Gluten Free EXPO IV – najlepsza bezglutenowa impreza w Polsce już za nami

Gluten Free EXPO IV

Czwarta edycja Gluten Free EXPO już za nami. Dziękujemy wszystkim, którzy te dwa dni wspaniałego bezglutenowego święta przeżyli razem z nami – organizatorami imprezy oraz wolontariuszami.  Osoby, które nie mogły nas odwiedzić, zapraszamy do przeczytania relacji z wydarzenia. Nie jest krótka, ale przecież tak wiele się działo! W ciągu dwóch dni odwiedziło nas około 10.000 osób – to zdecydowanie rekord frekwencji na naszych imprezach, do którego z pewnością przyczyniło się dobre nagłośnienie EXPO w mediach. Pokazuje to również, jakim zainteresowaniem i prestiżem cieszy się nasza impreza wśród wciąż zwiększającego się grona bezglutenowców – dziękujemy!

Patronat honorowy nad Gluten Free EXPO IV oraz XIII Międzynarodowym Dniem Celiakii objęła Pani Prezydent m.st. Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz. Uroczystego otwarcia Gluten Free EXPO IV dokonali: redaktor naczelny tygodnika Wprost, Jacek Pochłopień oraz Małgorzata Źródlak, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

    

Uczestniczymy w kilkudziesięciu wydarzeniach rocznie, jednak Gluten Free EXPO to jedna z trzech najlepiej zorganizowanych imprez w roku, zarówno pod kątem organizacyjnym, jak i frekwencji i niezwykle trafnie dobranych Uczestników. To już trzeci raz, kiedy patronujemy medialnie i obserwujemy znaczący wzrost świadomości zwiedzających, co oznacza, że bogaty program edukacyjny, proponowany przez Stowarzyszenie przynosi wymierne efekty. (…) Dziękujemy Stowarzyszeniu za trud doskonałej organizacji i do zobaczenia!” – tak podsumowuje naszą imprezę Magazyn Hipoalergiczni. A jakie były wrażenia innych Uczestników?

Poniżej publikujemy naszą relację oraz wrażenia wystawców i zaproszonych przez nas specjalistów, tutaj można przeczytać 3 najciekawsze relacje uczestników EXPO.

WYSTAWCY

Głównymi partnerami EXPO byli: Balviten, Incola (GFS Poland), Livity, Dr. Schär oraz Sotelli (Pol-Foods).

     

W targach wzięło udział wielu interesujących wystawców, którzy zaprezentowali mnóstwo nowości. Odwiedzający mogli spróbować i kupić produkty z rozmaitych kategorii – pieczywo, mąki, produkty specjalistyczne, wędliny i wyroby mięsne, nabiał, dania gotowe, przetwory oraz słodycze, chrupki, desery. Wśród producentów nie zabrakło współpracujących z nami od lat firm, które mają licencję na używanie znaku Przekreślonego Kłosa, takich jak: Amarello (Kubara), Balviten, Bezgluten, Bezglutenowy Hert, Biedronka, Celiko, Drobimex, Glutenex, Grano, Incola (GFS Poland), Piekarnia Cukiernia Jarzębińscy, Konspol, Moilas Gluten Free, Nestle, Niro Bio (Schnitzer), Olejowy Raj, Popcrop, Provena, Putka, Dr. Schär, Soligrano, Sotelli (Pol Foods) czy Szarłat.
W strefie wystawców znalazły się też firmy należące do programu MENU BEZ GLUTENU. Na targach mogliśmy spróbować pysznych pierogów Gospody u Wiedźmy, chleba od Friendly Food, rewelacyjnych zapiekanek od Mommo Good Food, wegańskich pyszności z food trucka Atelier Smaku, ciekawych lodów od il Mijo, zdrowych wypieków od Zakręconej Kawiarenki oraz naturalnych i bez cukru chlebów i ciast od Zdrowej Michy. Można też było się przekonać jakie smakołyki proponuje catering LightBox i co zamówić w Macro Bios Barze.
Odwiedzający próbowali także produktów firm: Api Food, Denver Food, LivityNatural, Pięć Przemian, Puffins, Rettenmaier Polska, Sano Gluten Free, Sin Gluten, Tomaty.PL, Vita Oaza. Czekały też na nich soki od Alfa Polska, Nutribullet i Sun-Vity.

