Aktualności
Śląski Dzień Celiakii – 12 maja 2010
W ramach obchodów mogliśmy uczestniczyć w wielu ciekawych wykładach dotyczących diety, przebiegu choroby oraz jakości życia osób będących na diecie bezglutenowej. Wysłuchaliśmy bardzo interesujących prezentacji, między innymi pani profesor Krystyny Karczewskiej, która przedstawiła zagrożenia, jakie niesie ze sobą nieleczona celiakia, doktor Barbary Kality, która omówiła problem chorób współistniejących z celiakią. Doktor Maciej Kajor natomiast przedstawił obraz histopatologiczny wycinka kosmków jelitowych osób nieprzestrzegających diety. Na uwagę zasługiwała również bardzo interesująca prezentacja zawierająca wyniki badań dotyczących jakości życia osób chorych na celiakię. Również i nasze Stowarzyszenie miało okazję przedstawić swoje dotychczasowe osiągnięcia oraz plany na przyszłość, zaprezentowała je Ola Gruca. Na zakończenie części naukowej grupa ekspertów składająca się z lekarzy i dietetyków odpowiadała na pytania dotyczące diety i choroby.
W przerwie pomiędzy wykładami mogliśmy spróbować produktów bezglutenowych, które dostępne były na stoiskach firm produkujących żywność bezgutenową. Swoje stoisko, a także prezentację, miała również firma Euroimmun, która produkuje testy na obecność przeciwciał swoistych dla celiakii.
Na specjalnym stanowisku mogliśmy również spróbować pysznych domowych wypieków bezglutenowych przygotowanych przez organizatorów MDC w Katowicach. Wyjątkowo ciekawy okazał się także konkurs przygotowany przez organizatorów: „Czy wiesz gdzie znajduje się gluten”, w którym zadaniem uczestników było poprawne nazwanie kilkunastu produktów zbożowych i ziaren i wskazanie spośród nich tych, które zawierają gluten. Jak się później okazało, większość z produktów była bezglutenowa! Osoby, które wskazały najwięcej poprawnych odpowiedzi, otrzymały nagrody.
Bardzo dziękujemy organizatorom za wysiłek włożony w organizację obchodów, w szczególności pani doktor Barbarze Kalicie za niezwykłe zaangażowanie i serce, a także studentom, pozostałym wykładowcom i firmom za pomoc i przybycie, jak również wszystkim uczestnikom spotkania za obecność i zainteresowanie tematem celiakii i diety bezglutenowej. Zapraszamy za rok.