FOOD-to-GO 2016 – relacja z targów

foodtogo23 i 4 lutego w Centrum Wystawienniczo – Kongresowym Amber Expo  w Gdańsku już po raz 6 odbyły się Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Tym, co wyróżnia te targi spośród innych targów gastronomicznych w Polsce, jest Strefa Bezglutenowa. Nasze Stowarzyszenie na stałe wpisało się już w program tej imprezy. Po raz czwarty zostaliśmy zaproszeni przez organizatorów do przybliżenia zarówno wystawcom, jak i odwiedzającym, zagadnienia diety bezglutenowej. Zainteresowanie tym tematem przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Na naszym stoisku można było skosztować bezglutenowych pączków podarowanych przez Piekarnię Jarzębińscy z Kościerzyny oraz schrupać bezglutenowe piramidki z firmy Pop Crop. Jednak największym powodzeniemfoodtogo1 cieszyła się „sprzedawana” przez nas wiedza. Przez dwa dni targów Ola, Kasia i dwie Anie cały czas nieustannie udzielały informacji o diecie, produktach, badaniach oraz o pracy Stowarzyszenia. Drugiego dnia po naszej prezentacji „Bez glutenu – w karnawale i nie tylko” wiele osób pracujących w branży gastronomicznej chciało uzyskać poradę jak wprowadzić dania bezglutenowe do menu restauracji. Nadzieją na dobre zmiany były odwiedziny nauczycieli i uczniów szkół gastronomiczno – hotelarskich, którzy pytali o możliwości zdobycia wiedzy o celiakii i diecie bezglutenowej. Program szkolny nie obejmuje tego zagadnienia, a praktyka pokazuje, że klient bezglutenowy jest częstym gościem w restauracjach. Cieszymy się ogromnie, że nasz problem zostaje dostrzeżony i mamy nadzieję, że nam, bezglutenowcom, będzie się żyło co raz łatwiej, smaczniej i bezpiecznie.Czekamy na następne Targi. Do zobaczenia za rok.

Kasia Nowak

Od Zarządu:

Bardzo dziękujemy Oli, Kasi oraz Aniom za poświęcony czas i szerzenie wiedzy o naszym bezglutenowym świecie.