Aktualności
Nowa książka Katarzyny Jankowskiej – premiera 7 września
„Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” to druga część serii poradników z przepisami na potrawy, które warto przygotować razem z dziećmi. Książka jest pełna pięknych zdjęć, kolorowych, ręcznie wykonanych ilustracji, zabawnych wierszy, ciekawostek i wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Wraz z tą książką powracają także MAGiczni bohaterowie: Konrad, MAG, Mila, Bianka i Tymek. Tym razem dołączają do nich nowi przyjaciele: Zosia i Max. Wspólnie pobudzą wyobraźnię dziecka i zachęcą do próbowania nowych produktów i potraw. Poprzez zabawę zapoznają je z podstawami prawidłowego odżywiania. Nasze Stowarzyszenie objęło patronat merytoryczny nad książką.
Książka zawiera 86 różnorodnych przepisów, które powstały na bazie warzyw i owoców dostępnych w Polsce w okresie jesienno-zimowym. Żadne z dań nie zawiera mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu i zwykłego cukru. Wszystkie są wegańskie i bezglutenowe.
Przepisy zostały podzielone na działy: Podstawowe, Śniadania, Obiady-kolacje, Desery, Dodatki. Nowością jest dział Zdrowa apteczka, który zawiera 10 prostych receptur na dania, dzięki którym w naturalny sposób zadbamy o zdrowie.
Każdy przepis został opatrzony adnotacją dietetyczną, stworzoną z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce. W odpowiednim bilansowaniu diety pomocne będzie podsumowanie wartości odżywczych i kalorycznych każdego dania. Przewodnik po mąkach bezglutenowych przedstawia 21 wartościowych mąk, które warto wykorzystać w kuchni.
Część merytoryczna dla dorosłych to tzw. wademekum dla rodzica, które zawiera:
- Obszerny materiał od dietetyka o odporności, probiotykach i prebiotykach,
- Zbiór wiadomości na temat potasu oraz witamin: A,C i E,
- Informacje o alergii na roztocze kurzu domowego,
- Porady dla rodziców alergika w szkole,
- Sezonowy kalendarz na jesień i zimę, który ułatwi wybór wartościowych warzyw i owoców.
W książce znajdują się także:
- wiersze (21), z których dzieci dowiedzą się wiele ważnych informacji na temat warzyw, kasz, owoców oraz ich wartości odżywczych,
- ciekawostki, porady, rebusy,
- ilustracja „znajdź 10 szczegółów”
- samoprzylepne gwiazdki, które służą do oznaczenia ulubionych przepisów
- strony „Mój przepis”, na których można zapisać własne pomysły kulinarne.
Z książki mogą korzystać wszyscy, nie tylko alergicy. To odpowiednia pozycja dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej i miłośników zdrowego odżywiania.
Katarzyna Jankowska znana także jako MAG jest autorką blogu https://mamaalergikagotuje.pl i książek „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”, „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” oraz „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”. Opracowała dotychczas ponad 1200 przepisów bez jajek, mleka, soi, kakao, selera, orzechów i miodu. W tym ponad 700 przepisów dodatkowo bez glutenu i cukru. Swoją kuchnię opiera głównie na ekologicznych i naturalnych produktach. Propaguje zdrowy styl życia i udowadnia, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo.
Patroni medialni: Fundacja Szkoła na widelcu, Food Forum, Dzieci są ważne, Targi NATURA FOOD i beECO, Biokurier. Książka dostępna jest już teraz w sklepie MAG.