III tura badań na zawartość glutenu – wyniki

Przedstawiamy wyniki III tury badań produktów na zawartość glutenu, które zleciło nasze Stowarzyszenie.

ZAKŁAD MIKROBIOLOGII I IMMUNOLOGII KLINICZNEJ

INSTYTUT „POMNIK- CENTRUM ZDROWIA DZIECKA”

PRACOWNIA  DIAGNOSTYKI IMMUNOLOGICZNEJ

Tel. 22 815 70 29; Fax: 22 815 72 75

Warszawa, dn. 29.03. 2011 r

PROTOKÓŁ

Ocena zawartości glutenu w gotowych do spożycia produktach spożywczych, wykonana na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Lp.

Nazwa produktu

Producent/Dystrybutor

Gluten [ppm]

1.

Kasza Gryczana Szczytno prażona

Melwit S.A.

< 3.0

2.

Kasza Gryczana Cenos prażona

Cenos Sp. z o.o.

< 3.0

3.

Kaszka kukurydziana Kupiec

Kupiec Sp. z o.o.

5.1

4.

Ser pełnotłusty Gouda plastry

Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita

< 3.0

5.

Ser Blue Turek – ser z niebieską pleśnią

Povitavske Mlekarny

< 3.0

6.

Ser żółty porcjowany Edam

Sółdzielnia mleczarska Mlekpol

< 3.0

7.

Puszysty serek twarogowy z ziołami Almette

Hochland Polska Sp. z o.o.

< 3.0

8.

Ser Sekret Mnicha Camembert naturalny

Mleczarnia Turek Sp. z o.o.

< 3.0

9.

Ser topiony kremowy ze szczypiorkiem i cebulą Hochland

Hochland Polska Sp. zo.o.

< 3.0

10.

Rosół z kury Knorr z pietruszką i lubczykiem

Unilever Polska Sp. z o.o.

< 3.0

Komentarz laboratorium:

W  badanej próbce   kaszki kukurydzianej Kupiec wykryto zawartość glutenu, która nie przekracza dopuszczalnej granicy dla produktów bezglutenowych, wynoszącej 20 ppm. W pozostałych produktach spożywczych glutenu nie wykryto.

Czułość metody R-5 ELISA wynosi 3.0 mg glutenu/kg [3 ppm].

Uwaga: Wynik analizy odnosi się tylko do  badanych próbek

Komentarz Stowarzyszenia:

W tej turze zbadaliśmy 10 kolejnych produktów spożywczych, które powinny być bezglutenowe.

Wyniki są bardzo optymistyczne. Wszystkie wybrane przez nas produkty (po konsultacjach na forum)  okazały się bezpieczne, zawierały poniżej 20 ppm glutenu. Co więcej prawie wszystkie nie zawierały nawet minimalnych dopuszczonych dawek (poniżej poziomu detekcji).  Cieszą nas zwłaszcza produkty nabiałowe, bo wobec trudności z zakupem bezglutenowych wędlin właśnie różnego rodzaju sery są ich najczęściej stosowanym zamiennikiem.

Dobre wyniki uzyskały kasze gryczane, bardzo polecane w diecie bezglutenowej. Jednak przypominamy – na wszelki wypadek przed gotowaniem warto wysypać kaszę na biały talerz lub kartkę papieru i sprawdzić czy nie zawiera innych ziaren.

Cieszy nas bardzo także dobry wynik kaszki kukurydzianej firmy Kupiec (5,1 ppm), która w poprzednich badaniach znacznie przekraczała normę 20 pmm, widać starania firmy o poprawę jakości i bezpieczeństwa produktu.

Ostatnią pozycją w naszych wynikach jest kostka rosołowa firmy Knorr – tu także badanie wykazało brak glutenu (poniżej 3ppm). Podkreślamy, że mimo wszystko nie zalecamy stosowania zbyt często ani glutaminianu sodu, ani gotowych kostek rosołowych. Pojedyncze badanie kostki wykazało jej bezglutenowość, jednak proponujemy uważać z tego typu produktami, gdyż na etykietach często można spotkać informację o możliwych śladowych ilościach glutenu.

Przypominamy i podkreślamy – zbadanie produktów z jednej partii nie gwarantuje nam stałego braku glutenu w danym produkcie. Wyłącznie od samych producentów zależy czy taki stan będzie utrzymywany – będziemy ich do tego zachęcać.

Planujemy już przeprowadzenie czwartej tury badań, w której sprawdzimy m.in. alkohole,  wymagające zastosowania specjalnych metod pomiarowych.

Dziękujemy osobom, które przekazały 1% podatku na rzecz Stowarzyszenia – dzięki nim mogliśmy zainicjować tę akcję.

III tura badań na zawartość glutenu – wyniki