Aktualności
Konferencja w Krakowie – zapraszamy 4 kwietnia 2018
UWAGA – BRAK WOLNYCH MIEJSC!
Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Żywienia Człowieka Instytutu Zdrowia Publicznego Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum oraz Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej pragną serdecznie zaprosić na konferencję naukowo-dydaktyczną pt. „Życie bez glutenu – aspekty praktyczne diety w celiakii i innych chorobach glutenozależnych”, która odbędzie się 4 kwietnia (środa) w godzinach 13:00-18:30 w Auli Instytutu Zdrowia Publicznego UJ CM w Krakowie przy ul. Grzegórzeckiej 20.
Wydarzenie objęte zostało patronatem naukowym przez Dziekana Wydziału Nauk o Zdrowiu, Pana Prof. dr hab. Tomasza Brzostka.
Konferencja adresowana jest do osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu lub alergię na gluten i ich rodzin oraz do osób związanych zawodowo z ochroną zdrowia (do studentów kierunków medycznych i pokrewnych, dietetyków, lekarzy, pielęgniarek, położnych, fizjoterapeutów) i wszystkich zainteresowanych tematyką diety bezglutenowej.
Celem konferencji jest poszerzenie wiedzy na temat diety bezglutenowej o aspekty praktyczne jej codziennego stosowania, zapoznanie z najnowszymi doniesieniami oraz zapewnienie narzędzi i umiejętności do stworzenia bezpiecznych i satysfakcjonujących warunków życia z chorobą.
Wstęp na konferecję jest bezpłatny. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat. UWAGA – BRAK WOLNYCH MIEJSC!
PROGRAM KONFERENCJI
Sesja I:
- 13:00-13:15 uroczyste otwarcie konferencji
- 13:15-13:40 Diagnostyka i leczenie chorób glutenozależnych – aktualny stan wiedzy – dr hab. n. med. Małgorzata Zwolińska-Wcisło, prof. UJ
- 13:40-14:05 Choroby glutenozależne wśród dzieci i młodzieży – diagnostyka i leczenie – dr n. med. Katarzyna Przybyszewska
- 14:05-14:30 Jak świadomie żyć z celiakią? – monitorowanie diety bezglutenowej mgr Paweł Krzemień
- 14:30-14:40 pytania
14:40-15:00 przerwa kawowa
Sesja II:
- 15:00-15:30 Celiakia. Dlaczego od pierwszych objawów do rozpoznania mija prawie 10 lat? Fakty i Mity na temat celiakii – dr n. med. Emilia Majsiak
- 15:30-16:00 Jak unikać niedoborów składników pokarmowych w realizacji diety bezglutenowej – spojrzenie praktyka – mgr Maria Kret
- 16:00-16:30 Działalność Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – Rafał Jasiński
- 16:30-16:40 pytania
16:40-17:00 QUIZ / przerwa kawowa
Sesja III:
- 17:00-17:20 W poszukiwaniu bezpiecznych produktów bezglutenowych – krótki przewodnik – lic. Łucja Dobrucka
- 17:20-17:50 Praktyczne aspekty przygotowywania potraw bezglutenowych – mgr inż. Paulina Jamrozik
- 17:50-18:10 Ocena stanu odżywienia osób na diecie bezglutenowej – prezentacja wyników przeglądu badań krajowych – lic. Patrycja Nawojowska, lic. Beata Sikora
- 18:10-18.20 ogłoszenie wyników QUIZU
Zamknięcie konferencji
Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w programie wydarzenia.
Podczas przerw kawowych można będzie spróbować produktów bezglutenowych firm Bezgluten, Incola oraz Schär. Firmy obecne podczas konferencji – Euroimmun oraz EMMA (Polycheck).
Serdecznie zapraszamy!