Aktualności
Bezglutenowy bal w poznańskim zamku za nami…
Trzy godziny zabawy przy muzyce, gorąca pizza bezglutenowa, czekoladowe i bezlaktozowe smakołyki bezglutenowe, indywidualne konsultacje, prezentacja multimedialna, pączki gluten-free… Tak wyglądał nasz bezglutenowy bal w zamku w Poznaniu. Gościło tam ponad siedemdziesięcioro dzieci i dorosłych z Leszna, Bydgoszczy, Gniezna, Murowanej Gośliny, z okolic Poznania i oczywiście ze stolicy Wielkopolski.
Karnawałowe stroje
Sobotni bal (24 stycznia 2015 r.) zapoczątkował cykl tegorocznych, bezglutenowych imprez w Wielkopolsce. Przy muzyce, z animatorkami z poznańskiego teatru, harcowały dzieci przebrane m. in. za: Spidermana, Ironmana, czarownicę Hermionę, Pszczółkę Maję, wróżki, księżniczki, strażaka, policjanta… Starsze dzieci wymykały się czasem z sali i zwiedzały tajemne korytarze zamku niemieckiego cesarza Wilhelma II.
Schär od kuchni
Gdy dzieci balowały z animatorkami oraz nauczycielkami z przedszkola BAMBINI, ich rodzice i bezglutenowi dorośli spotkali się z polskim przedstawicielem firmy Dr Schär. Jacek Boraś pokazał gościom firmę „od kuchni”. Opowiadał o plantatorach, którzy we Włoszech specjalnie dla Schär’a uprawiają kukurydzę, a nawet ryż.
– Mamy własne laboratoria i sprawdzamy każdą dostawę – podkreślał Jacek Boraś, polski przedstawiciel firmy Dr Schär. – Niezależnie od tego badany jest każdy produkt finalny, powstały z tych surowców.
Rozmowy przy stole
Apetyt zebranych zaspokajały przekąski, przygotowane przez firmę Schär: bezglutenowy, świeży chleb z serkami śmietankowymi, czekoladowe muffinki, herbatniki, ciasteczka, ciasto Zebra. Z kolei firma Jettings System nadesłała nam bezglutenowe piramidki zbożowe, które przypadły do gustu szczególnie małym i dużym alergikom.
Dla rodziców bezcenne były rozmowy z innymi bezglutenowymi rodzicami. Omawiali nowe produkty bezglutenowe, porównywali wyniki badań swoich dzieci, opowiadali o kłopotach z bezglutenowym wyżywieniem w przedszkolach. Rozmawiali o diecie, lekarzach, lokalach z bezglutenowym menu, o przepisach i badaniach rodzin celiaczków. A nasze stowarzyszenie wzbogaciło się o kolejnych członków, którzy zapisywali się w czasie imprezy.
Spotkania i zakupy
– O balu dowiedziałam się od Agaty Młynarskiej, którą znam z Facebooka – opowiadała jedna z uczestniczek, chora na wrzodziejące zapalenie jelita oraz na celiakię. – Cieszę się, że tu przyszłam, bo zyskałam sporo nowych informacji.
Większość gości dowiedziała się o imprezie z naszej strony internetowej: www.celiakia.pl.
Podczas balu można było zrobić bezglutenowe zakupy w promocyjnych cenach – na stoisku Friendly Food (sklep oraz bistro należące do programu MENU BEZ GLUTENU). Jak się okazało, spora część przyjezdnych gości przed balem odwiedziła z dziećmi Friendly Food i raczyła się m. in. bezglutenowymi hot-dogami.
Partnerska współpraca
Bal w zamku zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz BAMBINI Polsko-Angielskie Niepubliczne Przedszkole Montessori w Poznaniu, przy udziale firmy Dr Schär. Przedszkole Bambini należy do programu MENU BEZ GLUTENU – jako pierwsze przedszkole w Polsce.
Przed nami kolejne, bezglutenowe imprezy w Wielkopolsce. Zapraszamy na stronę www.celiakia.pl – tam będą ogłaszane wszystkie spotkania. Członkowie Stowarzyszenia jako pierwsi otrzymają e-mailem zawiadomienia, a tym samym jako pierwsi zdołają się zapisać.
Serdecznie dziękuję nauczycielkom z przedszkola BAMBINI w Poznaniu, które włączyły się w przygotowanie balu oraz jego przebieg.
Dziękuję też Agnieszce i Magdzie za rejestrację uczestników i dyżury przy stowarzyszeniowym stoliki.
Dziękuję również firmie Jettings System w Gdyni, która zaskoczyła nas prezentem w postaci chrupiących piramidek zbożowych-bezglutenowych. Dziękuję również firmie Schär za wsparcie w organizacji balu.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak