„Al dente bez glutenu” – relacja

5 marca 2011 odbyły się kolejne warsztaty kulinarne zorganizowane przez nasze Stowarzyszenie oraz Zakład Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

Ze względu na duże zainteresowanie (ponad 50 osób plus liczna grupa studentów) warsztaty odbyły się w dwóch grupach. Tym razem motywem przewodnim były makarony bezglutenowe. Przygotowaliśmy wspólnie cztery dania według przepisów nadesłanych przez uczestników z wykorzystaniem różnych rodzajów makaronów, w tym naturalnie bezglutenowych.  Były to między innymi lasagne brokułowo-szpinakowa, orecchiete z łososiem i serkiem mascarpone, penne rigate z tuńczykiem oraz penne z domowym pesto (przepisy wkrótce na www.kuchniabezglutenowa.pl). Po wspólnym przygotowaniu dań oddaliśmy się z przyjemnością degustacji wszystkich potraw. Dania były nie tylko pyszne, ale także proste i szybkie w przygotowaniu.

Ciekawą prezentację na temat własnych doświadczeń z produkcją bezglutenowego makaronu przedstawił nam Pan Mariusz Koczwara z firmy Bezgluten. Mogliśmy dowiedzieć się jak trudną i skomplikowaną sztuką jest wyprodukowanie dobrego bezglutenowego makaronu oraz zapoznać się z najnowszą ofertą firmy – makaronami z mąk naturalnie bezglutenowych.

Bardzo dziękujemy Panu Mariuszowi Koczwarze za słodki poczęstunek oraz produkty do gotowania i próbki do degustacji dla wszystkich uczestników warsztatów. Dziękujemy również Panu Jackowi Borasiowi z firmy Schär za bezglutenową lasagne oraz Panu Arkadiuszowi Ziółkowskiemu z firmy Euro Food za kukurydziane makarony SamMills, z których przygotowaliśmy nasze dania.

Szczególne podziękowania należą się paniom dr Ewie Lange oraz dr Joannie Myszkowiej – Ryciak, a także studentom Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsupcji SGGW za nieocenioną pomoc w przygotowaniu warsztatów oraz Grażynie, Paulinie i Sylwii za ich zaplanowanie i zorganizowanie.

Więcej zdjęć z warsztatów: zdjęcia Pauliny oraz zdjęcia Wojtka