Aktualności
Na Święto Celiakii zapraszamy 25 maja do Warszawy całe rodziny!
Już wkrótce odbędzie się najważniejsze bezglutenowe wydarzenie tego roku w Polsce: 19. Międzynarodowy Dzień Celiakii. “Jesteś na diecie bezglutenowej? Jedz to, co sprawdzone!”. I koniecznie bądź tego dnia z nami! Zapraszamy dorosłych i dzieci na diecie. Szykujemy moc atrakcji i niespodzianek dla dużych i małych. Bezpłatnie i nie tylko dla członków Stowarzyszenia!
Lista zgłoszeń jest już pełna (ok. 600 osób!), dlatego w związku z dużym zainteresowaniem uruchomiliśmy zapisy na listę rezerwową: mdc@celiakia.pl.
Wydarzenie odbędzie się w sobotę 25 maja 2024 r. w godz. 10.00-15.00 w Instytucie Biocybernetyki i Inżynierii Biomedycznej PAN przy ul. Trojdena 4 w Warszawie. W tym roku poza częścią wykładową przygotowaliśmy także masę atrakcji dla dzieci w związku z Bezglutenowym Dniem Dziecka. W przerwach uczestnicy skorzystają z oferty firm, partnerów i patronów wydarzenia oraz z bezpłatnych porad dietetycznych i badań. Będą degustacje, prezentacja różnorodnej oferty produktów (także z możliwością ich zakupu), konkursy z atrakcyjnymi nagrodami dla dzieci i dorosłych, konkurs na Najlepszy Produkt z Przekreślonym Kłosem 19. MDC. W konkursie wybieramy trzy zwycięskie firmy: I, II i III miejsce. Będzie też spektakl teatralny i koncert dla dzieci, wraz z mnóstwem innych atrakcji, a dla dorosłych – spotkanie ze specjalistami, którzy będą odpowiadać na pytania nurtujące osoby na diecie bezglutenowej. Możecie je zadać już w formularzu zgłoszeniowym, a my przekażemy je naszym ekspertom.
Partnerzy 19. MDC, którzy już potwierdzili swoją obecność to:
- Partnerzy Główni: Balviten, Bezgluten, Schar, ZPC Flis
- Partnerzy: ELENA, Incola, Putka Bez Glutenu, Kresto, Putka bez glutenu, Synexus
- Partner: Mazowiecki Oddział Wojewódzki NFZ
- Patronaty: Narodowy Fundusz Zdrowia, Food Fakty, TÜV SÜD Polska
Co będzie się działo?
Oto co zaplanowaliśmy wstępnie w Strefie Medycznej, Dietetycznej oraz Strefie Wystawców – wkrótce podamy dokładny plan godzinowy poszczególnych elementów naszego wydarzenia:
-
- wykłady ekspertów: dr n. med. Katarzyny Kondej-Muszyńskiej i dr n. med. Krzysztofa Marka na temat zawiłości diagnostycznych w celiakii, ciekawych i trudnych przypadków, chorób współistniejących. Także trwających obecnie badań nad lekami na celiakię, które mogłyby wspierać chorych (dowiemy się, czy czeka nas przełom?) – będzie dyskusja i odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
- odpowiemy na najbardziej nurtujące Was pytania na temat diety bezglutenowej oraz opowiemy o nowych trendach w produkcji żywności, którą spożywają osoby z celiakią – nasze ekspertki to: dr inż. Joanna Rachtan, Katarzyna Gabrysiak oraz dietetyczki z Centrum Diety Bezglutenowej
- wybierzemy Najlepszy produkt z Przekreślonym Kłosem 19. MDC – nagrodę dostaną nie tylko zwycięskie firmy, planujemy też niespodzianki dla głosujących!
- degustacje i możliwość zakupu prezentowanych produktów bezglutenowych oraz rozmowy z producentami
- bezpłatna analiza składu ciała
- bezpłatne porady dietetyczne
- możliwość wyrobienia karty EKUZ na stoisku NFZ oraz potwierdzenie profilu zaufanego
- inne atrakcje, nad którymi wciąż pracujemy 🙂
Strefa Dzieci i Bezglutenowy Dzień Dziecka
- Sala artystyczna:
– spektakl teatralny „Wars i Sawa”
– koncert muzyczny z udziałem najprawdziwszych instrumentów „W brzuszku i na talerzu” (w czasie poza spektaklem i koncertem w tej sali będzie wideo transmisja konferencji z głównej auli. Zapraszamy rodziców ze swoimi pociechami!) - Salka „Szmaragdowa Kraina” – animacje dla dzieci, a wśród nich tatuaże, malowanie buziek, skręcanie zwierzątek z balonów itd.
