Aktualności
Gluten a zdrowie – najnowsze doniesienia. Zapraszamy na Konferencję
Zapraszamy na Konferencję ’YOUR DIET, YOUR HEALTH’, która odbędzie się 9 września 2016 r w hotelu Sofitel Victoria w Warszawie z okazji 30 zjazdu AOECS. Wykłady będą prowadzone w języku angielskim, ale tłumaczone symultanicznie na język polski dla wszystkich zainteresowanych. Zapewniamy ciekawe prezentacje wybitnych specjalistów, możliwość dyskusji, materiały w języku polskim i angielskim, certyfikaty dla wszystkich uczestników Konferencji, bezglutenowe przerwy kawowe i lunch w restauracji Sofitelu, Kitchen Gallery.
Zapraszamy wszystkie osoby zainteresowane tematyką diety bezglutenowej i wpływu glutenu na zdrowie.
Program Konferencji
- 8:00 – 9:00 Rejestracja uczestników
- 9:15 – 9:30 Otwarcie Konferencji
- 9:30 – 10:10 Przepuszczalność jelitowa – jak bardzo gluten może wpływać na nasze zdrowie? – dr n. med. Maciej Hałasa, Katedra Fizjopatologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
- 10:10 – 10:50 Łowcy mikrobów – w kierunku medycyny spersonalizowanej w celiakii – dr n. med. Wojciech Marlicz, Klinika Gastroenterologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
- 10:50 – 11:00 Dyskusja
- 11:00 – 11:20 Przerwa kawowa
- 11:20 – 11:55 Gluten, dieta a choroby autoimmunologiczne – Małgorzata Desmond, Institute of Child Health, University College London, Klinika Padiatrii Centrum Zdrowia Dziecka, Una Medica, Centrum Medycyny Funkcjonalnej i Stylu Życia
- 11:55 – 12:20 Prebiotyki i probiotyki jako składniki diety bezglutenowej – dr inż. Urszula Krupa-Kozak, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, Polska Akademia Nauk w Olsztynie
- 12:20 – 12:45 Bezglutenowe, zdrowe i odżywcze – naturalne produkty w diecie bezglutenowej – dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW
- 12:45 – 13:00 Dyskusja
- 13:00 – 14:00 Lunch w restauracji Kitchen Gallery
- 14:00 – 14:35 Dodatki do żywności bezglutenowej – bezpieczne i zdrowe? – dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW
- 14:35 – 15:00 Amarantus i quinoa – złoto Inków – dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW
- 15:00 – 15:10 Dyskusja
- 15:10 – 15:30 Przerwa kawowa
- 15:30 – 16:00 C2H5OH a gluten – dr inż. Katarzyna Świąder, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW
- 16:00 – 16:30 Prawo a gluten w praktyce – czy żywność bezglutenowa jest naprawdę bezpieczna? – Susanna Neuhold, Food Area National Manager, Italian Coeliac Association
- 16:30 – 16:50 Mąki naturalnie bezglutenowe – czy zawsze bezpieczne dla osób z celiakią? Perspektywa producenta
- 16:50 – 17:00 Dyskusja i wręczenie certyfikatów dla uczestników konferencji
Opłata konferencyjna wynosi 290 zł (260 dla członków Polskiego Towarzystwa Dietetyki). W ramach opłaty zapewniamy pełen catering (bezglutenowe przerwy kawowe plus lunch w Kitchen Gallery Sofitel Restaurant) oraz materiały konferencyjne (w języku polskim i angielskim) i certyfikat uczestnictwa w konferencji. Zakończyliśmy zbierać zgłoszenia na konferencję.
Patronat nad konferencją AOECS objęła Prezydent m.st. Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz, European Lifestyle Medicine Organization, Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Patronat medialny: tygodnik WPROST
Program Konferencji (w jęz. polskim i ang.)
Serdecznie zapraszamy!