Objawy nadwrażliwości na gluten
Naukowcy zaobserwowali, że gluten szkodzi nie tylko osobom z celiakią i alergią. Szereg osób spożywając żywność z glutenem zgłasza niepokojące symptomy, a nie ma charakterystycznych dla celiakii przeciwciał we krwi (tTG i EmA). Część z nich może mieć natomiast pozytywny wynik przeciwciał AGA (przeciwciała antygliadynowe). Zwykle podczas biopsji u osób tych nie obserwuje się zmian patologicznych w śluzówce jelita, a ilość limfocytów pozostaje w normie lub nieznacznie poza nią wykracza (Marsh 0 lub I). Osoby te także nie mają alergii na pszenicę, ich całkowity poziom IgE pozostaje w normie.
W ostatnim czasie badacze podejrzewają, że za ten rodzaj nadwrażliwości odpowiada nie tyle gluten ogólnie, co sama pszenica. Mechanizm nie jest do końca poznany i trwają badania na ten temat.
Objawy
Schorzenie dotyczy głównie osób dorosłych i charakteryzuje się wystąpieniem jednego lub wielu objawów, wśród których najczęstsze to :
- ból brzucha – w 68% przypadków,
- wysypka, egzema – 40%,
- bóle głowy – 35%,
- uczucie ciągłego zmęczenia – 35%,
- splątanie – 34%,
- biegunka – 33%,
- wzdęcia – 25%,
- zaparcia – 20%,
- anemia- 20%,
- drętwienie i bolesność kończyn – 20%,
- osłabienie/omdlenia – 20%,
- pieczenie w przełyku – 15%,
- nudności i wymioty – 15%,
- uczucie przelewania w jelitach – 10%,
- zapalenie języka – 10%.
Objawy te pojawiają się zwykle w ciągu kilku dni lub godzin po spożyciu żywności zawierającej gluten. Badania wskazują, że zaburzenie to może dotyczyć kilku procent populacji. Zatem wydaje się pewne, że nieceliakalna nadwrażliwość na gluten/pszenicę może być znacznie częstsza niż celiakia.
Nadwrażliwość ta może być także powiązana z chorobami neuropsychiatrycznymi, takimi jak schizofrenia czy też ze spektrum autyzmu. Są prace badawcze wskazujące związek pomiędzy wycofaniem glutenu z diety a poprawą zdrowia niektórych osób ze schizofrenią i cierpiących na zaburzenia autystyczne. U wielu pacjentów mylnie i zbyt często diagnozuje się zespół jelita drażliwego oraz inne zaburzenia jelitowe o naturze psychosomatycznej. Najprawdopodobniej część tych osób cierpi na nadwrażliwość na gluten/pszenicę i efektywnym sposobem leczenia ich dolegliwości jest dieta bezglutenowa.