Aktualności
Odpowiedzi producentów – badania produktów
W związku z naszą akcją badania produktów bezglutenowych na zawartość glutenu otrzymaliśmy wyniki badań wykonanych przez producentów.
Poniżej zamieszczamy skany badania Chleba Morskiego Glutenexu (16,8 ppm) oraz Mąki „Piekarz” Mix Bezglutenowy (<3 ppm). Przekraczały one poziom 20 ppm w naszych badaniach. Oba wyniki mieszczą się w normie poniżej 20 ppm.
Jakie pierwsze wnioski możemy wyciągnąć z naszych badań i badań własnych producentów? Głównym problemem jest koszt badań. To sprawia, że nie możemy pozwolić sobie na badania kilku partii danego produktu czy wykonywanie powtórzeń. A widać, że nawet w obrębie jednej partii ta zawartość glutenu się zmienia. Tak więc należałoby się skupić na dokładnej kontroli surowców i na tym etapie wyłapywać potencjalne zanieczyszczenia. Cieszymy się, że producenci chcą z nami współpracować w sprawie badań i bardzo poważnie podchodzą do tego tematu.
Ale już pierwsze nasze badania (a i wyniki badań Instytutu Żywności i Żywienia ) pokazują, że trzeba je kontynuować i regularnie sprawdzać produkty bezglutenowe obecne na naszym rynku. Będziemy dalej prowadzić naszą akcję.