Aktualności
Na Olimpiadzie o Żywieniu w Poznaniu
Współpraca naszego Stowarzyszenia z Zespołem Szkół Gastronomicznych w Poznaniu nabiera rozmachu. W listopadzie ub.r. organizowaliśmy wspólnie warsztaty kulinarne, a w styczniu – podczas okręgowych eliminacji XIX Olimpiady o Żywieniu i Żywności – rozmawialiśmy tam o celiakii i diecie bezglutenowej. Przedstawiciel Stowarzyszenia zaprezentował nauczycielom i uczniom z zachodniej Polski zasady stosowania diety oraz konsekwencje, które grożą chorym jedzącym gluten.
– Dieta bezglutenowa jest zdrowa i korzystna dla zdrowia tylko wówczas, gdy jest urozmaicona wartościowymi zbożami, mięsem i rybami, strączkami, nasionami – podkreślała Marta Krzyżanowska-Sołtysiak z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. – Żywienie, oparte wyłącznie na gotowych produktach bezglutenowych, może prowadzić do niedoborów pokarmowych.
Zainteresowanie słuchaczy wzbudziła diagnostyka celiakii, a zwłaszcza fakt, że większość chorych nie wie jeszcze o swojej chorobie. Dla wielu osób zdumiewające było, że dla chorych szkodliwy jest nawet okruszek chleba. Nie wiedzieli również, że nasze Stowarzyszenie na co dzień uczestniczy w wielu projektach, poprawiających życie chorych.
W spotkaniu uczestniczyli uczniowie kierunków gastronomicznych – przyszli kucharze, kelnerzy, technolodzy żywienia, dietetycy. Mamy nadzieję, że pracując w swoich zawodach, będą dzięki prezentacji bardziej wrażliwi na potrzeby osób stosujących dietę bezglutenową.
– Wielu słuchaczy dopiero podczas prezentacji dowiedziało się, na czym naprawdę polega życie bez glutenu. Cieszę się, że mogli skorzystać także z materiałów edukacyjnych Stowarzyszenia – mówi Justyna Golińska-Krzysztofiak, dietetyczka i nauczycielka Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu.
Ważną część olimpiady stanowiły prezentacje kulinarne uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych, którzy pracowali przy jednym stole z szefami kuchni poznańskich restauracji. Przygotowali m. in. sandacza z risotto i szafranem.
Od Zarządu
Bardzo się cieszymy z otwartości szkoły na współpracę ze Stowarzyszeniem, a Tobie Marto dziękujemy za dbałość o te relacje i edukowanie w temacie diety bezglutenowej przyszłych pracowników gastronomii.