Aktualności
Byliśmy na Dniach Alergii i Nietolerancji Pokarmowej
Smacznie, zdrowo i bezglutenowo było na Dniach Alergii i Nietolerancji Pokarmowej na Stadionie Narodowym w Warszawie. 22 i 23 listopada mieliśmy ręce pełne pracy: nasz punkt informacyjny odwiedziło kilkaset osób, szeregi Stowarzyszenia zasilili nowi członkowie, a w sali wykładowej strefy MED nasi eksperci dzielili się wiedzą o życiu bez glutenu. Były też zakupy, warsztaty, degustacje i spotkania.
Degustacje i zakupy z Przekreślonym Kłosem
Choć targi nie były ściśle bezglutenowe, to jednak wśród wystawców branży spożywczej dominowali producenci żywności bez glutenu, a także importerzy i sklepy stacjonarne oraz internetowe oferujące ten właśnie asortyment. Dla osób z celiakią szczególnie miła była obecność firm posiadających międzynarodowy znak Przekreślonego Kłosa. Wystawcy przygotowali na Dni Alergii sporo słodkich i słonych degustacji. W programie były też pokazy pieczenia bezglutenowego chleba, a także spotkanie z czeskim browarem, produkującym dwa rodzaje bezglutenowego piwa.
Bezpieczne jedzenie poza domem
Dużym zainteresowaniem cieszyła się strefa MED, a więc blok wykładów poświęconych zdrowiu, bezpiecznej żywności i alergiom. Zaproszono nas do strefy eksperckiej. Paulina Sabak-Huzior wygłosiła wykład pt.: „Menu bez glutenu, moda czy konieczność?” Mówiła również o jednym z programów Stowarzyszenia – MENU BEZ GLUTENU, polegającym na zrzeszaniu miejsc przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej tj. restauracje, hotele, kawiarnie. To właśnie tam osoby z celiakią mogą bezpiecznie zjeść posiłek. Baza lokali należących do programu liczy już ponad sto miejsc.
Gdy „bezglutenowy” ma gluten…
Małgorzata Źródlak, założycielka i prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, przedstawiła zalety licencjonowania żywności międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa. Nasze Stowarzyszenie, należące do europejskiego zrzeszenia AOECS, jako jedyne w Polsce jest uprawnione do nadawania tego licencjonowanego, zastrzeżonego znaku.
– Mimo zaostrzonych przepisów wciąż zdarza się, że producenci żywności nieprecyzyjnie opisują skład na etykiecie – podkreślała Małgorzata Źródlak.
Osoba chora na celiakię lub będąca na diecie bezglutenowej po przeczytaniu składu produktu jest przekonana, że dokonuje bezpiecznego wyboru. Niestety, praktyka obnaża czasem nieuczciwość producentów. Nasze cykliczne, konsumencie badania żywności wykazują, że gluten znajduje się nawet w produktach z napisem „bezglutenowe”. Dlatego międzynarodowa licencja, narzucająca producentom surowe kryteria, jest obecnie w Europie największą gwarancją dla osób chorych na celiakię. Gdy widzimy na etykiecie licencjonowany Przekreślony Kłos z literką „c” w kółeczku, możemy dany produkt kupić bez czytania składu. To duży komfort i ułatwienie dla chorych.
Porady, warsztaty, spotkania
Nasze stoisko będące jednocześnie punktem konsultacyjnym Stowarzyszenia podczas Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej cieszyło się dużą popularnością. Udzieliliśmy dziesiątek porad dotyczących celiakii, alergii na gluten oraz nadwrażliwości na gluten. Odwiedzający nasze stoisko pytali m. in. o specjalistów trafnie diagnozujących te schorzenia, byli zainteresowani wykazem produktów dozwolonych i zabronionych w diecie bezglutenowej, zapisywali się do Stowarzyszenia. Przy naszym stoisku rzadko było pusto.
Organizatorzy Dni Alergii zadbali także o inne atrakcje dla gości. Odbyły się warsztaty kulinarne, psychologiczne, warsztaty domowych środków czystości.
Marta Krzyżanowska – Sołtysiak