20. Międzynarodowy Dzień Celiakii w Łodzi – podsumowanie

Obchody 20. Międzynarodowego Dnia Celiakii w Łodzi trwały aż dwa tygodnie i odbywały się pod hasłem „Celiakia – królowa kamuflażu”. Wydarzenia zorganizowano w ramach tygodnia świadomości o celiakii, by zwiększyć społeczną wiedzę o tej wymagającej i często nierozpoznawanej chorobie.

Wspólne rozmowy i edukacja – Fundacja Diabeciaki i nasze Stowarzyszenie

Pierwsze spotkanie miało miejsce 9 maja w siedzibie Fundacji Diabeciaki, która wspiera dzieci i młodzież z cukrzycą typu 1 oraz ich rodziny. W ramach projektu „Wierzymy w siebie – dajemy radę!”, skierowanego do mam dzieci zmagających się z cukrzycą, przedstawiliśmy misję i działalność naszego Stowarzyszenia. Spotkanie stało się przestrzenią do szczerych rozmów o codziennym życiu na diecie bezglutenowej. Także o współwystępowaniu cukrzycy i celiakii, trudnościach diagnostycznych i możliwościach uzyskania rzetelnego wsparcia informacyjnego.

Dzięki tej współpracy mogliśmy jeszcze pełniej połączyć siły z Fundacją Diabeciaki w kolejnym działaniu.

Dyżur ekspercki w łódzkim oddziale NFZ

16 maja, w dniu oficjalnych obchodów MDC, odbył się nasz wspólny dyżur ekspercki w siedzibie łódzkiego oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia. Zależało nam na szerzeniu wiedzy o celiakii i chorobach glutenozależnych oraz zwróceniu uwagi na częste współwystępowanie innych chorób autoimmunologicznych.

Odwiedzający mieli okazję zapoznać się z bogatymi materiałami edukacyjnymi – broszurami, poradnikami, książkami oraz magazynem „Bez Glutenu” wydawanym przez nasze Stowarzyszenie. Dużym zainteresowaniem cieszyły się porady na temat bezpiecznych wyjazdów, turnusów sanatoryjnych oraz łączenia diety bezglutenowej z leczeniem dietetycznym i  farmakologicznym innych schorzeń.

Dieta w cukrzycy i celiakii – kontynuacja współpracy

Kolejne spotkanie w Fundacji Diabeciaki odbyło się 23 maja i nosiło tytuł „Dieta w cukrzycy i celiakii”. Wspólnie z przybyłymi mamami skupiłyśmy się na codziennych wyzwaniach dietetycznych. Wymieniałyśmy się doświadczeniami i szukałyśmy praktycznych rozwiązań. Omawiałyśmy konkretne produkty bezglutenowe, realne trudności i strategie stosowania diety bezglutenowej w kontekście cukrzycy typu 1.

To spotkanie podsumowało intensywne, dwutygodniowe obchody jubileuszowej edycji Międzynarodowego Dnia Celiakii w Łodzi. Był to czas pełen wartościowych rozmów, wzajemnej edukacji i empatii. Przede wszystkim jednak zaowocował nawiązaniem trwałej i owocnej współpracy z lokalną organizacją wspierającą pacjentów i ich bliskich.

Podziękowania

Z tego miejsca pragnę szczególnie podziękować Emilii Gnidzińskiej i Rafałowi Kwietniowi z Fundacji Diabeciaki za ich otwartość, profesjonalizm i zaangażowanie. Dzięki Wam tegoroczne obchody MDC zyskały wyjątkowy wymiar i głęboki sens.

Małgorzata Gajda, Koordynatorka Stowarzyszenia z Łodzi

20. Międzynarodowy Dzień Celiakii w Łodzi – podsumowanie