Aktualności
Warsztaty świąteczne w Białymstoku już za nami!
19 października 2024 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Dania świąteczne w zdrowej wersji bezglutenowej” prowadzone przez panią Lucynę Śliżewską. Warsztaty zorganizowaliśmy w ramach projektu „Celiakia da się lubić”, współfinansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
Uczestnicy – dorośli oraz młodzież w wieku powyżej 16 lat, mieli okazję nauczyć się przygotowywania bezglutenowych świątecznych potraw w nowoczesnej, zdrowej odsłonie.
Warsztatom kulinarnym towarzyszyły konsultacje dietetyczne prowadzone przez panią Annę Kuczkin. Dietetyczka przeprowadziła analizę składu ciała uczestników oraz udzielała indywidualnych porad żywieniowych.
Na zakończenie naszej kulinarnej przygody odbyła się degustacja przygotowanych dań. Wśród nich znalazły się: sernik, gwiazda z makiem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie oraz pieczone na wzór tatarskich kibinów, pierogi z mięsem i uszka do barszczu oraz regionalne przysmaki – smażone makowiki i róże karnawałowe. Atmosfera była prawdziwie świąteczna i smakowita!
Dziękujemy serdecznie uczestnikom za udział!