„Dieta bezglutenowa bez tajemnic” w Krakowie – relacja

12 października 2019 w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego przy al. 29-tego listopada w Krakowie, odbyło się kolejne spotkanie „Dieta bezglutenowa bez tajemnic”. Spotkanie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. 

Przy bezglutenowym poczęstunku nasza dietetyczka, Joanna Kozdroń, omówiła w jakich jednostkach chorobowych stosuje się dietę bezglutenową, jak powinien wyglądać jadłospis osoby, która niedawno została zdiagnozowana i krok po kroku przeprowadziła uczestników przez zasady diety ubogolaktozowej i łatwostrawnej w wersji bez glutenu. Następnie na tapetę wzięto zasady diety bezglutenowej. Dietetyczka omówiła produkty zabronione, dozwolone, najczęściej popełniane błędy oraz skutki złego zbilansowania i nieprzestrzegania diety. Na tym zakończyliśmy pierwszą część spotkania.

W przerwie uczestnicy mieli okazję posmakować pieczywa firmy Żurek oznaczonego znakiem Przekreślonego Kłosa i wyrazić swoją opinię na temat tych nowych produktów.

W drugiej części spotkania położono większy nacisk na aspekty praktyczne. Na początek omówiono zasady oznakowania produktów spożywczych według aktualnych przepisów prawnych. Następnie uczestnicy ćwiczyli umiejętność czytania etykiet i selekcji produktów ze względu na zawartość glutenu. Na koniec prowadząca spotkanie omówiła kwestię leków, suplementów diety i kosmetyków w diecie bezglutenowej, a także zaznaczyła, na co kłaść szczególny nacisk podczas przygotowywania bezglutenowych dań.

Spotkanie zakończyło się indywidualnymi rozmowami.

Kolejne spotkanie tego typu odbędzie się już wkrótce. Już teraz serdecznie zapraszamy!
Oddział Kraków

„Dieta bezglutenowa bez tajemnic” w Krakowie – relacja