Osobom zainteresowanym diagnostyką chorób glutenozależnych zaproponowaliśmy rozmowy na stoiskach laboratoriów: ALAB, EUROIMMUN DNA oraz SYNLAB. A na pragnących chwili wytchnienia i wypoczynku czekała komora hiperbaryczna Centrum Rehabilitacji Hiperbarycznej Atamed.
Z kolei wielbicielom słowa pisanego ofertę przedstawiły wydawnictwa z magazynami dotyczącymi dietetyki, alergii, ekologii oraz z pięknymi książkami kucharskimi. Na stoiskach można było porozmawiać z autorami książek, zdobyć dedykacje Weroniki Madejskiej, Katarzyny Jankowskiej (MAG), Iwony Zasuwy oraz Magdaleny i Stanisława Romków. W targach udział wzięli: Mama Alergika Gotuje, E!Stilo, Food Forum, Magazyn HipoalergiczniNatchniona.pl i Grupa Helion, Bezglutenowa Mama, PZWL Wydawnictwo Lekarskie oraz Wydawnictwo Druga Strona.

Zainteresowani wyjazdami bezglutenowymi dla dzieci i młodzieży mogli zapoznać się z ofertą organizatorów kolonii i obozów – firm Hamak-tur i Sport Fun, objętą patronatem naszego Stowarzyszenia.

Opinie naszych Wystawców

„Bardzo dziękujemy za umożliwienie nam wzięcia udziału w tak prestiżowym wydarzeniu, jakim była IV edycja targów żywności bezglutenowej Gluten Free EXPO.(…) Organizacja targów była jak zwykle bez zarzutu, a stworzona przez Państwa atmosfera sprzyjała przeprowadzeniu miłych i owocnych rozmów nie tylko z naszymi partnerami, ale przede wszystkim z potencjalnymi i obecnymi klientami, których oczekiwania i opinie nt. oferowanej diety są dla nas szczególnie ważne. Świetnym pomysłem było wydzielenie otwartej, centralnie zlokalizowanej, łatwo dostępnej z każdego stoiska przestrzeni na miejsce spotkań z zaproszonymi przez Państwa znanymi osobami ze świata nauki. Pomysłowe atrakcje dla dzieci, rodzinne konkursy i edukacyjne zabawy dla najmłodszych były świetnym i momentami wzruszającym uzupełnieniem Targów. Dzięki nim dzieci mogły się same przekonać, iż pomimo choroby ich dieta może być smaczna i urozmaicona. Jeszcze raz dziękujemy.”  – LightBox

„Nie ukrywamy, że targi były dla nas bardziej pracowite niż przypuszczaliśmy. Była to doskonała okazja do zaprezentowania naszej marki oraz dialogu z konsumentami, który tak bardzo cenimy. Organizacyjnie targi były świetnie przygotowane, brawo za obsługę wystawców w najmniejszym szczególe! Jesteśmy przekonani, że pomoc dla wystawców miała też bezpośrednie przełożenie na samopoczucie i bezpieczeństwo odwiedzających. Mnóstwo dobrze przygotowanych atrakcji dla odwiedzających, które na pewno przyczyniły się do tak dużej frekwencji.”  – Incola

Organizacja całego wydarzenia super. Wolontariusze bardzo pomocni. Samo miejsce wystawowe trafione w dziesiątkę. Duża hala, duży parking, dużo udogodnień dla wystawców. Dziękujemy za spotkanie.” – Balviten

Chcieliśmy Wam bardzo podziękować za to, że mogliśmy wziąć udział w tak profesjonalnie przygotowanym wydarzeniu. Było naprawdę wyjątkowo i na temat. Duża różnorodność wystawców, a także mnóstwo gości, których udało Wam się przez te wszystkie lata zgromadzić wokół siebie i zaprosić na EXPO sprawiły, że wszystkie rozmowy, wymiana doświadczeń i poglądów były naprawdę bezcenne. Życzymy Wam przynajmniej tyle samo entuzjazmu i zdrowia, co do tej pory, abyśmy mogli spotkać się kolejnym razem jak najszybciej. Już nie możemy się doczekać„. – Atelier Smaku

