Aktualności
Konferencja we Wrocławiu 12.03.11 – relacja
Pierwszy wykład wygłosiła dr Ewa Waszczuk ze Szpitala Akademii Medycznej, opowiadając o dolegliwościach, które często towarzyszą celiakii, chorobach współistniejących, badaniach. Pani doktor otrzymała także dyplom honorowego członka naszego Stowarzyszenia. O przyznaniu honorowego członkostwa dr Ewie Waszczuk, za zasługi dla Stowarzyszenia, postanowiono w grudniu 2010 w Warszawie na spotkaniu walnym. Pragnę tutaj bardzo pani doktor podziękować za słowa uznania pod adresem działalności naszego Stowarzyszenia.
Drugi wykład wygłosiła doc Bożena Regulska-Ilow z Zakładu Dietetyki. Pani docent opowiedziała jak uzupełniać braki różnych składników w organizmie, np. wapnia, jak obniżać cholesterol, który przy celiakii okazuje się często zbyt wysoki, zwróciła m.in. uwagę na mak, który ma bardzo dużą zawartość wapnia i powinno się go dodawać do różnych potraw, np. surówek.
Trzecią prezentację na temat przygotowania zakwasu bezglutenowego wygłosił pan Ireneusz Ligęza z Piekarni Bezglutenowej KIM z Wrocławia.
Wszystkie wykłady okazały się bardzo interesujące, wykładowcy odpowiedzieli na pytania uczestników spotkania. W imieniu Stowarzyszenia bardzo dziękuję za przybycie i produkty do degustacji firmie KIM z Wrocławia, oraz firmie Bezgluten. Dziękuję także za przesłanie pysznych jogurtów firmie Magda z Szaflar, oraz firmie Sonko za wafle.
Pragnę także podziękować koleżankom ze Stowarzyszenia, które mi pomagały i które poświęciły swój czas: Marcie, Magdzie, Darii, pani Ninie, Agnieszce, dwóm Aniom a także Konradowi z IFMSA za szczególną pomoc i zaangażowanie.
Małgorzata Jakubczyk
Od Zarządu – a my oczywiście bardzo dziękujemy Małgosi za zorganizowanie konferencji.