Zapraszamy w wyjątkową kulinarną podróż! – Finał 16. MDC

Na zakończenie obchodów Międzynarodowego Dnia Celiakii zapraszamy Was do innego spojrzenia na dietę bez glutenu. W nurcie slow life, lekko, warzywnie, bez gotowców a przede wszystkim super odżywczo. Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Już w niedzielę, 16 maja o godz. 12:00 zapraszamy Was do gotowania z Laurentem* i Kingą**. Nie pokazywaliśmy jeszcze bezglutenowej kuchni w taki sposób. Przekonacie się, że naturalna żywność bez glutenu może stanowić esencję zdrowego życia. Wraz z Laurentem i Kingą będziecie mogli przygotować wspaniałe bezglutenowe menu. Bez gotowców, super zdrowe, lekkie, odżywcze i bardzo aromatyczne!

Uwaga – to nie będzie zwykły film kulinarny, a bardziej opowieść o filozofii jedzenia opartej o nurt slow life. 

Link do filmu znajdziecie w niedzielę na naszej stronie oraz w social mediach.

Dołączcie do Laurenta i Kingi, by razem przygotować:

  1. Sałatkę z jarmużu marynowanego ze świeżymi ziołami, marchewką i migdałami
  2. Lekką zupę buraczaną
  3. Marynatę szczypiorkową do sałatki, ale też mięsa czy ryby (jak kto woli)
  4. Sos tajski, który jest pysznym dodatkiem do warzyw, mięsa, ryb, a nawet kanapek!

Przyda Wam się kilka kuchennych narzędzi:

  • 2 duże miski
  • 3 mniejsze miseczki na sos
  • 1 dobry nóż
  • 4 łyżki
  • 1 deska do krojenia
  • 1 blender/mikser
  • 1 garnek do gotowania na parze lub wkład do gotowania na parze
  • 1 ręcznik kuchenny
  • 1 tarka (na skórkę z cytryny i czosnek)

Poniżej lista potrzebnych składników. Nie martwcie się, jeśli czegoś nie znajdziecie w sklepie – możecie śmiało zastąpić jakiś składnik innym lub go pominąć.

Liczymy, że pochwalicie się potem wynikami kucharzenia pod naszym postem na ten temat. Zapraszamy Was również oznaczania nas na Waszych profilach: FB: @celiakia / @Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, IG: @celiakia_pl.

Składniki potrzebne do wspólnego gotowania w niedzielę:

Sałatka z jarmużu marynowanego ze świeżymi ziołami, marchewką i migdałami

  • 4 duże garście zielonego jarmużu
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek estragonu lub koperku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 czerwone rzodkiewki
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 3 garście rukoli
  • sok z cytryny i jej skórka
  • kawałek chilli
  • 1 awokado
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • kwiaty soli (opcjonalnie)
  • bezglutenowy sos sojowy tamari (do smaku)

Lekka zupa buraczana

  • 1 duży burak ćwikłowy
  • 1 awokado (lub 2 łyżki kremu migdałowego)
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 selera
  • 5 cm imbiru
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego tamari
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść wybranych kiełków (np. brokuła, rzodkiewki, buraka)
  • świeże zioła (opcjonalnie)
  • śmietanka migdałowa lun napój migdałowy

Marynata szczypiorkowa

  • ½ szklanki suchych nasion kopru włoskiego lub 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny i odrobina jej skórki
  • kawałek chilli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól

Sos tajski

  • 3 laski trawy cytrynowej
  • 7 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny i odrobina skórki
  • 100 g świeżej kolendry (najlepiej z korzeniami)
  • 1/2 papryki
  • 4 łyżki z sosu sojowego tamari
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • garść rodzynek

* Laurent de Bremeaker jest szefem kuchni, dietetykiem oraz specjalistą od detoksów. Pochodzi z Belgii. W Warszawie prowadzi znaną restaurację Żywa Kuchnia. Ukończenie Integrative Nutrition School of Health oraz Hippocrates Health Institute w USA wzbogaciło jego wiedzę o dietach roślinnych. Laurent pomaga ludziom odkrywać kuchnię, która jest wyjątkowa i pełna smaków, a także szanująca prawa natury.

** Kinga Władyka, członkini i wolontariuszka Stowarzyszenia, kocha gotowanie i jedzenie – to drugie nawet bardziej. Jest fanką bento i zdrowego odżywiania. W wolnym czasie podróżuje, szukając kulinarnych inspiracji. I choć odwiedziła już niemal 30 krajów, to od marca 2020 roku, jak większość z nas, pozostaje w domu.

#CeliakiaMistrzyniwChowanego

#MDC2021

#celiakiapl

Zapraszamy w wyjątkową kulinarną podróż! – Finał 16. MDC