20. Międzynarodowy Dzień Celiakii w Białymstoku – relacja

W Białymstoku Międzynarodowy Dzień Celiakii świętowaliśmy przez cały tydzień, organizując szereg wydarzeń, których celem było zwiększenie świadomości na temat tej choroby oraz wsparcie osób będących na diecie bezglutenowej.

Obchody rozpoczęły się od ciekawej audycji w Polskim Radiu Białystok, w której poruszano zagadnienia związane z celiakią, diagnostyką i codziennym życiem osób z nietolerancją glutenu. Z kolei w Przedszkolu Samorządowym nr 36 zorganizowano specjalne zajęcia edukacyjne dla najmłodszych – dzieci dowiedziały się, czym jest celiakia i jak wspierać rówieśników z tą chorobą.

Nie zabrakło też działań o charakterze informacyjno-wspierającym – odwiedziliśmy Dziecięcy Szpital Kliniczny, by przekazać materiały edukacyjne i okazać solidarność z małymi pacjentami i ich rodzinami.
Dzięki przychylności Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Pałac Branickich rozświetlił się na zielono – to barwa symbolizująca celiakię. Światło nadziei i świadomości będzie jeszcze mocniejsze za rok – dzięki otwartości władz samorządowych, w przyszłym roku cały Białystok stanie się jeszcze bardziej zielony na znak solidarności z chorymi.

Inicjatywę wsparł także Podlaski Oddział NFZ oraz jedna z restauracji należących do programu MENU BEZ GLUTENU. Wszystkie lokale gastronomiczne z tego programu aktywnie włączyły się w świętowanie, oferując specjalne promocje i rabaty na bezglutenowe dania.

Finałem tygodnia był rodzinny piknik zorganizowany w Nadleśnictwie Dojlidy. W pięknych okolicznościach przyrody odbył się także wspólny bieg w ramach Coeliac Day Virtual Run 2025. Mimo kapryśnej majowej pogody, aura za każdym razem nam sprzyjała, a atmosfera była ciepła, serdeczna i pełna uśmiechu. Nie mogło zabraknąć tortu – bezy od nieocenionej Lucynki.

Godne podkreślenia jest ogromne zaangażowanie naszych niezawodnych wolontariuszy: Kasi, Marty, Beaty, Krysi, drugiej Marty, Tomka, Julii, Agnieszki i Eli – którzy, jak zwykle, spisali się na medal. Serdeczne podziękowania kierujemy także do naszych dobrych duchów – firm Gluticon, Fitcake oraz ZPC Flis za ufundowanie upominków, które sprawiły wiele radości uczestnikom wydarzeń.

Dziękujemy wszystkim, którzy byli z nami w tym wyjątkowym tygodniu – razem tworzymy społeczność pełną wsparcia, wiedzy i dobrej energii!

Wolontariusze z Białegostoku

20. Międzynarodowy Dzień Celiakii w Białymstoku – relacja