Aktualności
Relacja z krakowskich warsztatów „Bezglutenowy chleb na zdrowie”
Dzień 12 września krakowscy bezglutenowcy zapamiętają na długo. W tym dniu zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne i podjęliśmy kolejne, jak to często bywa w życiu osoby na diecie bezglutenowej, wyzwanie. Postanowiliśmy upiec chleby z własnych, samodzielnie przygotowanych mieszanek mąk. Każdy, kto przynajmniej raz samodzielnie upiekł bezglutenowy chleby wie, że nie jest to łatwe zadanie, dlatego poprosiliśmy o pomoc gospodarza warsztatów, dr inż. Dorotę Litwinek z Wydziału Technologii Żywności, Katedry Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Renatę Łęgowik, członkinię naszego Stowarzyszenia, która oprócz dużego doświadczenia w pieczeniu, zawsze nas zachęca do świadomego, zdrowego odżywiania.
Blisko 30 osób, podzielonych na dwie tury, miało okazję zapoznać się ze sposobem przygotowania chlebów z czterech różnych przepisów, więc każdy uczestnik miał okazję wybrać dla siebie najlepszy. Podczas wspólnie spędzonego czasu Pani doktor przekazała nam informacje na temat sposobu przygotowywania wypieków, ale także zdradziła wiele innych ciekawostek. Oczywiście dzieliliśmy się także własnymi doświadczeniami.
Wesołej atmosfery panującej na pierwszej turze warsztatów nie zmieniły dalekie od ideału wypieki, potraktowaliśmy je jako kolejne doświadczenie na drodze do wypieku idealnego bezglutenowego chleba.
Uczestnikom drugiej tury nie dane już było tego doświadczyć, ponieważ wyciągnięte wnioski i wprowadzone korekty wystarczyły, aby wszyscy cieszyli się czterema pysznymi pachnącymi bezglutenowymi chlebami. Oprócz pieczenia chlebów mieliśmy okazję mielić ziarna i nasiona przy pomocy specjalistycznego młynka, młynka do kawy, maszynki do mielenia mięsa ze specjalną przystawką oraz blendera, a także upiec i spróbować gofry gryczane i amarantusowe, jako alternatywy dla pieczywa. Mamy nadzieję, że wszyscy zostali zachęceni do przygotowywania własnych wypieków oraz zdobywania nowych doświadczeń.
Na zakończenie chcielibyśmy złożyć serdeczne podziękowania:
Pani prof. dr hab. inż. Halinie Gambuś z Wydziału Technologii Żywności, Katedry Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, za życzliwe przyjęcie i wsparcie organizacji naszych warsztatów,
Pani dr inż. Dorocie Litwinek z Wydziału Technologii Żywności, Katedry Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, za czas poświęcony na organizację i udział w warsztatach oraz pomoc i zaangażowanie,
Pani Renacie Łęgowik za prowadzenie warsztatów oraz pomoc w organizacji,
Firmom Glutenex oraz Kubara, za dostarczenie produktów na nasze warsztaty.
Naszym członkom: Renacie Chodak, Joannie Małocie, Agnieszce Mostek i Adrianowi Kraftowi za pomoc podczas warsztatów oraz zdjęcia.
Oddział Kraków
Od Zarządu
Bardzo dziękujemy Oddziałowi krakowskiemu za organizację warsztatów. Relację czyta się z ogromną przyjemnością i z całą odpowiedzialnością polecamy wszystkim warsztaty i spotkania w Krakowie.