Zdrowe fast foody – relacja z warsztatów w Białymstoku

„Zdrowe fast foody” to temat warsztatów kulinarnych, które odbyły się w 8 czerwca 2024 r. Białymstoku, współfinansowanych ze środków Województwa Podlaskiego w ramach projektu „Celiakia da się lubić”. Spotkanie skierowaliśmy do dzieci i młodzieży na diecie bezglutenowej w wieku 6-16 lat. Wśród nich były osoby niedawno zdiagnozowane, ale i takie, którym dieta bezglutenowa jest znana od wielu lat.

Studio kulinarne ZMOKŁA KURA w Białymstoku stanęło na wysokości zadania. Warsztaty przygotowano z dokładnością i dbałością o bezpieczeństwo zdrowotne uczestników. Każde stanowisko miało przydzielone odrębne zadanie do wykonania. Uwieńczeniem była degustacja dań, które wspólnie przygotowaliśmy. Były to m.in. gofry w wersji wytrawnej, chipsy z warzyw, burgery z indyka z warzywami czy tortille. Nie zabrakło słodkości, takich jak: tort z owocami, ciasteczka owsiane, jaglano-kokosowe kulki mocy oraz batony orzechowe.

Warsztatom kulinarnym towarzyszyły konsultacje dietetyczne prowadzone przez panią Annę Kuczkin.

Celem warsztatów było pokazanie, głównie dzieciom, że można zjeść smacznie, ale przede wszystkim zdrowo, bez potrzeby zaspakajania głodu niezdrowymi przekąskami. Prócz nauki gotowania, ważnym aspektem jest również czas, jaki uczestnicy mogli ze sobą spędzić. Nieocenione jest wzajemne wsparcie, poznanie osób, które na co dzień mierzą się w podobnymi wyzwaniami.

Zdrowe fast foody – relacja z warsztatów w Białymstoku