Organizacja całej imprezy była bardzo profesjonalna. Obiekt dobrze dostosowany do tego rodzaju wydarzenia. Byłam bardzo mile zaskoczona ogromną frekwencją, która świadczy zarówno o rosnącej potrzebie organizacji wydarzeń o tematyce bezglutenowej, jak i bardzo dobrym nagłośnieniu wydarzenia. Drobne nieścisłości związane z zabudową naszego stoiska zostały błyskawicznie usunięte, co było jednym z przykładów dobrej organizacji ekipy przygotowawczej. Opieka ze strony Stowarzyszenia, a także ciepłe słowa odwiedzających dodawały nam energii podczas tych 2 intensywnych dni. Jesteśmy bardzo zadowoleni, a także zaszczyceni udziałem w tak prestiżowej imprezie, która umożliwiła nam jeszcze bardziej poznać potrzeby naszych klientów. Połączenie wystawców firm produkujących wyroby gotowe, a także surowce do produkcji umożliwiło zawrzeć nowe kontakty, które nam nadzieję jeszcze bardziej uatrakcyjnią naszą ofertę.” – Glutenex

Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe 2018

Podczas EXPO rozdaliśmy nagrody w konkursie konsumenckim na Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe 2018 roku. Chcieliśmy sprawdzić, które produkty cieszą się największym powodzeniem wśród naszych polskich bezglutenowców. Wygrało pieczywo marek: Putka (i to w dwóch kategoriach!), Incola oraz Good Food. Szczegółowe wyniki konkursu podajemy tutaj.

Bezglutenowe podchody

FiFiFo, z aplikacją pomagającą ocenić produkty spożywcze dostępne na polskim rynku, zaproponowało uczestnikom EXPO ciekawą zabawę – Bezglutenowe podchody. Wspólnie z głównymi partnerami targów rozdaliśmy w niej 44 atrakcyjne nagrody. Zwycięzcy wymyślili wiele zabawnych haseł kończących zdanie: „Cieszę się z uczestnictwa w targach Gluten Free EXPO, ponieważ..”. Nam najbardziej spodobała się wypowiedź 8-letniego chłopca, który stwierdził: „Cieszę się z uczestnictwa w targach Gluten Free EXPO, ponieważ byłem głodny, a teraz jestem najedzony” 🙂

Nagrody w konkursie Stowarzyszenia z Radiem Kolor

Radio Kolor było jednym a patronów medialnych tegorocznego EXPO. Od poniedziałku do czawartku na antenie Radia odbywał się konkurs dla słuchaczy, w którym można było zdobyć atrakcyjne nagrody. Rozdaliśmy je zwycięzcom w piątek, podczas trwania targów.

Goście specjalni Gluten Free EXPO

Zaprosiliśmy kilkunastu ważnych dla naszego bezglutenowego świata gości specjalnych. Były to osoby zarówno z kręgu medycyny i dietetyki, jak również mediów i kulinariów. Każdy mógł znaleźć ciekawy dla siebie temat – dowiedzieć się więcej o diecie czy diagnostyce, posłuchać rozmów z autorami książek, czy skosztować bezglutenowych specjałów przygotowanych podczas czterech pokazów kulinarnych.

