Relacja z konferencji „Dieta a jelita” w Szczecinie – 16.04.2016r

dieta a jelita216 kwietnia 2016 r. z okazji XI Międzynarodowego Dnia Celiakii w Szczecinie odbyła się konferencja „Dieta a jelita”, organizowana w ramach Światowego Dnia Zdrowia Przewodu Pokarmowego World Gastroenterology Organisation pod auspicjami European Lifestyle Medicine Organization przez nasze Stowarzyszenie wraz z Zachodniopomorskim Oddziałem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego.
W tym roku patronatem honorowym wydarzenie objęli: Wojewoda Zachodniopomorski Piotr Jania, Rektor Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego prof. dr hab. n. med. Andrzej Ciechanowicz, Prezes Okręgowej Izby Lekarskiej, Szczecińska Izba Pielęgniarek i Położnych. Konferencja uzyskała patronat Miasta Szczecin.
Pierwszy wykład „Dieta i mikroby” wygłosił dr n. med. Wojciech Marlicz. Pan Doktor pokazał jak ogromny jest wpływ diety oraz znajdującej się w jelitach mikroflory na stan naszego zdrowia oraz na zapoczątkowanie ewentualnych procesów chorobowych w organizmie. Kolejny wykład „Najnowsze próby leczenia celiakii terapią inną niż dieta”, przedstawidieta a jelita3ony przez prof. dr hab. n. med. Ewę Stachowską, obudził w nas nadzieję na znalezienie w nieodległej przyszłości sposobów na umożliwienie spożywania glutenu przez osoby, dla których do tej pory jest to zabronione. Pan dr. n. med. Jakub Pobłocki zaprezentował wykład „Czy motyl może swobodnie buszować w zbożu? Autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy i dieta bezglutenowa – aktualny stan wiedzy”, omawiając badania prowadzone wśród osób chorych na Hashimoto, którym zalecono stosowanie diety bezglutenowej. Krótkie podsumowanie działalności Stowarzyszenia z okazji jego dziesięciolecia przedstawiłam w prezentacji „Życie bezglutenowca w Polsce wczoraj i dziś”.

W przerwie uczestnicy mogli się odprężyć po wykładach, wypić kawę i herbatę, przegryźć świeże owoce oraz zapoznać się z ofertą bezglutenowych produktów partnerów naszej konferencji: Drobimexu, Glutenexu, Nutri Free, Celiko, a także skosztować pięknych i pysznych ciasteczek, które oferowała Zakręcona Kawiarenka ze Szczecina. Natomiast Weronika Madejska, autorka bloga Natchniona.pl, oferowała swoją pierwszą książkę „Bez glutenu, bez wyrzeczeń”. Na zakończenie przerwy odbył się konkurs z wiedzy o diecie bezglutenowej i Stowarzyszeniu, w którym prawidłowe odpowiedzi nagradzane były prezentem-niespodzianką. Konkurs z humorem oraz dużym zaangażowaniem przeprowadził niezastąpiony szczeciński aktor Tomasz Jankiewicz.
dieta a jelitaPo przerwie interesujący wykład „Bariera jelitowa a celiakia i inne choroby immunologiczne” przedstawił dr. n. med. Maciej Hałasa. Bardzo skomplikowane i nie do końca poznane są procesy prowadzące do przełamania bariery jelitowej. Następnie dr hab. n. med. Elżbieta Petriczko omówiła „Fakty i mity dotyczące otyłości u dzieci i młodzieży”. Jak się okazało wokół tego tematu narosło wiele mitów, fakty są jednak zatrważające – obecne młode pokolenie może stać się pierwszym, którego średnia długość życia, z powodu otyłości, może być krótsza niż ich rodziców.

„Jak uciec na własnych nogach od choroby” zachęcała w swym wykładzie dr n. med. Ewelina Żyżniewska-Banaszak. W jakiej jesteśmy formie fizycznie i psychicznie, w znacznej mierze zależy od nas samych – warto wziąć sobie to do serca.  Każdy może znaleźć dla siebie taką aktywność, która da mu radość i zdrowie. Ostatni wykład „Dialog motywujący – jak wspomóc chorego we wdrażaniu prawidłowych nawyków żywieniowych” wygłosiła mgr Paulina Brzuskiewicz, psychodietetyk.

Wszyscy uczestnicy konferencji, w tym roku ponad 300 osób, otrzymali materiały naszego Stowarzyszenia oraz pozostałych partnerów konferencji: Sanprobi oraz ALAB laboratoria, a na koniec certyfikaty uczestnictwa. Gorące słowa podziękowania za przygotowanie bardzo ciekawych wykładów oraz poświęcony nam czas w imieniu wszystkich uczestników kieruję do Wykładowców.
Dziękuję też Aldonie, Kasi, Anecie, Beacie oraz wszystkim wolontariuszom, którzy pomogli przy organizacji oraz w trakcie trwania konferencji – bez Was by się nie udało.

Jola Meller

Od Zarządu: Serdecznie dziękujemy całemu Oddziałowi Szczecin za poświęcony czas i włożenie ogromu pracy w przygotowanie konferencji.