IX MDC już wkrótce – zapisy trwają

wystawowaZapraszamy wszystkich członków Stowarzyszenia! Podczas konferencji 17 maja w Warszawie wmapka_trojdena IBIB przy ul. Trojdena 4 będzie można wysłuchać wykładów (program poniżej), porozmawiać z naszymi specjalistami, zjeść bezglutenową pizzę i nie tylko, zapoznać się z ofertą wielu bezglutenowych firm (m.in. Schär, Ekoprodukt, Margita, Nenette, Sin gluten, Provena, Glutenex, Konspol, Staropolskie Wędliny, Drobimex), laboratorium (Euroimmun) czy wypoczynku bezglutenowego (Hotel Helios, Hamak-tur).

Poza tym nagrodzimy produkty i głosujących w konkursie na Najsmaczniejsze Wędliny Bezglutenowe 2014, a podczas Walnego Zgromadzenia podyskutujemy m.in. o tym co jeszcze Stowarzyszenie może zrobić dla bezglutenowców w Polsce.  Pani prof. Bożena Cukrowska opowie o wynikach badań krewnych z celiakią, które miały miejsce podczas jednej z naszych konferencji, co może zainteresować nie tylko osoby biorące udział w badaniach.

Niestety brak już miejsc.

Pełny program IX MDC:

  • 8.30 – 10.00 rejestracja
  • 10.00 – 10.10 rozpoczęcie konferencji

Sesja pierwsza

  • 10.10 – 10.40 „Jak się odnaleźć w świecie pełnym glutenu – porady praktyczne” mgr Grażyna Konińska, mgr Paulina Sabak, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
  • 10.40 – 11.10 “Celiakia pod kontrolą – opieka medyczna w kolejnych latach” dr n. med. Anna Rybak, Centrum Zdrowia Dziecka
  • 11.10 – 11.30 “Nietolerancja laktozy – objawy i diagnostyka” mgr inż. Paweł Zatwarnicki, Euroimmun

Przerwa

  • 11.30 – 12.00 przerwa kawowa, degustacje, wystawcy

Sesja druga

  • 12.00 – 12.15 „Ocena sensoryczna wybranych chlebów i makaronów bezglutenowych” inż. Marta Karolonek, inż. Anna Wedlechowicz, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
  • 12.15 – 12.55 „Dieta bezglutenowa – porady i zalecenia dietetyczne” dr inż. Joanna Rachtan – Janicka, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
  • 12.55 – 13.10 „Wyniki badań krewnych I stopnia osób z celiakią – podsumowanie” prof. Bożena Cukrowska, Centrum Zdrowia Dziecka
  • 13.10 – 13.25 – rozstrzygnięcie konkursu na Najsmaczniejsze Wędliny Bezglutenowe 2014

Poczęstunek

  • 13.25 – 14.40 poczęstunek przygotowany przez głównego partnera konferencji, firmę Schär

Walne

  • 14.40 – 17.00 – Walne Zgromadzenie Członków Stowarzyszenia i dyskusja

Konferencja jest bezpłatna, wymagana rejestracja, zapisy przyjmujemy do wyczerpania miejsc. Zapraszamy!