Aktualności
Relacja z konferencji w Szczecinie
Z okazji X Międzynarodowego Dnia Celiakii 16 maja 2015 r. w Szczecinie, pod auspicjami EUROPEAN SOCIETY OF LIFESTYLE MEDICINE, odbyła się konferencja Celiakia – fakty i mity, zorganizowana przez nasze Stowarzyszenie razem z Zachodniopomorskim Oddziałem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego. W tym roku patronatem honorowym wydarzenie objęli: Anna Mieczkowska – Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego, Piotr Krzystek – Prezydent Miasta Szczecin, prof. dr hab. n. med. Andrzej Ciechanowicz – Rektor Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, Prezes Okręgowej Izby Lekarskiej, Szczecińska Izba Pielęgniarek i Położnych. Patronatem medialnym konferencję objęło Food Forum.
W programie znalazły się wykłady dotyczące cukrzycy typu 1, często współistniejącej z celiakią: Cukrzyca typu 1 u dzieci – wygłoszony przez dr n. med. Anitę Horodnicką-Józwę oraz Dieta bezglutenowo-cukrzycowa – zaprezentowany w bardzo przystępny sposób przez dietetyk mgr Małgorzatę Napierałę. Dr n. med. Małgorzata Mokrzycka przedstawiła wykład Komu potrzebna dieta bezglutenowa?
Po wykładach zaprosiliśmy uczestników na przerwę, podczas której można było spróbować bezglutenowych produktów firm: Dr Schär – najstarszego producenta bezglutenowej żywności w Europie oraz Glutenex – najstarszej tego typu firmy w Polsce. Ofertę bezglutenowych wędlin zaprezentowały Drobimex – producent wędlin drobiowych oraz Spiżarnia – sklep posiadający w swojej ofercie wyroby producenta Staropolskie Wędliny. Firmy cateringowe były reprezentowane przez: Light Box z Gdańska, dostarczający całodniowe, zbilansowane posiłki we wskazane miejsce w Polsce oraz Catering SAAS ze Szczecina, gdzie można zamówić dania bezglutenowe na różne okazje lub skorzystać z dań warzywnych i warzywno-mięsnych w słoikach. W przerwie można było uzyskać poradę lekarzy i dietetyków. Na zakończenie przerwy był krótki występ tańca nowoczesnego dzieci oraz konkurs dla uczestników konferencji. Prawidłowe odpowiedzi na zadawane pytania zostały nagrodzone upominkami od firm obecnych w Szczecinie.
Po przerwie Małgorzata Źródlak – prezes naszego Stowarzyszenia przedstawiła jego działalność i aktualnie prowadzone projekty. Z kolei prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska wygłosiła porywający wykład Dieta bezglutenowa – fakty i mity. Dr n. med. Wojciech Marlicz zaprezentował wykład Niestrawność, zgaga i wzdęcia – skąd się biorą i jak się ich pozbyć? Na zakończenie wystąpił Jacek Boraś przedstawiając firmę Schär od kuchni.
Na wniosek naszego Oddziału, zgodnie z obowiązującym statutem, Walne Zgromadzenie Członków Stowarzyszenia w dniu 18 kwietnia 2014 r. przyjęło w poczet Członków Honorowych doktora n. med. Wojciecha Marlicza z Kliniki Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Pan Doktor współpracuje z Oddziałem od kilku lat, jest współorganizatorem ostatnich trzech konferencji, wygłasza na nich również wykłady. Bardzo kibicuje działaniom podejmowanym przez nasz Oddział. Uroczystego wręczenia stosownego certyfikatu dokonała podczas konferencji prezes Stowarzyszenia – Małgorzata Źródlak.
W tym roku konferencja zgromadziła 150 uczestników. Oprócz celiaków i ich rodzin, udział w niej wzięli lekarze, dietetycy, pielęgniarki, diagności, farmaceuci oraz studenci. Tradycyjnie można było się zaopatrzyć w materiały Stowarzyszenia oraz wstąpić w nasze szeregi – wypełniając deklarację – co część uczestników uczyniła. Serdecznie Państwa witamy.
Bardzo dziękuję Aldonie, Kasi i Magdzie oraz naszym rodzinom za nieocenioną pomoc i wyrozumiałość podczas organizacji konferencji.
Dziękuję Pani Annie M. Sakowskiej za udostępnienie fotografii, wykorzystanych do zobrazowania tej relacji.
Jola Meller
Od Zarządu
Szczeciński oddział Stowarzyszenia jak zwykle prężnie działa. Ciekawy program konferencji, znakomici wykładowcy, degustacje i występy to doskonała wizytówka tego, co się w tym mieście dzieje. Serdecznie gratulujemy udanych obchodów X MDC i przesyłamy pozdrowienia.