Relacja z seminarium w Szczecinie

seminarium szczecin 2015_1W sobotę 7 listopada 2015 r. w Szczecinie odbyło się seminarium Jak się odnaleźć w bezglutenowym życiu? Na spotkanie przyszło około 50 osób zainteresowanych tematyką diety bezglutenowej. W programie znalazły się trzy wykłady: pierwszy na temat: Czym jest gluten, gdzie jest gluten? – wygłosiła dr hab. Katarzyna Janda, prof. nadzw. z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Pani Profesor przedstawiła uczestnikom bardzo dokładnie, na prezentowanych slajdach, że gluten możemy spotkać w żywności właściwie wszędzie, nawet w bardzo nieoczekiwanych miejscach np. w dodatkach do żywności, przyprawach, budyniach, galaretkach, lodach i słodyczach, keczupach, majonezach, mrożonkach, mąkach i kaszach naturalnie bezglutenowych, wędlinach i wyrobach wędliniarskich, a nawet w sushi! Wniosek z tego wystąpienia był jeden: na zakupach trzeba bardzo dokładnie czytać składy wszystkich kupowanych przez nas produktów, jeśli nie będziemy wystarczająco dociekliwi, to sami narażamy nasze zdrowie na szwank.
Drugi wykład Gluten i gospodarka wodno-mineralna, został wygłoszony przez dr hab. Izabelę Gutowską, prof. nadzw. również z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka PUM. Pani Profesor, w bardzo przystępny sposób, omówiła niezwykle trudny problem dotyczący wpływu, jaki na funkcjonowanie organizmu i na procesy w nim zachodzące, u osób chorych na celiakię. U tych osób, spożywanie produktów zawierających gluten, nawet w małych ilościach, powoduje reakcję odpornościową jelita cienkiego wywołując chroniczne zapalenie, w wyniku którego następuje zanik kosmków jelitowych, co następnie skutkuje zaburzeniem procesu wchłaniania wielu pierwiastków, witamin i białek. Stąd mamy anemię, problemy z osteoporozą oraz inne choroby współistniejące, a wywołane niedoborami składników mineralnych i witamin w naszym organizmie, które są poważnym zagrożeniem dla zdrowia.
Po takiej porcji przekazanych wiadomości zaprosiliśmy uczestników na przerwę, podczas której można było napić się kawy i herbaty, zjeść jabłko, suszoną żurawinę lub morelę. Można było również skosztować nowego chleba wprowadzanego na rynek przez firmę Schär oraz przekąsić piramidki z gryką i prosem Popcrop firmy Jetting Systems Robert Karabon. Bardzo dużym powodzeniem cieszyły się materiały naszego Stowarzyszenia, które rozeszły się migiem.

seminarium szczecin 2015_4 seminarium szczecin 2015_3 seminarium szczecin 2015_2
Ostatni z wykładów Zasady diety bezglutenowej i najczęstsze wątpliwości zaprezentowała dietetyk – mgr Anna Marczewska – Członek Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Ten wykład zawierał przede wszystkim praktyczne wskazówki, jak radzić sobie na diecie bezglutenowej, na co zwrócić szczególną uwagę podczas przygotowywania posiłków, gdzie czyhają na nas glutenowe pułapki i jak ich uniknąć. Ania codziennie udziela porad dietetycznych w Punkcie Konsultacyjnym w Warszawie (również telefonicznie i mailowo), a także ma duże doświadczenie w stosowaniu diety bezglutenowej, więc warto było posłuchać praktyka w tej dziedzinie.
Po ciekawych wykładach przyszedł czas na zadawanie pytań, na które odpowiadali nasi goście. Moim zdaniem tematy poruszane w czasie seminarium były interesujące nie tylko dla nowych bezglutenowców, ale pozwoliły uporządkować sobie zasady diety, tym którzy mają już za sobą pewną praktykę na diecie bezglutenowej.
Bardzo dziękuję naszym Wykładowcom za przygotowanie i przedstawienie bardzo ciekawych wykładów oraz poświęcenie swojego wolnego czasu na spotkanie z nami.

Jola Meller

Od Zarządu

Jolu dziękujemy za zorganizowanie seminarium. Wiemy, że takie spotkania są potrzebne. Ciągle przybywa osób na diecie bezglutenowej i poszukują informacji w tym temacie. Dlatego cieszymy się, że i w Szczecinie można skorzystać z rozmowy i posłuchać interesujących wykładów.