Aktualności
IX MDC już za nami
W ramach Międzynarodowego Dnia Celiakii co roku w maju organizujemy konferencje, podczas których odbywają się wykłady na temat celiakii, diety bezglutenowej oraz diagnostyki choroby trzewnej w Polsce. Imprezy te skupiają wokół siebie zainteresowane osoby z celiakią, ale także lekarzy, dietetyków i producentów żywności bezglutenowej.
Długo oczekiwany IX MDC w Warszawie już za nami. Zdjęcia z tego dnia dostępne są tutaj.Wykłady
Sala konferencyjna była wypełniona po brzegi. Prawie 300 osób postanowiło spędzić ten dzień z nami. Były to osoby z całej Polski. Przyciągnęły ich wykłady, możliwość spotkania z ekspertami w dziedzinie celiakii, ale też degustacje bezglutenowych nowości.
Duże zainteresowanie wzbudził wykład profesor Bożeny Cukrowskiej z Zakładu Immunologii Centrum Zdrowia Dziecka, która omówiła projekt naukowy z 2012 roku (partnerem projektu było nasze Stowarzyszenia), sprawdzający częstość występowania celiakii wśród krewnych I stopnia. Badania potwierdziły, że celiakia występuje rodzinnie. Stwierdzono ją u prawie 11 % krewnych osób z już wykrytą chorobą. Okazuje się, że można chorować na celiakię i o tym nie wiedzieć. Jak to możliwe? Przyzwyczajamy się do swoich dolegliwości, uważając że taka nasza uroda. Dopiero wycofanie glutenu z diety uświadamia wielu osobom, że można czuć się lepiej.
Z wykładu doktor Anny Rybak z CZD dowiedzieliśmy się jak powinna wyglądać opieka medyczna nad osobą z celiakią w kolejnych latach po diagnozie, natomiast dr Joanna Rachtan-Janicka pokazała jakimi produktami warto wzbogacić jadłospis, by uzupełnić niedobory pokarmowe możliwe podczas długotrwałego stosowania diety bezglutenowej. Z ciekawego wykładu Pawła Zatwarnickiego z firmy Euroimmun DNA dowiedzieliśmy się jaką rolę pełni laktoza w organizmie oraz czy jest związek nietolerancji laktozy z celiakią. Na stoisku Euroimmunu DNA mogliśmy się zapoznać z ofertą testów genetycznych w tym zakresie.
Z badań inż. Marty Karolonek oraz inż. Anny Wedlechowicz, prowadzonych pod kierownictwem dr inż. Joanny Rachtan – Janickiej z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wynika, że osoby na diecie bezglutenowej są bardzo krytyczne wobec smaku i zapachu bezglutenowego pieczywa i makaronów, dużo bardziej niż osoby na tradycyjnej diecie.
Podczas konferencji zostały ogłoszone wyniki konkursu na Najsmaczniejsze Wędliny Bezglutenowe 2014. Zwycięzcami zostały firmy Konspol, Drobimex i Profi. Dokładne informacje na temat rozstrzygnięcia konkursu, a także losowania 10 nagród (paczek z produktami bezglutenowymi) wśród głosujących znajdują się tutaj.
Wyniki pokazują, że głosowano przede wszystkim na znanych producentów, których produkty możemy kupować na co dzień w dyskontach i supermarketach niemal w każdym mieście w Polsce.
Niespodzianką dla uczestników było wystąpienie w „firmowych” koszulkach drużyny Stowarzyszenia – zwycięzców programu Familiada w składzie: Daria Kostrzewska, Ala Kamińska, Paulina Sabak, Małgorzata Źródlak i Jerzy Kaleta. Drużyna przekazała uroczyście skarbniczce Stowarzyszenia wygraną w programie w kwocie 15.000 złotych na cele statutowe. Więcej informacji na temat występów drużyny jest tutaj.
Wystawcy
Tym razem wyjątkowo swoje produkty prezentowały wyłącznie firmy z licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa. Mieliśmy więc okazję degustacji wyrobów firm: Schär, Ekoprodukt (marka Amarello), Konspol, Drobimex, Glutenex, Provena oraz innych firm zagranicznych, których dystrybutorem jest firma Sin Gluten.
Po raz pierwszy mogliśmy spróbować nowych musów owocowych Just! Mousse firmy MENII. Pachnącymi świeżymi ciastami uraczyły nas Piekarnio-Cukiernia Margita oraz Cukiernia Nenette. Nowy produkt, który ucieszy zwłaszcza alergików, zaprezentowała firma Glutenex – chleb bezglutenowy vitalny – bez skrobi pszennej, mleka, jajek i laktozy.
O ciepły posiłek zadbała firma Schär–jedliśmy bezglutenowe nuggetsy z kurczaka oraz pizzę. Hitem były lody w bezglutenowym rożku.
Dużym zainteresowaniem cieszył się też pokaz kulinarny. Na stoisku firmy Schär pan Krzysztof Kleinschmidt przyrządził dla nas makaron penne z włoskim sosem z łososiem wędzonym oraz lasagne z łososiem i szpinakiem (poniżej podajemy przepisy na te dania).
