Aktualności
Relacja z bezglutenowego pikniku w Lesznie 04.06.2016
Na kilka dni przed piknikiem z niepokojem patrzyliśmy na prognozę pogody, gdyż wszystkie doniesienia mówiły o tym, że sobota 4.06.2016 będzie dniem burzowym. Informacja ta spędzała nam, organizatorom, sen z powiek. Jednakże o poranku obudziło nas piękne słońce oraz błękitne niebo, wtedy już wiedzieliśmy…
Wczesnym rankiem rozpoczęły się przygotowania do przyjęcia pierwszych gości. Stanowisko rejestracyjne wraz ze stowarzyszeniowymi ulotkami zostało rozstawione, dyżur pełnili na nim Irena i Piotr, nasi wieloletni wolontariusze, bez których nie mogłaby się odbyć żadna bezglutenowa impreza. W głębi Pracowni Praktycznej, bo tak nazywa się miejsce naszych corocznych spotkań, widać było dym z wędzarni oraz pieca chlebowego, nabierającego odpowiedniej temperatury, aby przyjąć nasze bezglutenowe wyroby. Piecami jak i całym gospodarstwem zajmuje się Pan Jakub Poślednik, pracownik Zespołu Szkół Rolniczych w Lesznie. Pan Jakub ugościł nas po wielkopolsku (czyli z wielką serdecznością dla gości), pomógł nam w tak wielu kwestiach, że nie sposób ich wymienić, bez niego najprawdopodobniej cały piknik nie mógłby się odbyć. Bardzo dziękujemy!
Program pikniku był bardzo napięty. Pierwszym punktem był wykład dietetyka z Leszczyńskiego Szpitala Wojewódzkiego, Pana Karola Mulczyńskiego, który zabrał nas na wyprawę po zapomnianych zbożach bezglutenowych, bardzo przydatnych w prowadzeniu pełnowartościowej diety bezglutenowej.
Następnym punktem programu było wystąpienie firmy Kaminiarz (otrzymaliśmy od tej firmy kiełbaski na bezglutenowego grilla), która przestawiła całą swoją produkcję tylko i wyłącznie na bezglutenowe wyroby. Jak się dowiedzieliśmy obecnie około 50 ton produktów bezglutenowych wyjeżdża codziennie z tej firmy!!!
Obok punktu rejestracyjnego rozstawiła się nasza bańkowa czarodziejka, aby umilać pierwsze chwile na pikniku naszym najmłodszym milusińskim. Natomiast kawałek dalej rozstawiała się Ania, z tradycyjną już u nas budką z bezglutenowymi hot-dogami. Ten punkt programu cieszy się wielkim zainteresowaniem. Z przybliżonych szacunków wynika, że udało się wydać około 100 bezglutenowych hot-dogów (bułeczki od firmy Schar, a kiełbaski dzięki wsparciu Stowarzyszenia).
Nieopodal ekipa survivalowa zorganizowała ściankę wspinaczkową, chwilę później do zabawy dołączył także Tygrysek z Zaczarowanego Świata Zabaw WMB. Jakby tego było mało, kilka minut później przyjechała Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej wraz z wozem bojowym w pełnej obsadzie ratowników, zapewniając frajdę nie tylko małym, ale i dużym uczestnikom imprezy. Strażacy zaprezentowali cały swój sprzęt wraz ze szczypcami ratującymi życie. W tym samym czasie rozpoczęły się przejażdżki na kucyku oraz bryczką.
Żar z nieba lał się niemiłosiernie, więc nadszedł najlepszy czas na bezglutenowe lody dla ochłody ufundowane przez firmę Grycan, w wafelkach, które otrzymaliśmy od firmy Miran. Ilość otrzymanych wafelków przekroczyła możliwości spożycia ich przez naszych bezglutków. Resztę imprezy spędziliśmy przy ognisku jedząc kiełbaski, smakując domowe bezglutenowe wypieki przyniesione przez uczestników pikniku, racząc się świetnym towarzystwem oraz pogodą.
Piknik przebiegł w niezapomnianej atmosferze na zawsze pozostając w naszej pamięci. Wielokrotnie będąc na diecie bezglutenowej jesteśmy sami w klasie, pracy, szkole, czy pośród znajomych. Całe życie tłumacząc, co by się stało, gdybyśmy zjedli lub chociaż spróbowali kawałek tego co przygotowali. Natomiast tutaj nikt nie był sam, wszyscy tego dnia byliśmy bezglutenowi i wszystko dookoła nas było tylko i wyłącznie bezglutenowe…
Na pikniku pojawiło się około 150 osób w tym 50 bezglutenowych dzieciaków i 20 dorosłych osób bezglutenowych. Każde bezglutenowe dziecko otrzymało bezglutenową paczkę, a w wielu przypadkach paczka była większa od dziecka, które ją otrzymywało. Uśmiechy, które widniały na twarzach obdarowanych dzieci wzruszały do łez. Bezglutenowe paczki skompletowaliśmy dzięki pomocy naszych Partnerów.
Szczególne podziękowania organizatorzy kierują do kierownika firmy Carrefour w Lesznie Pana Łukasza Marciniaka za otwartą postawę i dostarczone produkty. Podziękowania należą się wszystkim Partnerom, bez życzliwości których nie udałoby się zorganizować pikniku pełnego atrakcji i smakowitości. Wśród nich są: Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych i kierujący pracownią Pan Jakub Poślednik, Miran, Glutenex, Kaminiarz, Carrefour Leszno, sklep Gluten-free.pl z Leszna, Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Lesznie, Survival team z Leszna, Balviten, Celiko, Grycan, Pan Karol Mulczyński-dietetyk WSZ w Lesznie, “Zaczarowany Świat”, Schär.
Organizatorzy składają podziękowania wszystkim wolontariuszom za ich nieocenioną pomoc w przygotowaniach.
Elżbieta Modrzyńska i Wojciech Dobiała
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakia i na Diecie Bezglutenowej