Aktualności
10 lat Oddziału Wrocław – relacja z konferencji
Z okazji XIII Międzynarodowego Dnia Celiakii oraz X-lecia działalności Oddziału Wrocław Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej wspólnie z Akademią Medyczną w dniu 10.03.2018r. Stowarzyszenie zorganizowało konferencję naukową poświęconą celiakii i diecie bezglutenowej. Konferencja odbyła się w Auli prof. Leonarda Kuczyńskiego Wydziału Farmacji Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
W pierwszym wykładzie prezes Stowarzyszenia Małgorzata Źródlak, odnosząc się do działalności Stowarzyszenia, opowiedziała o tym jak osoby działające w Stowarzyszeniu zmieniają Polskę w kraj przyjazny bezglutenowcom. Czy nam się to udaje? Śmiało można powiedzieć, że tak! Dowodem na to jest np. fakt, że w coraz większej ilości sklepów możemy kupić bezpieczne produkty z licencjonowanym przez nas znakiem Przekreślonego Kłosa, jest coraz więcej miejsc w całej Polsce, które należą do naszego programu MENU BEZ GLUTENU, a nasze dzieci mogą wyjechać podczas wakacji w miejsce z zapewnioną odpowiednią dietę. My rodzice wiemy doskonale, że przyjaźnie, które się zawiązują między dziećmi podczas obozów są dla nich bezcenne – widzą, że nie są same w tym bezglutenowym świecie. Osoby działające dla Stowarzyszenia organizują w całym kraju spotkania dla bezglutenowców, dzięki którym ludzie mogą rozmawiać o swoich problemach i wzajemnie się wspierać. Warto tutaj wspomnieć, że na niektóre spotkania, m.in. warsztaty kulinarne czy imprezy dla dzieci, pierwszeństwo udziału mają członkowie Stowarzyszenia, więc na pewno warto zapisać się w nasze szeregi. Podczas swojego wykładu prezes Stowarzyszenia poprosiła mnie żebym opowiedziała w kilku słowach o tym, co działo się przez minione 10 lat we Wrocławiu. Przede wszystkim przypomniałam pierwsze spotkanie, które odważyłam się zorganizować w domu kultury, do którego moja córka uczęszczała na zajęcia plastyczne. Przyszło wówczas kilkanaście osób. W roku następnym odbyła się pierwsza konferencja, podczas której poznałam Magdę. Magda pomaga do dziś i wiem, że zawsze mogę na nią liczyć. Od kilku lat we Wrocławiu odbywają się cykliczne imprezy dla dzieci z okazji Dnia Dziecka i mikołajek. Od jakiegoś czasu organizowane są także warsztaty kulinarne.
Podczas kolejnego wykładu I sesji o celiakii jako o chorobie autoimmunologicznej opowiedziała prof. Elżbieta Poniewierka. Z kolei prof. Leszek Paradowski, prezentując budowę ludzkiego organizmu, nawiązał do szczególnej roli jelita cienkiego, bez którego nasze życie byłoby praktycznie niemożliwe i które jest organem niezwykle trudnym do przeszczepienia. W swojej prezentacji zwrócił także uwagę jak ważną rolę pełni w organizmie witamina D. O niedokrwistości w chorobie trzewnej opowiedziała prof. Lidia Usnarska-Zubkiewicz, podkreślając, jak ważne jest ustalenie przyczyny anemii przed rozpoczęciem jej leczenia. Nasuwa się tutaj porównanie, że podobnie jest w przypadku podejrzenia celiakii – nie należy przechodzić na dietę bezglutenową bez wykonania badań. Pani Profesor przedstawiła wpływ anemii na funkcje płciowe u mężczyzn i kobiet. Zwróciła także uwagę na to, jak ważna jest witamina B12 dla organizmu, co powoduje jej niedobór oraz wskazała prawidłowy sposób suplementacji żelazem.
W sesji II powikłania neurologiczne w przebiegu celiakii przedstawił prof. Bogusław Paradowski. Opisał na przykład zaburzenia funkcji poznawczych, co u niektórych pacjentów nietolerujących glutenu może się objawiać poprzez otępienie, z głębokimi zaburzeniami pamięci i osobowości. Natomiast o cukrzycy u dziecka z celiakią opowiedziała prof. Anna Noczyńska. W swoim wykładzie nawiązała także do innych chorób autoimmunologicznych. Pani Doktor Ewa Waszczuk zakończyła II sesję wykładem poświęconym diecie bezglutenowej, ale w nawiązaniu do mikrobioty jelitowej, która pełni rolę ochronną dla organizmu i dysbiozy, która jest brakiem równowagi tej mikrobioty. Główną przyczyną zaburzeń flory jelitowej są np. antybiotyki, infekcje, palenie tytoniu czy przewlekły stres. Konsekwencją natomiast jest nieszczelność bariery jelitowej, dlatego powinniśmy bardzo dbać o równowagę mikrobioty czyli wszystkich grzybów i bakterii zasiedlających nasze jelita.
Sesję III otworzył wykład dietetyka i wiceprezes Stowarzyszenia Grażyny Konińskiej, która szczegółowo przedstawiła, na co należy zwracać uwagę podczas stosowania diety bezglutenowej, jakie produkty są dla nas bezpieczne i w jaki sposób wzbogacać naszą dietę. Kolejny wykład przedstawiciela firmy Euroimmun, Pana Wojciecha Wróblewskiego, poświęcony był badaniom genetycznym w celiakii oraz testom służącym kontroli diety. W celu wykluczenia celiakii warto zastanowić się nad wykonaniem badania genetycznego, szczególnie w przypadku osób z grup ryzyka, które nie mają specyficznych objawów choroby. Ostatni wykład na temat probiotyków wygłosiła przedstawicielka firmy Pharmabest, Pani Marta Kliber-Jasik.
Uczestnicy konferencji otrzymali produkty do degustacji od naszych partnerów oraz bony rabatowe do przeprowadzenia różnego rodzaju badań. Firmy biorące bezpośredni udział w tym ważnym dla nas wydarzeniu przygotowały do degustacji wiele bezglutenowych smakołyków, była także możliwość porozmawiania z ich przedstawicielami.
Dziękujemy naszym partnerom, firmom: Bakels, Balviten, Bezgluten, Diagnostyka, Dialab, Dr.Oetker, Euroimmun DNA, Friendly Food, Glutenex, Incola, Obiadomek, Pharmabest, Piekarnia Hert, Putka, SanProbi, Schär, Sonko, Sotelli.
Dziękujemy także Manufakturze Bezglutenowej za przygotowanie dla wszystkich uczestników makaronu i ryżu oraz dwóch smacznych sosów.
Za pomoc podczas konferencji oraz w jej przygotowaniu dziękuję Pani Doktor Ewie Waszczuk oraz osobom ze Stowarzyszenia: Agnieszce, Asi, Eli, Kasi, Łukaszowi, Krzysztofowi, trzem Magdom, Marcie, Natalii, Oli, Zosi i Wojtkowi, a także mojej rodzinie. Za pomoc w sprzątaniu po konferencji dziękuję także Rafałowi z Krakowa i Bartkowi i Rafałowi z Poznania.
Małgorzata Jakubczyk
Od Zarządu: Bardzo dziękujemy Małgosi za tyle lat wytrwałości i pracy na rzecz Stowarzyszenia. Bardzo dziękujemy także wszystkim pomocnikom Małgosi.