Aktualności
Bezglutenowo w Katowicach – relacja z pysznych warsztatów
16. 01. 2016r w siedzibie Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach odbyły się warsztaty kulinarne dla członków Stowarzyszenia. Głównym tematem warsztatów były naturalnie bezglutenowe chleby, ciasta i pasty do kanapek. Upiekliśmy chleb gryczany z komosą ryżową, chleb jaglano-gryczany oraz chleb ciemny. Upieczony chleby smarowaliśmy przygotowaną podczas warsztatów pastą jajeczną, z soczewicy i z awokado – guacamole. Nie zabrakło słodkiego akcentu. Przygotowaliśmy ciasto gryczane z brzoskwiniami, domowe Rafaello i kokosanki biszkoptowe. Uczestnicy podzieleni na grupy z zaangażowaniem przykładali się do powierzonych im zadań kulinarnych. Spotkanie warsztatowe było również okazją do poznania się, zrelaksowania w sobotni wieczór oraz wymiany naszych bezglutenowych doświadczeń. Mam nadzieję, że w przyszłości będziemy się spotykać częściej, wymieniać doświadczeniami, przepisami i pomysłami na wspólne spędzanie czasu.
Szczególne podziękowania składamy:
Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej za udostępnienie pięknej, bardzo nowoczesnej sali gastronomicznej, Firmie www.organiczne24.pl za przekazanie na warsztaty mąk bezglutenowych firmy Doves Farm, sklepowi Bezglutek oraz Firmie Schar za upominki.
Justyna Bajgrowicz-Biegun, prowadząca warsztaty, studentka dietetyki oraz członek Stowarzyszenia.