Aktualności
IV grupa produktów zbadana na zawartość glutenu
Wpis archiwalny z 2011 roku. Zamieszczone treści na temat znakowania produktów spożywczych mogą być nieaktualne. Aktualne informacje na temat zasad diety bezglutenowej i znakowania produktów spożywczych można znaleźć tutaj.
Przedstawiamy wyniki IV tury BADAŃ KONSUMENCKICH na zawartość glutenu w produktach, jakie przeprowadza nasze Stowarzyszenie. Tym razem przebadaliśmy dwie różne grupy produktów. Pierwsza grupa to napoje (alkohole i syropy owocowe), wymagające trochę innej metody oznaczania zawartości glutenu (metoda R5 ELISA). Druga grupa: batony i ryby w sosie pomidorowym.
ALKOHOLE
Zbadaliśmy przede wszystkim różne alkohole, bo na naszym forum od lat trwają dyskusje, które z alkoholi są bezpieczne dla osób na diecie. Wiemy, że możemy pić wszystkie rodzaje i gatunki wina, natomiast piwa (z wyjątkiem piw oznakowanych jako bezglutenowe) są zakazane. Wątpliwości dotyczą głównie wódek.
Przed zleceniem badań na zawartość glutenu w wódkach rozmawialiśmy z samymi producentami, współpracującymi z nami technologami i przeanalizowaliśmy badania naukowe na ten temat. Producenci uważają, że białka a także ich fragmenty są związkami nielotnymi. Nie ma możliwości ich przetransportowania do spirytusu podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji. Z nielicznych badań alkoholi przeprowadzonych w innych krajach UE wynika, że faktycznie alkohole czyste są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. A co z wódkami „kolorowymi”? Gluten może pojawiać się w aromatach, barwnikach i wszelkich dodatkach. Jak widać z naszych badań ślad glutenu pojawił się w gorzkiej żołądkowej i żubrówce, ale oczywiście jego zawartość jest dopuszczalna w diecie bezglutenowej. Wygląda zatem, że destylowane alkohole są bezpieczne.
Zbadaliśmy też cydr – jest całkowiecie bezglutenowy. Jest to lekki napój alkoholowy z jabłek (4,5%), bardzo popularny we Francji i Włoszech. Może być ciekawą alternatywą dla piwa. Zwłaszcza schłodzony, latem. Cydr „Lajk”, po przeprowadzeniu audytu w zakładzie produkcyjnym, uzyskał naszą licencję na znak przekreślonego kłosa, a uczestnicy spotkania z okazji 5-lecia Stowarzyszenia mogli go już spróbować!
SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY
Przebadaliśmy też trzy syropy owocowe o różnych smakach różnych marek (Paola, Herbapol i Łowicz), słodzone syropem glukozowo-fruktozowym. Wszystkie okazały się w porządku – w ogóle nie zawierają glutenu (poniżej granicy oznaczalności). To jest kolejny argument, aby nie bać się produktów zawierających syropy glukozowo-fruktozowe.
BATONY
Następna grupa produktów, zbadana już tradycyjną metodą, to dwa batony – snickers i bounty. Wiemy, jak wiele jest pytań o tego typu produkty na naszym forum i jak dużo budzą wątpliwości. Choć nie były opisane jako bezglutenowe, z ich etykiet wynikało, że nie zawierają glutenu. Nasze badania to potwierdziły.
RYBY
Na konserwach rybnych w sosie pomidorowym, które przebadaliśmy, nie było nic niepokojącego w składzie. Zawierały jednak ostrzeżenie, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu. I to niestety okazało się prawdą w przypadku szprota w sosie pomidorowym, który zawiera 124,5 ppm glutenu (druga konserwa jest natomiast całkowicie bezglutenowa). Po rozmowie z technologiem firmy GRAAL, producenta tejże konserwy, wiemy, że wynika to z zanieczyszczeń krzyżowych w zakładzie. Dodatkowo dowiedzieliśmy się, że wszystkie produkty firmy GRAAL i Super Fish mogą zawierać gluten.
