Dieta bezglutenowa oczyma krytyka kulinarnego

Ostatnio na łamach Gazety Wyborczej pojawiła się kolejna recenzja Macieja Nowaka, krytyka kulinarnego. I nie zwróciłaby naszej uwagi gdyby nie opinia pana Macieja na temat celiakii i diety bezglutenowej:

„(…). Szczególnie ciekawe wydało mi się, że Pook Pasta jest lokalem specjalizującym się w makaronach, a, jak wiemy, głównym wrogiem modnej publiki jest gluten. Tak jak w XIX wieku każda szanująca się damessa cierpieć musiała na migrenę, tak dziś nie wypada pokazywać się na mieście bez celiakii.„(…). Kiedy indziej wziąłem udział w uroczystej kolacji wegańsko-bezglutenowej, podczas której nic, ale to dokumentnie nic, nie nadawało się do jedzenia. Skubnąłem dwa listki, schrupałem dwie gałązki i skupiłem się na winie, które szczęśliwie jest produktem wegańsko-bezglutenowym. „(…).

http://cjg.gazeta.pl/CJG_Warszawa/1,104435,14945454,Pook_Pasta__Szkoda_tarabanic_sie_na_drugi_koniec_miasta.html
Jak widać tzw. „świat celebrycki” nie ma pojęcia o celiakii i diecie bezglutenowej. Na polu edukacji mamy jeszcze wiele do zrobienia. Zamierzamy napisać w tej sprawie do Gazety Wyborczej. Jeśli ktoś również ma ochotę się w tej sprawie merytorycznie wypowiedzieć zachęcamy do kontaktowania się z Gazetą.