Aktualności
Byliśmy na międzynarodowym sympozjum poświęconym celiakii w Sorrento
W dniach 19-22 października 2022 r. we włoskim Sorrento odbyło się 19. International Coeliac Disease Symposium, czyli międzynarodowe sympozjum poświęcone celiakii. Wydarzenie zgromadziło kilkuset uczestników z całego świata, którzy na co dzień zajmują się tematyką celiakii. Spotkali się naukowcy, lekarze, dietetycy, przedstawiciele stowarzyszeń i producentów żywności bezglutenowej. Nasze Stowarzyszenie reprezentowały Małgorzata Źródlak oraz Paulina Sabak-Huzior.
W ciągu tych kilku intensywnych konferencyjnych dni ponad 70 prelegentów z różnych krajów przedstawiło około 140 prezentacji. Wykłady odbywały się równolegle na 2 forach: klinicznym i naukowym. Przyjechali najbardziej znani i cenieni specjaliści z dziedziny celiakii. Byli mi.in.: Carlo Catassi, Alessio Fasano, Peter Green, Ricardo Troncone, Peter Gibson, Steffen Husby, Markku Maki czy Joseph Murray. Każdy uczestnik wydarzenia mógł zapoznać się dodatkowo z ponad 300 plakatami prezentującymi wyniki przeprowadzonych w ostatnich latach badań naukowych dotyczących celiakii i diety bezglutenowej. Polski plakat zaprezentowały prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska z Centrum Zdrowia Dziecka oraz dr n. med. Emilia Majsiak z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Trudno opisać w całości to najważniejsze w świecie celiakii wydarzenie. Można powiedzieć, że temat choroby trzewnej został dogłębnie zaprezentowany z wielu stron. Nie tylko medycznej i dietetycznej, ale także psychologicznej. Dla naszej bezglutenowej społeczności w Polsce to bardzo ważne, że jest na świecie grupa ekspertów, którzy stale prowadzą badania nad celiakią. Dzięki takim wydarzeniom ich wiedza, wnioski i rekomendacje docierają także do Polski. Jako organizacja reprezentująca polskich pacjentów bardzo liczymy na to, że na kolejnym sympozjum pojawi się liczniejsza reprezentacja środowiska medycznego z naszego kraju.
International Celiac Disease Symposium odbywa się co 2 lata w różnych krajach i na różnych kontynentach. Pandemia przerwała ten konferencyjny cykl. Dlatego cieszymy się, że to ważne spotkanie zostało po dłuższej przerwie znowu zorganizowane.
Najciekawsze informacje przywiezione z sympozjum opiszemy w najnowszym wydaniu magazynu Bez glutenu, który ukaże się wiosną 2023 r.