Zacznijmy od spotkań ze sfery medycznej i dietetycznej. Dr n. med. Katarzyna Kondej-Muszyńska, pediatra i gastroenterolog potwierdziła, że wczesne wprowadzenie glutenu nie zmniejsza ryzyka zachorowania na celiakię. Ważny wniosek dotyczył szczepień – dzieci z celiakią oraz innymi chorobami z autoagresji powinny być szczepione według kalendarza pod warunkiem, że ich badania serologiczne są w normie a dzieci są pod kontrolą opiekującego się nimi specjalisty. Dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak potwierdziła, że dieta bezglutenowa jak najbardziej jest zdrowa, o ile mądrze stosowana. Ważne jest by wybierać produkty pełnowartościowe, bogate w witaminy, minerały, jednym słowem te, które zostały jak najmniej przetworzone. Pani Małgorzata Nieżychowska, diagnosta laboratoryjny i dietetyk z firmy Euroimmun, mówiła m.in. o przeciwciałach przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) oraz przeciwko deamidowanej gliadynie (DGP lub GAF) i ich wartości w monitorowaniu stosowania diety bezglutenowej. Pani dr n. med. Edyta Biernat-Kałuża, reumatolog, specjalista medycyny żywienia i stylu życia potwierdziła, że wycofanie glutenu wpływa korzystanie na organizm człowieka w przypadku chorób autoimmunologicznych. Dużym zainteresowaniem w sobotę cieszyła się rozmowa z Panem Profesorem Maciejem Kaczmarskim, pediatrą, alergologiem i gastroenterologiem, który opowiadał nie tylko o celiakii, ale także o alergii na gluten. Co ciekawe, okazuje się, że jeśli kobieta spodziewająca się dziecka usunie z diety pewne alergeny (na przykład te, na które sama jest lub była w dzieciństwie uczulona), nie może w ten sposób uchronić swojego dziecka przed alergią. Naszym ostatnim gościem ze świata medycyny była Pani Doktor Iwona Grobel, psychiatra z doświadczeniem w pomocy pacjentom z celiakią. Pani Doktor potwierdziła, że u części osób nietolerancja glutenu może się manifestować zmianami w usposobieniu, takimi jak: wybuchowy temperament, nadpobudliwość, drażliwość, agresywność, napady złości, jak również depresją i innymi zaburzeniami w sferze psychiki.

Ważnym punktem rozmów na scenie była debata pt.: „Dieta bezglutenowa. Moda czy konieczność?”. Na ten temat dyskutowali: Małgorzata Źródlak, Prezes naszego Stowarzyszenia, dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak –  dietetyk, Karol Okrasa – znany i ceniony kucharz i restaurator oraz Jola Słoma z Atelier Smaku. Niewątpliwie dzięki modzie na dietę bezglutenową zaczęto szerzej mówić o glutenie i problemach z nim związanych. Niestety wielokrotnie spłycając jej znaczenie do związku ze światem celebrytów i hipsterów, a zapominając o tym, jak bardzo jest ważna dla chorych na celiakię i alergików. Dyskusja potoczyła się w wielu kierunkach, dotyczyła także, z racji profesji zaproszonych Gości, świata polskiej gastronomii.

Karol Okrasa i pokazy kulinarne

Podczas Gluten Free EXPO nie mogło zabraknąć akcentów kulinarnych. Niewątpliwie główną atrakcją EXPO był bezglutenowy pokaz kulinarny Karola Okrasy, niezłomnego piewcy polskiej tradycji kulinarnej, niezwykle lubianego i cenionego kucharza. Szczęśliwcy umiejscowieni najbliżej sceny mieli okazję skosztować przygotowanego przez niego dania z uwędzonego na oczach widzów łososia. Do tego celu nasz Gość użył swojej ulubionej metody – wędzenia na sianie 🙂 Po pokazie nie zabrakło chętnych do zdjęć z Panem Karolem, który ujął nas bardzo dziękując za przyjęcie przez Stowarzyszenie do naszej bezglutenowej Rodziny 🙂

Bezglutenowy, ale także wegański pokaz kulinarny zaprezentował także zaprzyjaźniony z nami duet z Atelier Smaku czyli Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Ponadto swój pokaz zaprezentował jeden z głównych partnerów Gluten Free EXPO IV, firma Dr. Schär. Podczas pokazu wypiekane były m.in. bezglutenowe bułeczki. Ostatni pokaz zaprezentowała znana w szczególności alergikom autorka bloga i książek kulinarnych Katarzyna Jankowska Mama Alergika Gotuje.

Gluten Free EXPO odwiedziły także osoby ze świata mediów. Pierwszą z nich była aktorka Anna Matysiak znana m.in. z filmu „Listy do M” i licznych seriali telewizyjnych. Czy łatwo jest zachować zasady diety bezglutenowej pracując na planie filmowym? Okazuje się, że nie. Bezglutenowiec musi zawsze być przygotowany i niestety liczyć na własny prowiant. Kolejnym gościem specjalnym pierwszego dnia EXPO była Iwona Zasuwa, muzyk i pedagog, mama małego alergika, autorka bloga Smakoterapia.pl i bestsellerowej książki pt.: „Smakoterapia”. Okazuje się, że najczęściej przyczyną zmian w sposobie odżywania oraz świadomości na temat tego, co i jak jemy jest sytuacja, gdy stajemy w obliczu osobistych dramatów czy choroby. I może być to zmiana bardzo pozytywna.

