Nowoczesna diagnostyka celiakii testem ELISA ANTY- GLIADYNA (GAF 3X)

W 2004 roku E.N Schwartz zidentyfikował nanopeptydy gliadyny, również te przeciwko którym skierowane są przeciwciała u pacjentów z celiakią. Peptydy te wykazują bardzo wysoką swoistość w odniesieniu do pacjentów z celiakią i nie są wykrywane u osób zdrowych. Wykorzystując tą wiedzę, naukowcy z Instytutu Immunologii Eksperymentalnej (Instytut współpracujący z EUROIMMUN A.G) zaprojektowali analogiczny do gliadyny peptyd powstały na skutek fuzji sekwencji DNA kodujących nanopeptydy gliadyny (gliadyn- analogous fusion peptide; GAF), zawierający trzy powtarzające się sekwencje, który został zastosowany w teście ELISA Anty- Gliadyna (GAF 3X). Trafność diagnostyczna nowego testu dla przeciwciał w klasie IgG jest nawet wyższa, niż dla przeciwciał w klasie IgA i  porównywalna z testem anty-tTG IgA.  Dlatego przeciwciała klasy IgG są szczególnie przydatne do identyfikacji pacjentów z chorobą trzewną z niedoborem IgA.

Zaleca się, aby badanie w kierunku celiakii wykonać jednocześnie dwoma testami, na obecność przeciwciał: przeciwko transglutaminazie tkankowej (anty- tTG) w klasie IgA oraz przeciwko gliadynie testem anty –GAF (3X) w klasie IgG. Czułość obu testów, przy swoistości 95%, wynosi 94%.

Więcej informacji: www.euroimmun.pl podstrona badania serologiczne – przeciwciała przeciw gliadynie