Relacja z Dnia Dziecka w Warszawie

W sobotę i niedzielę 8 i 9 czerwca spotkaliśmy się w należącej do MENU BEZ GLUTENU Pracowni na Kole (na warszawskiej Woli), aby wspólnie, tym razem kulinarnie, uczcić Bezglutenowy Dzień Dziecka. Oswoić dzieci z nowymi smakami i sprawić by nie bały się eksperymentować w kuchni – taki był cel naszych warsztatów kulinarnych. Chcieliśmy by dzieciaki miały okazję przekonać się, że pichcenie bezglutenowe wcale nie jest trudne i może dać wiele radości.

Uczestnicy zostali podzieleni na cztery grupy wiekowe: maluchy, dzieci w wieku 9-12 lat oraz nastolatki i młodzież, aby każdy młody kucharz mógł w pełni wykorzystać swoje możliwości. W sumie z warsztatów skorzystało 60 osób. Każda z grup miała do dyspozycji 90 minut.

W czasie warsztatów młodzi kucharze zostali podzieleni na mniejsze zespoły. Każda z grup przygotowała bezglutenową pizzę w kilku wariantach smakowych, kilka sosów do pizzy oraz lemoniadę miętowo-cytrynową. Najmłodsza grupa upiekła pyszne brownie. Starsi uczestnicy zwijali wrapy oraz spring rollsy z warzywami i smażonym w panierce kurczakiem. Możliwość wyboru dodatków i poszczególnych składników sprawiła uczestnikom dużo radości. Wszyscy bez
oporów siekali cebulę, kroili warzywa i tarli ser na pizzę. Czasu do integracji nie było zbyt wiele, ale wspólne kulinarne zabawy mogłyby trwać bez końca!

Po zakończeniu pracy wszyscy kucharze z ogromną satysfakcją zasiedli do stołu, aby spróbować wspólnie przygotowanych smakołyków. Na degustację stawili się też rodzice, z uznaniem próbujący dań przygotowanych przez dzieci.

Podczas warsztatów uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę dotyczącą ogólnie pojętego zdrowego stylu życia, a wszystko to w miłej i rodzinnej atmosferze. Pokazaliśmy, że bezglutenowe gotowanie może być łatwe, przyjemne i smaczne oraz że nawet czteroletnie maluchy mogą pomagać w kuchni.

Zdjęć tego dnia wykonaliśmy bardzo dużo, wybraliśmy takie, które najlepiej ukazują kulinarne zmagania uczestników.