Aktualności
Relacja z warsztatów w szkole gastronomicznej w Ostrowcu Św.
W październiku odbyły się w Ostrowcu Świętokrzyskim bezglutenowe warsztaty kulinarne skierowane do uczniów szkoły zawodowej uczęszczających do klasy o profilu kucharz. Uczniowie przygotowali chleb bezglutenowy: jasny, wieloziarnisty, szarlotkę, pizzę i knedle ze śliwkami. Podczas warsztatów mieli okazję odegrać scenki „gość bezglutenowy w restauracji i na weselu” ucząc się jednocześnie, jak można zastąpić tradycyjne dania, gdy nie mamy pod ręką niczego bezglutenowego tj. specjalistycznej mąki, bułki tartej czy makaronu bezglutenowego. Mam nadzieję, że te warsztaty uświadomiły uczniom na czym polega prawidłowe przygotowywanie i serwowanie posiłków bezglutenowych oraz naświetliły problemy osób na diecie bezglutenowej.
Agnieszka Zając
Od Zarządu: Agnieszko dziękujemy Ci za organizację interesujących i bardzo pomysłowych warsztatów.