Aktualności
Relacja z „Jesienno-dyniowego” spotkania w Kielcach 29.10.16
Bezglutenowe spotkanie z Dynią mamy już za sobą. Przygotowania do pieczenia ciasta dyniowego trwały dość długo, ponieważ najpierw trzeba było dynię zetrzeć na tarce. Na szczęście każda rodzina przyniosła ze sobą tarkę do warzyw. Praca na wiele rąk pomogła w szybkim uporaniu się z tym twardym warzywem. Następnie zespoły robocze, pod okiem Martyny, przygotowywały ciasto. Po warsztatach wszyscy uczestnicy mogą śmiało powiedzieć, że potrafią upiec ciasto dyniowe.
W drugiej części spotkania wszystkie dzieci z zapałem przystąpiły do wykonania lampionów z dyni. Rodzice chętnie włączyli się do pomocy. Powstały rodzinne lampiony, które mogą być ozdobą mieszkań i balkonów przez całą jesień. Po pracy wszyscy przystąpili do degustacji ciasta – WYSZŁO PRZEPYSZNE!!!
Bardzo nam miło, że po raz kolejny w naszym spotkaniu wzięły udział Pani Beata Gładysiewicz, specjalista gastroenterolog z I Kliniki Pediatrii Świętokrzyskiego Centrum Pediatrii, II Oddziału Chorób Dziecięcych, Kierownik Pododdziału Hepatologiczno – Gastroenterologicznego i Pani Maria Staniec, która opiekuje się dziećmi od strony pielęgniarskiej w Poradni Gastroenterologicznej. Dziękujemy obu Paniom za wspieranie Stowarzyszenia i propagowanie naszej działalności. Obie Panie, a także Martyna, która jest dietetykiem, chętnie odpowiadały na pytania uczestników dotyczące prowadzenia diety bezglutenowej.
Cieszymy się, że na każdym spotkaniu organizowanym przez Stowarzyszenie pojawiają się nowe osoby. Ważne dla nas jest też, że możemy liczyć na pomoc kolejnych rodziców. Tym razem dziękujemy Agnieszce Jung, która bardzo nam pomogła w zorganizowaniu warsztatów dyniowych. Dziękujemy serdecznie Dyrekcji placówki Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego, przy ul. Langiewicza 18 w Kielcach za nieodpłatne udostępnienie pracowni gastronomicznej.
Martyna Samiczak
Agnieszka Jung
Anna Przenzak