Relacja z Gluten Free EXPO 8 czerwca 2013

FILM z Gluten Free EXPO

8 czerwca 2013 r. zorganizowaliśmy w Hotelu Gromada w Warszawie największą bezglutenową imprezę w Polsce. Świętowaliśmy VIII Międzynarodowy Dzień Celiakii i Gluten Free EXPO. Przygotowaliśmy ciekawe wykłady na temat choroby, jej diagnostyki, diety i żywności bezglutenowej oraz projektów prowadzonych przez  Stowarzyszenie, głównie MENU BEZ GLUTENU. Równocześnie w sali wystawowej trwały targi żywności bezglutenowej, odbywały się bezpłatne porady lekarzy i dietetyków, swoją ofertę prezentowali restauratorzy i hotelarze. Przeprowadziliśmy też konkurs na Najlepszy Produkt Targów, można było obejrzeć ciekawy pokaz kulinarny i wziąć udział w konkursach z atrakcyjnymi nagrodami. Podczas targów poznaliśmy zwycięzców konkursu na Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe roku 2013. Najmniejsi uczestnicy imprezy mieli przygotowany specjalny kącik, w którym mogli odpocząć, pobawić się klockami, porysować i powyklejać, za co otrzymywali ciekawe nagrody. Słowem – atrakcji tego dnia było mnóstwo, co potwierdzić mogą uczestnicy imprezy i zaproszeni goście. EXPO odwiedziło około 2000 osób.

Dziękujemy serdecznie Pani Marszałek Sejmu Ewie Kopacz oraz Pani Hannie Gronkiewicz Waltz, Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy, za poparcie naszej inicjatywy poprzez udzielenie nam honorowych patronatów.

Partnerem głównym imprezy była firma Schär – bardzo dziękujemy!

Patronatem medialnym i pomocą w nagłośnieniu imprezy wsparli nas:  Mistrz Branży, Dziecko, Żyjmy Dłużej, Mamo to Ja, Vita, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Portal-Zdrowia, Food Expert, Moje alergie, Dziecko w Warszawie, Food Forum, Medycyna Praktyczna, Radio Bajka oraz Radio Mazowsze.

Na Targach Gluten Free EXPO 2013 obecni byli producenci i dystrybutorzy żywności bezglutenowej, lokale oraz  ośrodki wypoczynkowe należące do programu MENU BEZ GLUTENU, a także znani i cenieni w naszym środowisku lekarze i dietetycy. Imprezę prowadził Mike Lipiński.

A oto bardziej szczegółowa relacja:

Wystawcy

Przygotowując targi staraliśmy się pokazać jak bardzo i jak szybko zmienia się polski rynek bezglutenowy. Przybywa nowych firm, polscy producenci specjalistyczni ciągle wzbogacają swoją ofertę, można też kupić wiele ciekawych produktów z całego świata. W tym roku udało nam się zgromadzić rekordową ilość wystawców – 42 firmy!

Producenci i dystrybutorzy żywności bezglutenowej:

Bogata oferta wystawców obejmowała nie tylko bezglutenowe pieczywo, makarony czy mąki, ale także naturalne soki, przyprawy, ciekawe słodycze, sosy, pasztety, gotowe dania, przekąski, dżemy, chrupki, wędliny, a nawet piwo bezglutenowe. Gościliśmy następujące firmy: Activ, Balviten, Bezgluten, Bioo, Borowik, Bulik, Celiko, Dary Natury, Ekoprodukt, Eurohansa, Glutenex, Italmex, Jizerske Pekarny, KIM, Konspol, Margita, Naturalia, NaturapH, Niro, Noglut, Profi, Saluteo, Schär, Sonko, Staropolskie Wędliny, Strawa, Szarłat, Tradycyjne Jadło, UDH.

Ośrodki wypoczynkowe i restauracje:

Podczas EXPO można było zapoznać się z ofertą wypoczynku z dietą bezglutenową oraz dokonać degustacji i zakupu specjałów prezentowanych przez restauracje i ośrodki. Atrakcją EXPO był także pokaz kulinarny Joli Słomy i Mirka Trymbulaka, autorów programu kulinarnego na antenie Kuchni+, którym serdecznie za to dziękujemy.

Na EXPO ofertę zaprezentowały: gospodarstwo agroturystyczne Chutor Deniszczuki, bistro Friendly Food, restauracje Green Peas i Groole, cukiernia Nenette, ośrodek wypoczynkowy Proharmonia i Geovita – Lądek Zdrój.

Szczególne słowa uznania należą się Hotelowi Helios, który przyjechał aż z Węgier. Można było spróbować ciast bezglutenowych przygotowanych przez kucharza hotelowego.

Strefa medyczna

W strefie medycznej obecne były firmy zajmujące się diagnostyką chorób – Euroimmun, Laboratorium Nadzieja, Cambridge Diagnostics, sklep z suplementami diety Witaminowa Oaza oraz firma z bezglutenowymi kosmetykami – Über.

