Aktualności
18. Międzynarodowy Dzień Celiakii – zapraszamy 20 maja do Warszawy!
Już wkrótce odbędzie się najważniejsze bezglutenowe wydarzenie tego roku w Polsce: konferencja z okazji 18. Międzynarodowego Dnia Celiakii. Obchodzimy go w tym roku pod hasłem „CeliakJa – moje życie z dietą bezglutenową”. Konferencja odbędzie się w sobotę 20 maja 2023 roku w Warszawie. Po wykładach zapraszamy uczestników na coroczne walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia.
Nasza konferencja będzie częścią tegorocznych obchodów 18. Międzynarodowego Dnia Celiakii, które jest świętowane we wszystkich krajach europejskich należących do AOECS. Podczas konferencji goście specjalni opowiedzą nie tylko o samej celiakii, ale też o innych chorobach, które mogą jej towarzyszyć, a także o pułapkach związanych z dietą bezglutenową i sposobach na mądre jej stosowanie przez lata. W przerwach uczestnicy skorzystają z bogatej oferty firm, partnerów i patronów wydarzenia oraz z bezpłatnych porad dietetyczek Centrum Diety Bezglutenowej. Będą degustacje, prezentacja różnorodnej oferty produktów (także z możliwością ich zakupu), ale również usług związanych z życiem na diecie bezglutenowej: wyjazdów czy badań diagnostycznych. Tego dnia na uczestników konferencji czeka wiele niespodzianek i atrakcji.
Data i miejsce: 20 maja 2023 r., Instytut Biocybernetyki i Inżynierii Biomedycznej PAN przy ul. Trojdena 4 w Warszawie, w godz. 10.00 – 15.00 (oraz walne zgromadzenie w godzinach 15.00 – 16.30).
Patronat nad konferencją objęli: Narodowy Fundusz Zdrowia, JM Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz Food Fakty.
Program konferencji
- 9.15 – 10.00 – rejestracja uczestników
- 10:00 – 10:05 otwarcie konferencji – Małgorzata Źródlak, prezes Stowarzyszenia
- 10:05 – 10:35 – “Jak nie my, to kto?” – Paulina Sabak-Huzior, wiceprezes Stowarzyszenia
- 10:35 – 11:05 – “Czy potrafimy leczyć celiakię?” – dr hab n. med. Piotr Dziechciarz
- 11:05 – 11:35 – “Stosujesz dietę, a brzuch wciąż boli? Zespół nakładania jelita nadwrażliwego na celiakię” – dr n. med. Anna Pietrzak
- 11:35 – 11:50 – bezglutenowa oferta firm ALAB Laboratoria, Schar i Bezgluten
- 11:50 – 12:30 przerwa kawowa, zwiedzanie stoisk wystawców
- 12:30 – 12:40 – bezglutenowa oferta firm ZPC FLIS i GFS Poland (Incola)
- 12:40 – 13:10 – “Czy z celiakią może współwystępować alergia?” – prof. dr hab n. med. Bożena Cukrowska
- 13:10 – 13:40 – “Bez glutenu na dłużej – jak w praktyce bilansować jadłospis, by uniknąć niedoborów?” – dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak
- 13:40 – 14:10 – “Glutenowe pułapki – czego, gdzie i jak unikać?” – dr inż. Joanna Rachtan
- 14:10 – 15:00 – przerwa, zwiedzanie stoisk wystawców
- 15:00 – 16:30 – Walne Zgromadzenie Członków Stowarzyszenia (jeśli zabraknie quorum, drugi termin Walnego ustalamy na godz. 15.10).
Wstęp na konferencję jest bezpłatny, ale obowiązują zapisy, które przyjmujemy do 10 maja: na adres zgloszenia@celiakia.pl. W tytule zgłoszenia prosimy napisać: „Konferencja MDC Warszawa”, a w treści podać imię i nazwisko uczestnika, członka Stowarzyszenia. Na konferencję zapraszamy członków Stowarzyszenia z opłaconymi składkami członkowskimi (z 2023 rokiem włącznie). Zapraszamy wyłącznie osoby dorosłe, bez dzieci.
Po konferencji serdecznie zapraszamy wszystkie osoby do pozostania na naszym corocznym walnym zgromadzeniu. Opowiemy o tym, co działo się w Stowarzyszeniu w minionym roku, o planach na przyszłość, podyskutujemy na tematy ważne dla nas wszystkich.
Osoby, które nie należą do Stowarzyszenia, a chciałyby wziąć udział w wydarzeniu, serdecznie zapraszamy do zapisania się do Stowarzyszenia.
Partnerzy Główni konferencji:
Partnerzy konferencji: