Aktualności
Chleby, bułki, wrapy – po warsztatach kulinarnych w Olsztynie
Za nami pierwsze bezglutenowe warsztaty kulinarne współorganizowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Kuźnię Społeczną w Olsztynie.
W sobotę 21 września spotkaliśmy się w Kuźni, aby wspólnie przygotować bezglutenowe pieczywo: chleb, bułki i wrapy. Warsztaty przeprowadziła pani Irena Januszewska, gospodyni Pensjonatu Pod Dobrym Aniołem, który należy do naszego programu MENU BEZ GLUTENU. To nasza mistrzyni kuchni bezglutenowej. Dzięki niej nie tylko poznaliśmy nowe receptury, ale także dowiedzieliśmy się wielu praktycznych informacji o wypiekach bez glutenu.
Po zakończeniu prac przystąpiliśmy do degustacji wypieków i miło spędziliśmy czas przy wspólnym stole. Wszyscy byliśmy zachwyceni ich smakiem a zapach świeżego, ciepłego chleba pozostanie w nas na długi czas. Nie możemy się doczekać kolejnych takich spotkań.
W trakcie spotkania przeprowadziliśmy również zbiórkę żywności bezglutenowej dla osób poszkodowanych w powodzi. Zachęcamy do dalszego wspierania tej inicjatywy, prowadzonej przez Bank Żywności w Olsztynie.
Aleksandra Boniewska, wolontariuszka Stowarzyszenia w Olsztynie