Celiakia a otyłość – istnieje powiązanie

Scott Adams, Melissa Croda, 2006.

(wybrane fragmenty)

W normalnych warunkach żywieniowych człowiek wchłania tylko ok. 80% substancji odżywczych z jedzenia, które spożywa, natomiast reszta substancji jest wydalana. W przypadku celiakii organizm nie jest w stanie przyjąć niezbędne składniki odżywcze, co powoduje, że organizmy niektórych ludzi stają się super wydajnymi maszynami, które zaczynają gromadzić tak dużo tłuszczu jak to tylko możliwe by przeżyć. Taki niedostatek substancji odżywczych przekonuje organizm, że głoduje, co doprowadza do uruchomienia tzw. „trybu głodowego”. Ponieważ człowiek potrzebuje określonego odsetka rezerw tkanki tłuszczowej by pozostać przy życiu i ponieważ potrzebujemy mniej energii na spalanie węglowodanów niż tłuszczów, organizm w trybie głodowym przede wszystkim łaknie węglowodanów i bardziej efektywnie przekształca je w tłuszcze do późniejszego wykorzystania.

Autorka opowiada jak wiele zmieniło się w jej życiu od momentu kiedy zaczęła stosować dietę bezglutenową. Oprócz prawie natychmiastowej poprawy samopoczucia, straciła 100 funtów [45.4 kg – przyp. tł] i nadal chudnie – podobnie jej znajomi, którzy zaraz po zdiagnozowaniu i przejściu na dietę bg doświadczyli zmniejszenia apetytu i znacznie stracili na wadze – po raz pierwszy jedli tylko wtedy, gdy byli naprawdę głodni, zamiast jeść zbyt dużo w odpowiedzi na sygnały głodowe powodowane przez złe wchłanianie.

Autorka jest głęboko przekonana, że celiakia jest i będzie częstą przyczyną otyłości i wkrótce również środowisko medyczne zda sobie sprawę z tego powiązania.

Autor: Scott Adams, Melissa Croda
Data publikacji: 07.10.2006
Źródło: Celiac Disease and Obesity? There is a Connection by Melissa Croda

Tłumaczenie: Nika