O prowadzeniu bloga kulinarnego i pisaniu bezglutenowych książek kulinarnych opowiadali także blogerzy i autorzy: Weronika Madejska (Natchniona.pl) oraz Magdalena i Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje).

STREFA PORAD I BADAŃ

Nowością na tegorocznych targach były rozmowy z ekspertami na scenie zamiast klasycznych wykładów. Przyciągnęły one dużą ilość słuchaczy. Każdy miał szansę zadać pytanie ekspertom na scenie, ale również potem, w trakcie indywidualnych konsultacji. Podczas dwóch dni EXPO dyżurowali także dietetycy i lekarze wielu specjalności, którzy z wielkim zaangażowaniem odpowiadali na pytania uczestników, często przez wiele godzin.  Nasza strefa medyczna nie ograniczała się jednak wyłącznie do porad. Dzięki Polskiemu Stowarzyszeniu Hashimoto można było bezpłatnie zrobić USG tarczycy. Badania te cieszyły się ogromnym powodzeniem, o czym świadczył długi „ogonek” chętnych. Kto nie bał się ukłucia, mógł wykonać bezpłatne badania diagnostyczne (poziom glukozy i cholesterolu). Chętni mogli też sprawdzić czy nie mają astmy, zbadać ostrość wzroku (Fundacja Doktor Marchewka), odbyć szybki kurs udzielania pierwszej pomocy z użyciem defibrylatora czy też obejrzeć prezentację o kontaminacji glutenem w domowej kuchni, przygotowaną przez studentów SGGW. Była też wspomniana wcześniej komora hiperbaryczna o futurystycznym wyglądzie. Sporo osób skorzystało z tej wyjątkowej możliwości szybkiego relaksu w jakże nietypowy sposób. Na chętnych czekało też polowe laboratorium firmy ALAB, gdzie można było wykonać ponad 70 badań diagnostycznych w promocyjnych cenach.

Zainteresowanie konsultacjami i badaniami było ogromne. Chcielibyśmy podziękować wszystkim wspaniałym ludziom, którzy poświęcili swój czas aby uczestnicy EXPO mogli uzyskać poradę czy zrobić badanie.

Są to dietetycyUrszula Grochowska, Daria Jaroszewska, Iwona Kadaj, Marta Kościałkowska, Monika Królak, Justyna Lenda, Magdalena Machlarz, Paulina MajkutewiczJoanna Małota, dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak, Agnieszka Pompecka, dr inż. Anna Stolarczyk, Anna Tomasik, Daria Topolewska oraz Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.
oraz lekarze: dr n. med. Edyta Biernat-Kałuża, lek. med. Iwona Grobel, lek. med. Marcin Grzebyk, prof. dr hab. n. med. Maciej Kaczmarski, dr n. med. Barbara Kalita, dr n. med. Katarzyna Kondej-Muszyńska, lek. med. Jarosław Witkowski, lek. med. Izabella Witkowska oraz dr n. med. Piotr Zimnicki, a także psycholog – Katarzyna Lubińska.

Dziękujemy paniom z Polskiego Stowarzyszenia Hashimoto oraz z Fundacji Doktor Marchewka, studentkom pielęgniarstwa z PWSzZ w Ciechanowie, studentom z Koła Dietetyków i Koła Gastronomicznego i Hotelarskiego z SGGW, dziękujemy też opiekunom studentów. Szczególne podziękowania pragniemy wyrazić dietetyczce, Pani Justynie Lendzie, która udzielała porad dwa pełne dni czyli przez16 godzin!

