Dr Alessio Fasano na konferencji ALAB Laboratoria

10 czerwca w Sound Garden Hotelu w Warszawie odbyła się konferencja pt. „Przepuszczalne jelita – problem interdyscyplinarny”. Gościem specjalnym konferencji był dr Alessio Fasano, światowej sławy specjalista w dziedzinie zaburzeń związanych ze spożywaniem glutenu. Dr Alessio Fasano jest gastroenterologiem, pediatrą, naukowcem oraz założycielem i dyrektorem Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, a także autorem książki „Wolni od glutenu”, której polskie wydanie zostało objęte patronatem przez nasze Stowarzyszenie.

Dr Fasano wygłosił bardzo ciekawy wykład na temat roli prawidłowego żywienia, mikrobiomu oraz mechanizmów przepuszczalności jelit zależnych od zonuliny w patogenezie przewlekłych stanów zapalnych jelit. Podkreślał, że choć prawidłowa mikrobiota to podstawa naszego zdrowia, to należy z rozwagą podchodzić do suplementacji probiotykami.
Kolejny wykład zaprezentował prof. dr hab. n. med. Krzysztof Buczyłko. Przedstawił problem nietolerancji histaminy – jej objawów, diagnozy oraz terapii. Okazuje się, że nie zawsze objawy alergii faktycznie są związane z alergią w znaczeniu immunologicznym, za część niepożądanych objawów odpowiada zwiększona ilość histaminy zjedzonej w pożywieniu. Głównymi objawami nietolerancji histaminy są: bóle głowy, kichanie, kaszel, wodnisty katar, bolesne menstruacje a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Lek. med. Magdalena Jagiełło omówiła problem przepuszczalności jelit z punktu widzenia endokrynologa. Zaburzona flora jelitowa może zwiększać ryzyko rozwoju infekcji, stanów zapalnych i chorób alergicznych, a tym samym stanowi także czynnik ryzyka chorób autoimmunologicznych. Kolejne czynniki to predyspozycja genetyczna oraz wpływ środowiska.
O wpływie mikrobiomu jelit na funkcjonowanie mózgu opowiedziała dr hab. n. med. Justyna Pełka-Wysiecka, tłumacząc powiązania między zaburzeniami przepuszczalności jelit a chorobami psychicznymi, m.in. depresją. Okazuje się, że gwałtowne zmiany mikroflory przewodu pokarmowego (dysbioza) mają znaczący wpływ na stan psychiczny człowieka, mogą wzmagać nie tylko depresję, ale także zespoły lękowe, schizofrenię, zaburzenia snu.

  

Damian Parol przedstawił prezentację pt.: „Gdzie czai się gluten?”. W wykładzie podkreślone zostało, że pacjenci często nie mają świadomości, że kasza bulgur czy orkisz także zawierają gluten i są niedozwolone w diecie bezglutenowej.
Konferencja zakończyła się wystąpieniem dr Macieja Hałasy, dotyczącym funkcji barier nabłonkowych. Niestety nie istnieje obecnie jakikolwiek skuteczny sposób leczenia większości pacjentów cierpiących z powodu rozszczelnienia bariery jelitowej. Naukowcy jednak intensywnie zajmują się tym tematem. Dr Hałasa przedstawił wyniki badań dotyczących colostrum.

Uczestnicy konferencji mieli możliwość krótkiej rozmowy z dr Alessio Fasano, który również podpisywał swoją książkę.

Dziękujemy ALAB Laboratoria za możliwość uczestniczenia w konferencji. Nasze materiały, w tym poradnik Stowarzyszenia „Celiakia i dieta bezglutenowa”, zostały przekazane uczestnikom konferencji. Link do galerii zdjęć.