Warsztaty kulinarne w Wysokiej – relacja

Długo wyczekiwane warsztaty kulinarne w Wysokiej odbyły się 6 kwietnia br. w Zespole Szkół im. Tadeusza Kościuszki. Może nie udało się utworzyć dwóch grup warsztatowych, ale zdecydowanie nie zabrakło rąk do pracy.

Mazurki, babki wielkanocne czy jajka faszerowane to dania, które wspólnie przygotowaliśmy w trakcie trzygodzinnych warsztatów. Jednak największą atrakcją była możliwość spróbowania dwóch rodzajów żurku: jednego na bezglutenowym zakwasie, a drugiego przygotowanego na kwasie ogórkowym.

Okazało się, że przygotowanie tych wszystkich potraw nie było niczym trudnym, a stało się wspaniałą okazją do wymiany doświadczeń na temat codzienności na diecie bezglutenowej.

Nasze spotkanie po raz kolejny udowodniło, że dieta bezglutenowa może być smaczna i prosta. Dowodem na to może być również wypowiedź Pani Dyrektor Doroty Szmuc, która stwierdziła, że smakiem dania bezglutenowe nie odbiegają od tych tradycyjnych glutenowych.

Serdecznie dziękujemy Pani Dyrektor za udostępnienie sali gastronomicznej oraz uczniom i Pani Opiekun za pomoc w trakcie przygotowywania dań.

Artur Kiełb

Warsztaty kulinarne w Wysokiej – relacja