Opinie naszych specjalistów

Gratuluję bardzo udanej imprezy. Było ciekawie, fajne stoiska, fajny program, fajne miejsce. (…) Ciekawe, że większość „moich” klientów-pacjentów to nie były osoby z celiakią, nawet nie na diecie bezglutenowej z innych powodów, ale z problemami jelitowymi różnego pochodzenia, szukający diety dla siebie. Bardzo się cieszę, że Stowarzyszenie działa z takim rozmachem. Jesteście bardzo potrzebni i robicie fantastyczną robotę” – Anna Stolarczyk, Centrum Zdrowia Dziecka

Gratuluję organizacji takiej imprezy, byłam naprawdę pod wielkim wrażeniem, było dużo wystawców i wszystko naprawdę profesjonalnie wyglądało – nie przychodzi mi na myśl nic, co można byłoby poprawić .” – Joanna Myszkowska-Ryciak, SGGW

Zaplanowałam duże zakupy na targach, a tu niespodzianka i wszystko co najlepsze wyprzedane. Interpretuję to tylko pozytywnie jako wspaniałą frekwencję i popularność smacznych produktów firm, z którymi współpracuje Stowarzyszenie. Z tego należy się tylko cieszyć. Jestem pod wrażeniem i bardzo gratuluję owocnych przygotowań do targów. (…) To co mnie mile zaskoczyło, to zaangażowanie wolontariuszy. Wspaniałe, że inni bezinteresownie chcą nam nieustannie pomagać. (…)  Było mi miło przywitać się i wymienić kolejny uśmiech z Wami.” – Katarzyna Lubinska

„Cała akcja bardzo nam się podobała, duże wrażenie zrobiła na nas organizacja tej imprezy, było bardzo przejrzyście, sporo wystawców prezentujących swoją ofertę. Wszystko było zorganizowane na wysokim poziomie. Będzie nam bardzo miło brać udział w kolejnych Państwa targach”. – Agnieszka Kraśniak, Klinika Wzroku Doktor Marchewka

STOWARZYSZENIE – ORGANIZATOR

Cieszymy się, że nasze stoisko, znajdujące się w głównym korytarzu hali targowej, cieszyło się tak ogromnym zainteresowaniem. Wolontariusze, głównie osoby działające w oddziałach Stowarzyszenia w różnych rejonach Polski, mieli ręce pełne roboty. Udzielali informacji na temat działalności Stowarzyszenia, przekazywali zainteresowanym materiały edukacyjne, w tym naszą nowość czyli poradnik dla rodziców „Dziecko na diecie bezglutenowej”, przyjmowali deklaracje członkowskie, a także wpłaty składek członkowskich. Nie spodziewaliśmy się, że przygotowane na dwa dni deklaracje członkowskie rozejdą się już pierwszego dnia targów (wieczorem w piątek dodrukowywaliśmy 100 sztuk!), a blankietów do wpłat składek członkowskich braknie w połowie drugiego dnia.

Na drugim stoisku Stowarzyszenia zbierane były podpisy pod petycją „STOP dyskryminacji osób z celiakią!”. Dzięki zaangażowaniu osób odwiedzających EXPO udało nam się zebrać dużą ilość podpisów. Już bardzo niewiele brakuje nam do 10 tysięcy!

Kilkudziesięcioosobowa grupa naszych Wolontariuszy w niebieskich koszulkach z napisem Gluten Free EXPO TEAM nie tylko udzielała informacji na stoiskach Stowarzyszenia i w recepcji głównej, ale również pomagała Wystawcom i Uczestnikom, dbała o dzieci w sali zabaw oraz o porządek i sprawne funkcjonowanie całej imprezy. Jesteśmy z nich dumni, bo razem pokazaliśmy, że stanowimy świetny zespół, który potrafi przeprowadzić każdą imprezę 🙂 Dziękujemy Wam!

Dziękujemy także wszystkim odwiedzającym EXPO za rozmowy, ciepłe słowa na temat działalności Stowarzyszenia. Było nam ogromnie miło spotkać zarówno stałych bywalców wszelkich naszych spotkań w różnych regionach Polski, jak i nowe osoby, będące od niedawna na diecie bezglutenowej lub chcące podczas EXPO wstąpić w szeregi Stowarzyszenia.

