Aktualności
MENU BEZ GLUTENU na targach w Gdańsku – relacja
W dniach 5-6 lutego 2013 roku w hali AMBER EXPO w Gdańsku odbyła się III edycja Targów dla Gastronomii, Lodziarni, Pizzerii, Barów Szybkiej Obsługi i Cateringu FOOD-to-GO organizowana przez firmę easyFairs® Poland.
Na targach spotkali się przedstawiciele branży gastronomicznej, właściciele oraz managerowie punktów gastronomicznych: restauracji, kawiarni, pizzerii, lunch barów, kebab barów, barów kanapkowych oraz sałatkowych, kafeterii oraz firm cateringowych. To z pewnością jedno z najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej na północy Polski, które z roku na rok budzi coraz większe zainteresowanie zarówno wśród gości branżowych jak i mediów regionalnych. Wszystko to za sprawą wystawców, którzy w wyjątkowo ciekawy sposób prezentowali swoją ofertę. Na stoiskach można było zapoznać się z najnowszymi technologiami oraz nowościami. Nie zabrakło pokazów przyrządzania sałatek, zup warzywnych, sosów, czy drobnych przekąsek.
Celem organizatorów było również zwrócenie uwagi na problem braku w restauracjach odpowiedniego menu dla osób z nietolerancją glutenu. Dlatego też podczas prezentacji learnShops™ można było zapoznać się z programem MENU BEZ GLUTENU, o którym opowiedziała Paulina Sabak z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, oraz posmakować dań niezawierających glutenu przygotowanych przez restaurację „Trio” z Gdyni.
Ponadto uczestnicy Targów mieli możliwość poznać techniki malowania na kawie oraz sposób na przygotowanie wyśmienitej Irish Coffee. Dowiedzieli się również, które z ryb pływających w Bałtyku są najzdrowsze i które warto serwować w restauracjach.
Duże zainteresowanie budziła Strefa Regionalna, gdzie panie w barwnych kwiecistych strojach zachęcały do skosztowania regionalnych dań. Smak pierogów lwowskich, placków ziemniaczanych oraz kiszki szwedzkiej z całą pewnością na długo zapadnie w pamięć miłośnikom tradycyjnej kuchni.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się również stoisko z kebabem, gdzie ustanowiono rekord Polski w pieczeniu tego soczystego dania.
Targi FOOD-to-GO to z pewnością jedno z ciekawszych wydarzeń w branży gastronomicznej, które jest doskonałą okazją do nawiązania ciekawych kontaktów biznesowych. To również miejsce gdzie można poznać najnowsze trendy w gastronomii. Wydarzenie to przyciąga restauratorów oraz pasjonatów kuchni z całego Pomorza, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Honorowym patronem tegorocznej edycji targów FOOD-to-GO było Radio Gdańsk, TVP Gdańsk, portal trojmiasto.pl oraz Wrota Pomorza.
Kolejna edycja targów już za rok. Szczegóły na www.easyfairs.com/pl oraz profilu facebook http://www.facebook.com/targiFOODtoGO