Aktualności
Bezglutenowe warsztaty z przyszłymi kucharzami w Lesznie – relacja
Jako Stowarzyszenie zabiegamy o to, by Polska stała się krajem przyjaznym osobom na diecie bezglutenowej. Dlatego prowadzimy program MENU BEZ GLUTENU, skierowany m. in. do restauracji, barów, hoteli, cukierni. Staramy się również edukować osoby, które dopiero wejdą na rynek pracy związany z produkcją żywności i obsługą klientów gastronomii.
W Zespole Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie (Wielkopolska) odbyły się w dniach 10 oraz 11 marca 2014 bezglutenowe warsztaty. Wzięło w nich udział 30 uczniów III i IV klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego. Marta Krzyżanowska-Sołtysiak z Oddziału Stowarzyszenia w Lesznie wprowadziła młodzież w tajniki diety, ale ważną część warsztatów stanowiły zajęcia praktyczne. Uczniowie upiekli bezglutenowy chleb buraczany oraz marchwiowy, a także muffinki z amarantusa. Wiele osób dzięki temu spotkaniu zmieniło zdanie o diecie bezglutenowej, o celiakii oraz o potrawach wolnych od glutenu.
Uczniowie, którzy uczestniczyli w szkoleniu, otrzymają zaświadczenia Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Gdy niebawem trafią na rynek pracy, będą mogli wykazać się dodatkową wiedzą i umiejętnościami. Staną się ambasadorami nas, osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.
Współpraca Stowarzyszenia z Zespołem Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie jest znacznie bogatsza. Dzięki przychylności Pana Szymona Taberta– dyrektora szkoły, Pani Kamilli Splenger – kierownika szkolenia praktycznego oraz Pani Mirosławie Karpińskiej – nauczycielce przedmiotów zawodowych, od roku wspólnie organizujemy warsztaty bezglutenowe dla dzieci i dorosłych.
Bardzo dziękujemy Marcie za organizację i poprowadzenie warsztatów.