Ten wynik to kolejne potwierdzenie, że osoby na diecie bezglutenowej nie powinny ryzykować i kupować produktów, na których widnieje oznaczenie „może zawierać śladowe ilości glutenu”. Poniżej przedstawiamy wszystkie wyniki w dwóch tabelach.
ZAKŁAD MIKROBIOLOGII I IMMUNOLOGII KLINICZNEJ
INSTYTUT „POMNIK- CENTRUM ZDROWIA DZIECKA”
PRACOWNIA DIAGNOSTYKI IMMUNOLOGICZNEJ
Tel. 22 815 70 29; Fax: 22 815 72 75
Warszawa, dn. 17.10. 2011 r.
PROTOKÓŁ Nr 152/DSK/2011
Ocena zawartości glutenu w napojach alkoholowych i sokach owocowych, wykonana na zlecenie
Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Lp. |
Nazwa produktu |
Producent/Dystrybutor |
Gluten [ppm] |
1. |
Wódka żołądkowa gorzka, 500ml |
Polmos Lublin, KS/BP/2 2009 |
5.5 |
2. |
Żubrówka, 200 ml |
Polmos Białystok, KS/BP/1, 2011 |
3.2 |
3. |
Lubelska wiśniówka, 200 ml |
Polmos Lublin, KS/B2/1, 2011 |
< 3.0 |
4. |
Advocat, 500 ml |
Polmos SA Bielsko-Biała, L11/249/092/3 |
< 3.0 |
5. |
Lajk Apple Cider, 330 ml |
Klin Business Sp. z o.o. L2106 12K3 |
< 3.0 |
6. |
Syrop owocowy o smaku malinowym Paola, 430 ml |
Hoop Polska Sp. z o.o. dw.06.2012 25L, 17.50 dZP4 0238 |
< 3.0 |
7. |
Syrop owocowy Czarna porzeczka, 440 ml |
Łowicz, Agros Nova Sp. z o.o. dw 08.2012/AB 01:56/27 |
< 3.0 |
8. |
Owocowa spiżarnia Wiśnia, 420 ml |
Herbapol Lublin dw. 08.2012 L 0851 B |
< 3.0 |
Czułość metody R5 ELISA wynosi 3.0 mg glutenu/kg [3 ppm].
Uwaga: Wynik analizy odnosi się tylko do badanych próbek
ZAKŁAD MIKROBIOLOGII I IMMUNOLOGII KLINICZNEJ
INSTYTUT „POMNIK- CENTRUM ZDROWIA DZIECKA”
PRACOWNIA DIAGNOSTYKI IMMUNOLOGICZNEJ
Tel. 22 815 70 29; Fax: 22 815 72 75
Warszawa, dn. 17.10. 2011 r.
PROTOKÓŁ Nr 146/DSK/2011
Ocena zawartości glutenu w gotowych do spożycia produktach spożywczych, wykonana na zlecenie
Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Lp. |
Nazwa produktu |
Producent/Dystrybutor |
Gluten [ppm] |
1. |
Filety śledziowe w sosie pomidorowym |
Graal SA ZP Polinord dw. 06.2015 L100-1157-2B/ Super Fish SA |
< 3.0 |
2. |
Szprot w sosie pomidorowym |
Graal SA, dw. 05.2015 L045-1139-2A, 17c |
124.5 |
3. |
Snickers, 51 g |
Mars Polska Sp. z o.o. 15/04/2012 PA 22 |
4.0 |
4. |
Bounty, 57 g |
Mars Polska Sp. z o.o., 04-03-12 131D1 NLD 0105 |
< 3.0 |
Czułość metody R5 ELISA wynosi 3.0 mg glutenu/kg [3 ppm].
Uwaga: Wynik analizy odnosi się tylko do badanych próbek