Aktualności
Relacja z konferencji w Olsztynie
Dr hab. Iwona Konopka, prodziekan Wydziału Nauki o Żywności z Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, przybliżyła problem glutenu od strony technologicznej: pokazane zostały m.in. gatunki i odmiany zbóż glutenowych oraz możliwości usuwania białek glutenowych z żywności. Dowiedzieliśmy się w jaki sposób zachodzi trawienie białek glutenowych, a także jakie są zanieczyszczenia żywności i produktów niespożywczych (np. kosmetyków) przez białka glutenowe. Dr hab. Katarzyna Przybyłowicz oraz mgr inż. Dorota Jesiołowska omówiły możliwości i ograniczenia diety bezglutenowej w żywieniu, a także zaproponowały przykładowe jadłospisy.
Kolejnym wykładowcą była dr inż. Urszula Krupa – Kozak z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, która przedstawiła ryzyko niedoborów składników odżywczych towarzyszących celiakii. Po przerwie kawowej miało miejsce wystąpienie Katarzyny Kołodziejskiej z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Przybliżyła uczestnikom działalność Stowarzyszenia, jego plany na przyszły rok, a także pokazała wyniki ostatniej tury badań produktów żywnościowych z 4 listopada 2011r. Na koniec swoje produkty przedstawiły firmy, które Olsztyn miał zaszczyt gościć – firma Bezgluten (pan Mariusz Koczwara) oraz Paula (pan Adam Krawczyk).
Uczestnicy Konferencji otrzymali paczki przygotowane przez firmy Bezgluten, Paula i Glutenex, a także informatory od Stowarzyszenia. Zyskaliśmy nowych członków! Przybyli na konferencję wykazali ogromną inicjatywę do dalszych działań. Kolejne spotkania już wkrótce – zapraszamy.
Milena Chyczewska
Od Zarządu:
A my dziękujemy bardzo Milenie, bez której ta konferencja w ogóle by się nie odbyła!