W strefie  medycznej uczestnicy EXPO mieli możliwość uzyskania bezpłatnej porady lekarskiej i dietetycznej.  Po raz pierwszy gościliśmy też psychologa. Oto lista wspaniałych osób, które bezinteresownie poświęciły nam swój czas:

Lekarze:

  • dr Anna Chmielewska, Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
  • dr Barbara Kalita, Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka (Katowice)
  • lek. Marek K. Kowalski, Klinika Chorób Przewodu Pokarmowego Szpitala im. Barlickiego (Łódź)
  • dr Beata Oralewska, Poradnia Gastroenterologiczna Centrum Zdrowia Dziecka (Warszawa)
  • dr Agnieszka Topczewska – Cabanek, Klinika Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
  • lek. Maria Wągrowska, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Łodzi
  • dr Piotr Zimnicki, Szpital Wojewódzki im. Ludwika Rydygiera (Suwałki)

Dietetycy:

  • dr Anna Stolarczyk, Centrum Zdrowia Dziecka (Warszawa)
  • Monika Frank, Gabinet Dietetyczny „Mój dietetyk” (Poznań)
  • Urszula Grochowska, Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
  • Maja Łowińska, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Zakład Dietetyki SGGW (Warszawa)
  • dr Joanna Myszkowska – Ryciak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Zakład Dietetyki SGGW (Warszawa)
  • dr Joanna Rachtan, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW (Warszawa)

Psycholog:

  • Katarzyna Lubińska

Po raz kolejny okazuje się, że strefa porad medycznych to bardzo ważny punkt programu MDC. Uczestnicy imprezy chętnie korzystali z porad specjalistów, mimo iż czasem musieli uzbroić się w cierpliwość stojąc w kolejce. Warto również wspomnieć, że kilkoro spośród wymienionych lekarzy i dietetyków to osoby mające celiakię i same stosujące na co dzień dietę bezglutenową.

Wykłady

Równocześnie z targami w sali wykładowej odbywały się interesujące wykłady i prezentacje. Można było poznać „Zagadki i tajniki diety bezglutenowej” (wykład dr Joanny Rachtan – Janickiej z SGGW) oraz dowiedzieć się jakie są objawy i możliwości diagnostyczne celiakii (prezentacja mgr inż. Pawła Zatwarnickiego z firmy Euroimmun). O niezwykłych właściwościach amarantusa opowiadał dr Marek Kubara z firmy Ekoprodukt. Swoje plany na przyszłość przedstawili producenci żywności bezglutenowej  – firmy:  Schär, Glutenex, Balviten i Bezgluten.

Przed nami wakacje, więc z ciekawością słuchano wykładu Pauliny Sabak o możliwościach wypoczynku z dietą bezglutenową oraz o programie MENU BEZ GLUTENU.

Konkursy

W trakcie EXPO odbyło się kilka konkursów z atrakcyjnymi nagrodami. Można było wygrać vouchery do ośrodków wypoczynkowych i lokali należących do programu MENU BEZ GLUTENU oraz książki – nowości wydawnicze. Ważnym wydarzeniem było rozstrzygnięcie internetowego konkursu na Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe Roku 2013. Piękne statuetki i dyplomy otrzymali zwycięzcy: w kategorii pieczywa tradycyjnego – Balviten oraz w kategorii pieczywo chrupkie – Good Food. Wśród głosujących rozlosowano wyjątkowe nagrody – pobyty w hotelach i pensjonatach oraz vouchery do restauracji. Pełna informacja na temat wyników konkursu znajduje się tutaj. Podczas EXPO pani Justyna Kisielewicz z portalu glunomore.pl rozdała również nagrody w swoim konkursie „Stwórz własnego „glutena””.

Atrakcją EXPO był konkurs na Najlepszy Produkt Targów Gluten Free EXPO 2013.  Zwycięzcą konkursu została kiełbasa śląska firmy Staropolskie Wędliny. Firma oprócz dyplomu otrzymała piękną pracę plastyczną wykonaną przez dzieci.  Wyróżnienia otrzymali: firma Celiko za Frupp i firma Balviten za chleb królewski ciemny z ziarnami. Dużo głosów oddano też na produkty firm Schär, Cukiernio-Piekarni  Margita oraz firmy Bezgluten. Jednak ze względu na dużą ilość wybieranych produktów głosy rozproszyły się.

  

Kącik dla dzieci

W specjalnie wydzielonej sali wypoczynkowej przygotowaliśmy kącik dla najmłodszych uczestników MDC. Nasi milusińscy mogli tworzyć budowle z drewnianych klocków, układać układanki, rysować na papierze lub na tablicy. Dzieci rysowały i kolorowały, a ich rysunki ozdobiły ściany sali. Starsi pomagali w wykonaniu pracy plastycznej, która stanowiła nagrodę dla zwycięzcy konkursu na Najlepszy Produkt Targów. Wszystkie dzieci otrzymały miłe upominki za swoje starania.

Dorośli w tym czasie mogli odpocząć i skorzystać z bufetu kawowego.

Relacje z naszej imprezy ukazały się w wielu miejscach w internecie, zapraszamy do przeczytania kilku z nich:

Dziękujemy Mike’owi Lipińskiemu za żywiołowe prowadzenie imprezy!

Dziękujemy wszystkim wolontariuszom, przyjaciołom i sympatykom Stowarzyszenia za aktywny udział w imprezie i wszelką pomoc związaną z przygotowaniem i realizacją VIII Międzynarodowego Dnia Celiakii. Fimie GEOMAX dziękujemy za pyszne krówki z naszym firmowym logo, panu Cezaremu Dębkowskiemu za pomoc przy drukowaniu materiałów.

Przygotowania do EXPO zajęły nam kilka miesięcy, ale było warto!

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z imprezy (autor: Piotr Jafiszow) oraz do podzielenia się swoimi wrażeniami na naszym fanpage’u na Facebooku oraz na forum.

Tym, którzy nie mogli przybyć na Gluten Free EXPO polecamy obejrzenie filmu z tego wydarzenia.

Zespół, który przygotował EXPO:

Paulina Sabak
Grażyna Konińska
Anna Marczewska
Joanna Kostrubiec
Małgorzata Źródlak

Relacja z Gluten Free EXPO 8 czerwca 2013