Osoby zainteresowane wypoczynkiem bezglutenowym mogły się zapoznać z ofertą Hotelu Helios z Węgier (i skosztować pysznych bezglutenowych ciasteczek, którymi częstował sam szef kuchni) oraz propozycją obozu bezglutenowego dla dzieci i młodzieży firmy Hamak-tur.
Po konferencji odbyło się Walne Zgromadzenie Członków Stowarzyszenia. O jego przebiegu poinformujemy wszystkich członków, którzy nie mogli być z nami tego dnia. Dzisiaj natomiast możemy podzielić się miłą wiadomością, że przyjęliśmy w poczet członków honorowych kolejne osoby. W podziękowaniu za poświęcony czas i liczne zasługi na rzecz Stowarzyszenia z przyjemnością nadaliśmy tytuł członka honorowego lekarzom z Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej SPSK Nr 1. w Szczecinie, paniom : dr n. med. Małgorzacie Mokrzyckiej i dr n. med. Aleksandrze Zalewskiej – Szymanowicz oraz pani mgr Marii Wójcikowskiej, będącej kierownikiem Pracowni Gospodarstwa Domowego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Wszystkie trzy panie bardzo wspierają szczeciński oddział Stowarzyszenia.
IX MDC to dzień pełen wrażeń i wiedzy, pysznych degustacji, spotkań z sympatycznymi ludźmi. Prawdziwy raj dla celiaków. W takim dniu możemy się przekonać, że celiakia wprowadza naprawdę wiele pozytywnych zmian wokół nas – możemy nie tylko zmienić styl życia na zdrowszy, ale i poznać fantastycznych ludzi.
Bardzo dziękujemy wszystkim wystawcom, wykładowcom, zaproszonym gościom i uczestnikom konferencji za przybycie, a także wielu naszym wspaniałym wolontariuszom, którzy pomagali przy organizacji i przeprowadzeniu konferencji.
Już teraz zapraszamy za rok na jubileuszowy, X Międzynarodowy Dzień Celiakii.
A oto przepisy na dania przyrządzone podczas pokazu kulinarnego:
Penne z włoskim sosem z łososiem
Składniki:
– łosoś marynowany lub wędzony (około 150 gram)
– makaron penne 250 gram Schär
– pół średniej wielkości papryki czerwonej
– pomidory krojone (jedna puszka)
– kubeczek śmietany 18%
– dwie łyżeczki kaparów
– ząbek czosnku, oliwa do smażenia, pieprz, sól, oregano, bazylia, twardy ser typu parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy. Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. Do dużej, dobrze rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku. Po kilkunastu sekundach dodajemy drobno pokrojoną paprykę i smażymy kilka minut. Dodajemy całą puszkę pomidorów, solimy, dodajemy pieprz. Po kilku minutach na patelnię wrzucamy pociętego na drobne kawałki łososia, smażymy dwie minuty, dodajemy połowę śmietany, mieszając dodajemy oregano i po kilku minutach wsypujemy ugotowany makaron. Całość mieszamy, czekamy, aż danie się zagrzeje i dodajemy drugą część śmietany, dalej mieszając. Gotowe danie serwujemy posypane twardym serem i przyozdobione świeżą bazylią.
Lasagne z łososiem i szpinakiem
Składniki:
– płaty lasagne (Schär, 6 sztuk)
– szpinak (mrożony – 1 opakowanie 450 gram)
– łosoś (świeży lub mrożony około 250 gram)
– ząbek czosnku, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, mąka Schär, mleko, masło (dwie łyżki)
Przygotowanie:
Rozmrażamy szpinak i przesmażamy go na patelni z małą ilością oliwy i drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie odkładamy na osobą miseczkę.
Łososia rozmrażamy (w przypadku mrożonego), dzielimy na małe kawałki i smażymy na patelni z dodatkiem małej ilości oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy do oddzielnej miseczki.
W dużej ilości osolonej wody z małą ilością oliwy gotujemy al dente 6 płatów lasagne.
Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę mąki i po podsmażeniu dodajemy powoli mleko, stale mieszając aż do uzyskania konsystencji budyniu.
Na patelnię nalewamy odrobinę oliwy, układamy obok siebie dwa ugotowane płaty lasagne, a następnie nakładamy przygotowany wcześniej szpinak. Przed położeniem kolejnych dwóch płatów dodajemy z drugiej patelni dwie łyżki przygotowanego sosu. Kolejna warstwa to wcześniej przygotowany łosoś z odrobiną sosu. Następnie kładziemy dwa ostatnie płaty, które pokrywamy resztą sosu i posypujemy gałką muszkatołowa do smaku.
Patelnię przykrywamy i tak pieczemy na małym ogniu około 5 do 8 minut. Podajemy gorące danie, które zawsze można posypać serem i ozdobić świeżą bazylią.
Sos można zastąpić gęstą śmietaną (min. 18%), zaś jeśli mamy więcej czasu całość możemy klasycznie umieścić w foremce i podpiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Smacznego!