Makaron Sam Mills – wycofanie z rynku z powodu glutenu

8.11.2023 r. Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że firma Italmex Sp. z o.o., będąca dystrybutorem produktu w Polsce, wycofuje z rynku partię makaronu fusilli Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d’oro 100% Corn o numerze: 21 03 25 B z datą minimalnej trwałości 21.03.2025 r. oznakowaną jako produkt bezglutenowy.

Treść ostrzeżenia publicznego dotyczącego stwierdzenia substancji alergennej w żywności.

W wyniku przeprowadzonej kontroli przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy. Firma Italmex Sp. z o.o. zleciła dodatkowe badania w kierunku obecności glutenu. W związku z uzyskaniem wyniku potwierdzającego niezgodność, powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.

W związku z zaistniałą sytuacją skontaktowaliśmy się z przedstawicielką firmy Italmex Sp. z o.o., która nas poinformowała, że w przeprowadzonej we wrześniu br. kontroli przez organy Państwowej Stacji Sanitarnej ujawniono gluten w ilości 27,67 +- 4,15 mg/kg. Następnie firma zgodnie z wewnętrzną procedurą zleciła przeprowadzenie niezależnego badania w akredytowanym zewnętrznym laboratorium, w którym gluten wyszedł na poziomie 30,97 mg/kg. Obecnie produkt jest wycofywany ze sprzedaży w całym kraju. Zgłosiliśmy także sprawę do AOECS w ramach Europejskiego Systemu Licencyjnego.

Konsumenci, którzy posiadają wycofywany z rynku makaron mogą zwrócić go w sklepie, w którym dokonali zakupu. Dalsze pytania można kierować na adres italmex@italmex.pl.

Makaron Sam Mills – wycofanie z rynku z powodu glutenu