IV grupa produktów zbadana na zawartość glutenu

Wpis archiwalny z 2011 roku. Zamieszczone treści na temat znakowania produktów spożywczych mogą być nieaktualne. Aktualne informacje na temat zasad diety bezglutenowej i znakowania produktów spożywczych można znaleźć tutaj.

Przedstawiamy wyniki IV tury BADAŃ KONSUMENCKICH  na zawartość glutenu w produktach, jakie przeprowadza nasze Stowarzyszenie. Tym razem przebadaliśmy dwie różne grupy produktów. Pierwsza grupa to napoje (alkohole i syropy owocowe), wymagające trochę innej metody oznaczania zawartości glutenu (metoda R5 ELISA). Druga grupa:  batony i ryby w sosie pomidorowym.

ALKOHOLE

Zbadaliśmy przede wszystkim różne alkohole, bo na naszym forum od lat trwają dyskusje, które z alkoholi są bezpieczne dla osób na diecie. Wiemy, że możemy pić wszystkie rodzaje i gatunki wina, natomiast piwa (z wyjątkiem piw oznakowanych jako bezglutenowe) są zakazane. Wątpliwości dotyczą głównie wódek.

Przed zleceniem badań na zawartość glutenu w wódkach rozmawialiśmy z samymi producentami, współpracującymi z nami technologami i przeanalizowaliśmy badania naukowe na ten temat.  Producenci uważają, że białka a także ich fragmenty są związkami nielotnymi. Nie ma możliwości ich przetransportowania do spirytusu podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji. Z nielicznych badań alkoholi przeprowadzonych w innych krajach UE wynika, że faktycznie alkohole czyste są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. A co z wódkami „kolorowymi”? Gluten może pojawiać się w aromatach, barwnikach i wszelkich dodatkach. Jak widać z naszych badań ślad glutenu pojawił się w gorzkiej żołądkowej i żubrówce, ale oczywiście jego zawartość jest dopuszczalna w diecie bezglutenowej. Wygląda zatem, że destylowane alkohole są bezpieczne.

Zbadaliśmy też cydr – jest całkowiecie bezglutenowy. Jest to lekki napój alkoholowy z jabłek (4,5%), bardzo popularny we Francji i Włoszech. Może być ciekawą alternatywą dla piwa. Zwłaszcza schłodzony, latem. Cydr „Lajk”, po przeprowadzeniu audytu w zakładzie produkcyjnym, uzyskał naszą licencję na znak przekreślonego kłosa, a uczestnicy spotkania z okazji 5-lecia Stowarzyszenia mogli go już spróbować!

SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY

Przebadaliśmy też trzy syropy owocowe o różnych smakach różnych marek (Paola, Herbapol i Łowicz), słodzone syropem glukozowo-fruktozowym. Wszystkie okazały się w porządku – w ogóle nie zawierają glutenu (poniżej granicy oznaczalności). To jest kolejny argument, aby nie bać się produktów zawierających syropy glukozowo-fruktozowe.

BATONY

Następna grupa produktów, zbadana już tradycyjną metodą, to dwa batony – snickers i bounty.  Wiemy, jak wiele jest pytań o tego typu produkty na naszym forum i jak dużo budzą wątpliwości. Choć nie były opisane jako bezglutenowe, z ich etykiet wynikało, że nie zawierają glutenu. Nasze badania to potwierdziły.

RYBY

Na konserwach rybnych w sosie pomidorowym, które przebadaliśmy, nie było nic niepokojącego w składzie. Zawierały jednak ostrzeżenie, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu. I to niestety okazało się prawdą w przypadku szprota w sosie pomidorowym, który zawiera  124,5 ppm glutenu (druga konserwa jest natomiast całkowicie bezglutenowa). Po rozmowie z technologiem firmy GRAAL, producenta tejże konserwy, wiemy, że wynika to z zanieczyszczeń krzyżowych w zakładzie. Dodatkowo dowiedzieliśmy się, że wszystkie produkty firmy GRAAL i Super Fish mogą zawierać gluten.

Ten wynik to kolejne potwierdzenie, że osoby na diecie bezglutenowej nie powinny ryzykować i kupować produktów, na których widnieje oznaczenie „może zawierać śladowe ilości glutenu”. Poniżej przedstawiamy wszystkie wyniki w dwóch tabelach.

 

ZAKŁAD MIKROBIOLOGII I IMMUNOLOGII KLINICZNEJ

INSTYTUT „POMNIK- CENTRUM ZDROWIA DZIECKA”

PRACOWNIA  DIAGNOSTYKI IMMUNOLOGICZNEJ

Tel. 22 815 70 29; Fax: 22 815 72 75

Warszawa, dn. 17.10. 2011 r.

PROTOKÓŁ Nr 152/DSK/2011

Ocena zawartości glutenu w napojach alkoholowych i sokach owocowych, wykonana na zlecenie

Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

 

Lp.

Nazwa produktu

Producent/Dystrybutor

Gluten     [ppm]

1.

Wódka żołądkowa gorzka, 500ml

Polmos Lublin, KS/BP/2 2009

5.5

2.

Żubrówka, 200 ml

Polmos Białystok, KS/BP/1, 2011

3.2

3.

Lubelska wiśniówka, 200 ml

Polmos Lublin, KS/B2/1, 2011

< 3.0

4.

Advocat, 500 ml

Polmos SA Bielsko-Biała, L11/249/092/3

< 3.0

5.

Lajk Apple Cider, 330 ml

Klin Business Sp. z o.o.

L2106 12K3

< 3.0

6.

Syrop owocowy o smaku malinowym Paola, 430 ml

Hoop Polska Sp. z o.o. dw.06.2012

25L, 17.50 dZP4 0238

< 3.0

7.

Syrop owocowy Czarna porzeczka, 440 ml

Łowicz, Agros Nova Sp. z o.o. dw 08.2012/AB 01:56/27

< 3.0

8.

Owocowa spiżarnia Wiśnia, 420 ml

Herbapol Lublin dw. 08.2012 L 0851 B

< 3.0

 

Czułość metody R5 ELISA wynosi 3.0 mg glutenu/kg [3 ppm].

Uwaga: Wynik analizy odnosi się tylko do badanych próbek

ZAKŁAD MIKROBIOLOGII I IMMUNOLOGII KLINICZNEJ

INSTYTUT „POMNIK- CENTRUM ZDROWIA DZIECKA”

PRACOWNIA  DIAGNOSTYKI IMMUNOLOGICZNEJ

Tel. 22 815 70 29; Fax: 22 815 72 75

Warszawa, dn. 17.10. 2011 r.

PROTOKÓŁ Nr 146/DSK/2011

Ocena zawartości glutenu w gotowych do spożycia produktach spożywczych, wykonana na zlecenie

Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

 

Lp.

Nazwa produktu

Producent/Dystrybutor

Gluten [ppm]

1.

Filety śledziowe w sosie pomidorowym

Graal SA ZP Polinord dw. 06.2015   L100-1157-2B/ Super Fish SA

< 3.0

2.

Szprot w sosie pomidorowym

Graal SA, dw. 05.2015

L045-1139-2A, 17c

124.5

3.

Snickers, 51 g

Mars Polska Sp. z o.o. 15/04/2012 PA 22

4.0

4.

Bounty,  57 g

Mars Polska Sp. z o.o., 04-03-12

131D1 NLD 0105

< 3.0

Czułość metody R5 ELISA wynosi 3.0 mg glutenu/kg [3 ppm].

Uwaga: Wynik analizy odnosi się tylko do  badanych próbek

 

IV grupa produktów zbadana na zawartość glutenu