- Salka edukacyjna (ze względu na dostępną ilość miejsc pierwszeństwo udziału w warsztatach mają dzieci naszych członków):
- „Czy gluten chodzi z nami do przedszkola?” – interaktywna zabawa dla przedszkolaków – Katarzyna Nowak
- „Dobrze wiem, co zjem!” – warsztaty dla dzieci o tym, jak czytać etykiety i wybierać bezpieczne produkty – Katarzyna Gabrysiak, dietetyczka Centrum Diety Bezglutenowej
- „Ola i Franek na tropie Gucia Glutena” – warsztaty edukacyjne dla dzieci w wieku szkolnym – Barbara Domaracka, koordynatorka programu edukacyjnego Stowarzyszenia
Poza tym na dzieci będą czekać:
- Bezglutenowe Koło Fortuny
- bajkowa postać w przebraniu
- fotobudka, w której będą mogły sobie zrobić zabawne zdjęcia (dorośli także :)!
- konkursy i quizy z nagrodami od partnerów wydarzenia
- na miłośników kredek czekać będzie długaśna kolorowanka, dzięki czemu powstanie wspólne piękne dzieło 🙂
Na rodziców przy Strefie Dzieci będzie czekała koordynatorka naszego programu edukacyjnego, Barbara Domaracka. Basia na co dzień odbiera wiadomości z poczty edukacja@celiakia.pl i pomaga rozwiązywać problemy związane z dietą bezglutenową dzieci w żłobkach, przedszkolach i szkołach.
A na wszystkich uczestników wydarzenia już czeka z uśmiechem nasz zespół Centrum Diety Bezglutenowej 🙂 Będzie można zapisać się do Stowarzyszenia, otrzymać materiały edukacyjne, a przede wszystkim porozmawiać z nami i innymi osobami na diecie.
Program godzinowy wydarzenia:
9:15-10:00 – rejestracja uczestników (możliwość odwiedzenia stoisk wystawców)
10:00 – 10:15 – rozpoczęcie 19. MDC, Prezes Stowarzyszenia Małgorzata Źródlak
10:15 – 11:00 – “Różne oblicza celiakii” dr med. Krzysztof Marek, specjalista chorób dzieci, gastroenterolog
11:00- 11:45 – przerwa
11:45 – 12:30 – “Spojrzenie w przyszłość – nowe terapie w leczeniu celiakii” dr n. med. Katarzyna Kondej-Muszyńska, gastroenterolog dziecięcy, konsultant wojewódzki ds gastroenterologii dziecięcej
12:30 – 13:10 – przerwa
13:10 – 13:50 – “Bezpieczna dieta bezglutenowa- z czym to się je?” – Katarzyna Gabrysiak, dietetyk Centrum Diety Bezglutenowej
13:50 – 14:30 – “Meandry diety bezglutenowej – dietetyk odpowiada na trudne pytania” – dr inż. Joanna Rachtan, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW
14:30 – 15:00 – wyniki konkursu na Najlepszy Produkt z Przekreślonym Kłosem 19. MDC i losowanie nagród wśród głosujących
15:00 – zakończenie 19. MDC
Program dla dzieci z okazji Bezglutenowego Dnia Dziecka:
Sala artystyczna (w układzie teatralnym na 88 miejsc)
11:00 – 11:45 – spektakl teatralny dla dzieci pt. „Wars i Sawa”
12:30 – 13:15 – koncert muzyczny z udziałem najprawdziwszych instrumentów pt. „W brzuszku i na talerzu”
W czasie poza spektaklem i koncertem w sali artystycznej będzie transmisja wykładów odbywających się w Auli Głównej. Zapraszamy rodziców ze swoimi pociechami.
Salka „Szmaragdowa Kraina”
10:00 – 15:00 – animacje dla dzieci, m.in. tatuaże, malowanie buziek, skręcanie zwierzątek z balonów
Salka edukacyjna
10:15 – 10:45 – „Czy gluten chodzi z nami do przedszkola?”, warsztaty-zabawa dla przedszkolaków, Katarzyna Nowak, koordynatorka Stowarzyszenia w Trójmieście
11:00 – 11:30 – „Dobrze wiem, co zjem!” warsztaty czytania etykiet produktów spożywczych, Katarzyna Gabrysiak-dietetyczka Centrum Diety Bezglutenowej
13:30 – 14:00 – „Ola i Franek na tropie Gucia Glutena”, warsztaty edukacyjne dla dzieci szkolnych, Barbara Domaracka, koordynatorka programu edukacyjnego Stowarzyszenia
Zapraszamy serdecznie!
*Zgłaszając swój udział w wydarzeniu potwierdzają Państwo, że zapoznali się z zasadami przetwarzania danych osobowych przez Stowarzyszenie.
**Zgłoszenie udziału w wydarzeniu jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na utrwalanie wizerunku w wydarzeniu, jak również na umieszczanie zdjęć, zawierających wizerunek, zarejestrowanych podczas wydarzenia, w relacji z wydarzenia na stronie internetowej Stowarzyszenia celiakia.pl oraz na profilach Stowarzyszenia w mediach społecznościowych. Także na wykorzystanie tego wizerunku w celach informacyjnych czy sprawozdawczych przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.