Aktualności
„Pysznie bez glutenu” książka godna polecenia
„Pysznie bez glutenu” składa się z przepisów na łatwe do przygotowania, smaczne potrawy. Autorki Grażyna Bober-Bruijn, od zawsze na diecie bezglutenowej oraz Gosia Wieruszewska, niezależny fotograf stworzyły książkę wypełnioną ponad setką przepisów, dobierając do każdego z nich piękne zdjęcia. Przepisy zostały dobrane tak, aby sprawdziły się podczas rodzinnego przygotowywania dań i zachęcały do własnych poszukiwań kulinarnych.
Autorki udowadniają, że pewne ograniczenia wynikające ze względów zdrowotnych wcale nie muszą zubożyć diety; zachęcają do własnej interpretacji przepisów, modyfikowania ich, urozmaicania, a nie tylko podejmowania prób odtwarzania; do gotowania z dziećmi, aby zaszczepić im nawyki przygotowywania jedzenia w domu oraz sięgania po to, co dobre i zdrowe, nauczyć je gotowania, przekazać umiejętności i styl jedzenia. To co wynosi się z domu. Gotowanie to także podejmowanie decyzji, wybieranie, uczenie się odpowiedzialności.
O Autorkach:
Grażyna Bober-Bruijn, od zawsze na diecie bezglutenowej, mama 2 córek, z którymi piecze i gotuje. Jej dewizą jest, ze żadna dieta nie wyklucza przyjemności gotowania i cieszenia się posiłkiem.
Gosia Wieruszewska jest niezależnym fotografem z dużym doświadczeniem oraz zamiłowaniem do reportażu i portretu. Nieustannie podróżuje i to widać na jej zdjęciach. Prowadzi swoja stronę: www.gosiaphoto.com. Stylizuje sesje zdjęciowe i fotografuje dla czołowych magazynów i gazet w Polsce.
Nasze Stowarzyszenie objęło książkę patronatem. Gorąco polecamy!