STREFA DZIECI 

Gluten Free EXPO to nie tylko impreza kierowana do dorosłych. W tym roku połączyliśmy ją z dwudniowym Bezglutenowym Dniem Dziecka i zapewniliśmy naszym pociechom naprawdę mnóstwo atrakcji, z których bardzo chętnie korzystały. Strefa zabaw podczas Gluten Free EXPO była miejscem, którego nie dało się nie zauważyć. Rodziny z dziećmi z całej Polski, które tłumnie przybyły na targi, nie kryły swojej radości i zadowolenia z atrakcji, które dostępne były przez cały czas dla ich dzieci. Biało-niebieskie balony z logo Stowarzyszenia, ozdabiające wejście do strefy zabaw wraz ze słyszaną w tle muzyką z dziecięcymi przebojami, miały z założenia od progu wywołać uśmiech na

buziach dzieci i zwiastować dobrą zabawę. I tak się stało. W piątek przed południem dzieci spotkały się z aktorką Anną Matysiak, która czytała im „Pana Kuleczkę” W. Widłaka. Dzieciaki z zainteresowaniem słuchały opowiadań, a na koniec zrobiły sobie pamiątkowe zdjęcie.

Strefa Dzieci podzielona była na kilka sekcji: Festiwal Klockologiczny (8 tysięcy drewnianych klocków, z których powstawały wspaniałe budowle), kącik malucha, stanowisko do robienia brokatowych tatuaży, stanowisko malowania buziek, stanowisko zaplatania magicznych warkoczyków, kącik cyrkowy oraz strefę starszych dzieci. W okolicy kawiarni czekał dmuchany zamek z kulkami, który przez cały czas był wypełniony najmłodszymi uczestnikami EXPO. A obok zamku pyszna wata cukrowa!

Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się strefa klocków, oblegana przez dużych i małych budowniczych. Dzieci wymyślały dowolne konstrukcje przestrzenne, wysokie wieże i przeróżne mniejsze lub większe budowle. Chętnie też brały udział w konkursach z nagrodami organizowanych przez Wróżkę Anuszkę i Myszkę Norkę przy dużym wsparciu Myszki Mickey. Dzieci także miały niepowtarzalną okazję uczestniczyć w warsztatach organizowanych przez firmy: KUBARA, INCOLA i Dr. Schär.  Pod okiem animatorów przygotowywały kopytka, sos śmietanowo-truskawkowy, cake pops, kolorowe kanapki i bułeczki. Wszystko było pyszne i oczywiście bezglutenowe.

Strefa zabaw okazała się być miejscem spotkań młodszych i starszych dzieci z całej Polski. Byli młodzi bezglutenowcy z Kujaw, ze Śląska, znad Bałtyku, z Mazowsza, Wielkopolski czy z Podlasia, z najdalszych zakątków naszego kraju.  Część dzieci znała się już z innych imprez organizowanych przez Stowarzyszenie, dla innych był to pierwszy raz kiedy spotkały tak dużo innych dzieci na diecie. Dzieci członków naszego Stowarzyszenia otrzymały upominki z okazji Dnia Dziecka – misie ubrane w koszulki z naszym nowym logo.

Najlepszym komentarzem dla nas jako organizatorów tej Strefy były informacje, że część maluchów, które uczestniczyły w zabawie w piątek, wymogło na rodzicach również wizytę na EXPO w sobotę 🙂

NA KONIEC SŁOWO OD NAS

Zorganizowanie EXPO zajęło nam wiele miesięcy, ale czujemy, że podołałyśmy zadaniu i że było warto. Było pięknie, wzruszająco i budująco. Dziękujemy wszystkim za wspaniale wspólnie spędzony czas.

Gluten Free EXPO TEAM w składzie: 

Magda Białobrzeska, Barbara Domaracka, Anna Maria Kobyłecka, Daria Kostrzewska-Jafiszow, Grażyna Konińska, Anna Marczewska, Paulina Sabak-Huzior i Małgorzata Źródlak

oraz najwspanialsi na świecie Wolontariusze

 Więcej zdjęć z EXPO już wkrótce. 

Zdjęcia z EXPO: Piotr Jafiszow, Błażej Kapciński oraz Patryk Kobierski. Dziękujemy!

PATRONAMI GLUTEN FREE EXPO IV BYLI