Aktualności
Zapraszamy w wyjątkową kulinarną podróż! – Finał 16. MDC
Na zakończenie obchodów Międzynarodowego Dnia Celiakii zapraszamy Was do innego spojrzenia na dietę bez glutenu. W nurcie slow life, lekko, warzywnie, bez gotowców a przede wszystkim super odżywczo. Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Już w niedzielę, 16 maja o godz. 12:00 zapraszamy Was do gotowania z Laurentem* i Kingą**. Nie pokazywaliśmy jeszcze bezglutenowej kuchni w taki sposób. Przekonacie się, że naturalna żywność bez glutenu może stanowić esencję zdrowego życia. Wraz z Laurentem i Kingą będziecie mogli przygotować wspaniałe bezglutenowe menu. Bez gotowców, super zdrowe, lekkie, odżywcze i bardzo aromatyczne!
Uwaga – to nie będzie zwykły film kulinarny, a bardziej opowieść o filozofii jedzenia opartej o nurt slow life.
Link do filmu znajdziecie w niedzielę na naszej stronie oraz w social mediach.
Dołączcie do Laurenta i Kingi, by razem przygotować:
- Sałatkę z jarmużu marynowanego ze świeżymi ziołami, marchewką i migdałami
- Lekką zupę buraczaną
- Marynatę szczypiorkową do sałatki, ale też mięsa czy ryby (jak kto woli)
- Sos tajski, który jest pysznym dodatkiem do warzyw, mięsa, ryb, a nawet kanapek!
Przyda Wam się kilka kuchennych narzędzi:
- 2 duże miski
- 3 mniejsze miseczki na sos
- 1 dobry nóż
- 4 łyżki
- 1 deska do krojenia
- 1 blender/mikser
- 1 garnek do gotowania na parze lub wkład do gotowania na parze
- 1 ręcznik kuchenny
- 1 tarka (na skórkę z cytryny i czosnek)
Poniżej lista potrzebnych składników. Nie martwcie się, jeśli czegoś nie znajdziecie w sklepie – możecie śmiało zastąpić jakiś składnik innym lub go pominąć.
Liczymy, że pochwalicie się potem wynikami kucharzenia pod naszym postem na ten temat. Zapraszamy Was również oznaczania nas na Waszych profilach: FB: @celiakia / @Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, IG: @celiakia_pl.
Składniki potrzebne do wspólnego gotowania w niedzielę:
Sałatka z jarmużu marynowanego ze świeżymi ziołami, marchewką i migdałami
- 4 duże garście zielonego jarmużu
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 pęczek estragonu lub koperku
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 czerwone rzodkiewki
- 1 mały kawałek imbiru
- 3 garście rukoli
- sok z cytryny i jej skórka
- kawałek chilli
- 1 awokado
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- kwiaty soli (opcjonalnie)
- bezglutenowy sos sojowy tamari (do smaku)
Lekka zupa buraczana
- 1 duży burak ćwikłowy
- 1 awokado (lub 2 łyżki kremu migdałowego)
- 2 średnie marchewki
- 1/2 selera
- 5 cm imbiru
- 2 małe ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego tamari
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść wybranych kiełków (np. brokuła, rzodkiewki, buraka)
- świeże zioła (opcjonalnie)
- śmietanka migdałowa lun napój migdałowy
Marynata szczypiorkowa
- ½ szklanki suchych nasion kopru włoskiego lub 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- sok z cytryny i odrobina jej skórki
- kawałek chilli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sól
Sos tajski
- 3 laski trawy cytrynowej
- 7 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny i odrobina skórki
- 100 g świeżej kolendry (najlepiej z korzeniami)
- 1/2 papryki
- 4 łyżki z sosu sojowego tamari
- 6 łyżek oleju sezamowego
- garść rodzynek
* Laurent de Bremeaker jest szefem kuchni, dietetykiem oraz specjalistą od detoksów. Pochodzi z Belgii. W Warszawie prowadzi znaną restaurację Żywa Kuchnia. Ukończenie Integrative Nutrition School of Health oraz Hippocrates Health Institute w USA wzbogaciło jego wiedzę o dietach roślinnych. Laurent pomaga ludziom odkrywać kuchnię, która jest wyjątkowa i pełna smaków, a także szanująca prawa natury.
** Kinga Władyka, członkini i wolontariuszka Stowarzyszenia, kocha gotowanie i jedzenie – to drugie nawet bardziej. Jest fanką bento i zdrowego odżywiania. W wolnym czasie podróżuje, szukając kulinarnych inspiracji. I choć odwiedziła już niemal 30 krajów, to od marca 2020 roku, jak większość z nas, pozostaje w domu.
#CeliakiaMistrzyniwChowanego
#MDC2021
#celiakiapl