Certyfikacja produktów bezglutenowych – Przekreślony Kłos
Jak ważna jest certyfikacja w ramach Standardu AOECS? Aż 97% ankietowanych ufa, że produkty z licencją są sprawdzone i bezpieczne – wyniki ankiety.
Przepisy dotyczące produktów bezglutenowych
Wymagania dla oznakowania żywności bezglutenowej od dnia 20 lipca 2016 r. regulowane są przez przepisy Rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności. Wszystkie produkty muszą także spełniać normy prawne zawarte w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które weszło w życie 13 grudnia 2011r. w sprawie przekazywania informacji dotyczących etykietowania żywności.
Znak Przekreślonego Kłosa
Produkt jest bezglutenowy, jeśli jego producent gwarantuje, że zawiera on maksymalnie 20 ppm glutenu (20 miligramów na kilogram). Taki produkt można wówczas opisać jako „bezglutenowy” i słowo to jest kluczowe. Warto pamiętać, że w świetle przepisów nie oznacza produktu bezglutenowego sformułowanie np. „bez glutenu”, „wytworzony z surowców niezawierających glutenu” itp. Istnieje też możliwość dodatkowego oznaczenia takiego produktu symbolem graficznym, co znacznie ułatwia zakupy. Producent może oznaczyć swój wyrób wymyślonym przez siebie znakiem, albo może poddać się certyfikacji i otrzymać prawo do używania znaku licencjonowanego. Co w świetle badań ankietowych (poniżej) zdecydowanie preferują bezglutenowi konsumenci.
Serdecznie zapraszamy Producentów zainteresowanych powiększeniem swej oferty o produkty certyfikowane bezpieczne dla osób z celiakią na stronę www.przekreslonyklos.pl
Informujemy, że w Polsce istnieje tylko jeden dobrowolny system certyfikacji znakiem Przekreślonego Kłosa, będący częścią wspólnego Europejskiego Systemu Licencyjnego (ELS).
Znak Przekreślonego Kłosa przedstawiony obok jest symbolem oznaczającym regularnie kontrolowaną żywność bezglutenową w ramach dobrowolnej certyfikacji według Standardu AOECS, której poddają się producenci. Nasze Stowarzyszenie jest jedyną organizacją uprawnioną na mocy umowy z AOECS do udzielania licencji na używanie zastrzeżonego znaku Przekreślonego Kłosa. Symbol Przekreślonego Kłosa jest zastrzeżonym na terenie całej UE znakiem towarowym i jego użycie bez licencji jest zabronione. Także użycie znaków podobnych do symbolu zastrzeżonego.
Wszystkie produkty certyfikowane według Standardu AOECS widnieją w wykazie „Produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa” zarówno na stronie www.celiakia.pl, www.przekreslonyklos.pl jak i na stronie AOECS, a tym samym informacja o nich jest dostępna konsumentom w całej Europie.
Licencjonowany symbol Przekreślonego Kłosa umieszczony na produkcie oznacza, że jest to produkt, który spełnia bardzo szczegółowe zasady zawarte w Standardzie AOECS dla produkcji wyrobów bezglutenowych. Jego producent dobrowolnie poddał się niezależnej ocenie i certyfikacji. Co to znaczy? Korzysta z kontrolowanych surowców, regularnie bada zawartość glutenu w produktach oznaczonych Przekreślonym Kłosem. Współpracuje też ze Stowarzyszeniem i ma odpowiednio przygotowany zakład produkcyjny, w którym wytwarzane są wyroby bezglutenowe, co potwierdzają regularne niezależne audyty.
Kwestia audytu w zakładzie jest niezwykle ważna ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktów bezglutenowych podczas całego procesu produkcyjnego. Stowarzyszenie współpracuje w tym zakresie z audytorami TÜV SÜD. Jest to firma zajmująca się badaniami, certyfikacją i kontrolą urządzeń technicznych, badaniami i certyfikacją produktów oraz audytowaniem i certyfikacją systemów zarządzania.
Zaufanie konsumentów
Bezglutenowi konsumenci w zdecydowanej większości preferują produkty certyfikowane i oznaczone licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa. Potwierdzają to badania ankietowe przeprowadzone przez Coeliac UK oraz przez nasze Stowarzyszenie. 97% osób bezglutenowych chciałoby znaleźć licencjonowany symbol na wszystkich produktach bezglutenowych.
Więcej informacji o wynikach ankiety dostępnych jest TUTAJ.